Fem Platja! 2024, pressupost de 700.000 euros i un equip de 48 persones

El programa integral Fem Platja! 2024 de la Unitat municipal de Serveis i Sostenibilitat es desenvolupa de l’1 de juny al 22 de setembre, i inclou la gestió de la neteja de la façana marítima, el pla de socorrisme, però també d’altres àmbits relacionats amb els estàndards de qualitat o la informació a la ciutadania.

L’equip de treball està format per 48 persones i té un pressupost d’uns de 700.000 euros.

Dutxes i Riuet

Per segon any consecutiu, les dutxes i els rentapeus no estan instal·lats ni en funcionament, en el marc de les mesures per fer front a la sequera. Alhora, durant les primeres setmanes d’estiu no es permet l’accés a la zona de Riuet, a l’extrem sud de la Platja Gran, on la Direcció General de la Costa i el Mar hi inverteix 600.000 euros, per fer-hi una escullera amb roques de grans dimensions per suportar l’embat de les onades, que es cobrirà de sorra amb excedents d’altres zones de la mateixa platja, així evitar futures situacions com les derivades del temporal Nelson, que va obligar a enderrocar per urgència l’edifici de l’Escola de Vela, descalçat en els fonaments, com també va succeir amb el vial que connectava arran de sorra amb el Club Nàutic Port d’Aro.

Distintius

Gràcies al conjunt d’accions, pressupost i personal del programa Fem Platja! es preveu assolir -després de les corresponents auditories independents- la renovació de diversos guardons de qualitat vinculats al litoral del municipi: Bandera Blava per a Sa Conca, la Platja Gran i Cala Rovira (i el Club Nàutic Port d’Aro); tres espais que també acrediten el distintiu Q de Qualitat Turística i el Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà. Alhora, la Platja Gran i Sa Conca, també disposen del certificat Turisme per a tothom, en el marc del programa d’accessibilitat impulsat pel Consell Comarcal del Baix Empordà (també, com a novetat d’enguany, la guingueta de Cavall Bernat de la Platja Gran). El Camí de Ronda de S’Agaró també és Itinerari Blau, un reconeixement per a recorreguts que uneixen platges amb Bandera Blava i amb un conjunt d’atractius i serveis.

Salvament

El servei de salvament a càrrec de ProActiva, està vigent de l’1 de juny al 22 de setembre amb presència a la Platja Gran, Cala Rovira i Sa Conca, de dilluns a diumenge (10-18 h juny i setembre · 10-19 h juliol i agost), amb 15 o 25 socorristes i 7 o 9 punts de vigilància actius, segons el moment de l’estiu (setmanes de baixa o alta ocupació). En temporada alta hi ha cinc punts de socors, set cadires de vigilància, una torre i un Punt de Vigilància Avançat. També disposa de servei propi d’embarcació de rescat; motocicleta per a desplaçaments interns; i de cinc desfibril·ladors (tres en espais fixos i dos mòbils). Alhora, es distribueixen gratuïtament fins a 2.000 braçalets per facilitar la localització de possibles infants extraviats.

Manteniment i neteja

Una de les tasques principals del programa són les accions de manteniment i neteja. L’empresa concessionària, GBI Paprec SA, divideix el litoral del municipi en sis sectors, on treballa, d’una banda, cada matinada la gran maquinària de neteja, i de l’altra, diversos equips d’operaris amb suport de quads, en doble torn, de matí i tarda. També hi ha instal·lades papereres de reciclatge amb cinc fraccions (paper, vidre, envasos, FORM i rebuig) en tots els punts. Igualment, es disposa d’una barca pròpia de l’Ajuntament per realitzar neteja a l’aigua en primera línia, i d’una segona embarcació per a les zones de difícil accés. De bell nou es tornen a repartir gratuïtament, entre els usuaris de les platges, 15.000 cendrers reutilitzables i biodegradables.

Accessibilitat

També s’adopten mesures d’accessibilitat que faciliten el gaudi del bany a les persones amb necessitats especials de mobilitat, com la instal·lació d’espais per atendre-les a elles i els seus acompanyants a tots els punts de socors on hi ha una plataforma sobre la sorra, coberta amb una carpa, i connectada amb una de les passeres que uneixen la zona de vianants i el trencaones. Precisament, hi ha instal·lades 19 passeres a la sorra, i es disposa de sis cadires amfíbies -una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància-, de diversos jocs de crosses amfíbies, i una grua d’elevació als llocs de socors de Sa Conca i de la Platja Gran amb c/ Miramar. També, destaquen les nou Línies de vida: un sistema de cordes a 1,40 metres d’alçada, que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua de les persones amb dificultats de mobilitat. Justament en les passeres que coincideixen amb aquestes hi tenen ús preferent els col·lectius amb més dificultats de mobilitat.

Serveis als usuaris

Els usuaris tornen a disposar de vestidors de fusta de lliure accés, i es pot gaudir de diverses plataformes aquàtiques mar endins; i a la sorra de la Platja Gran del Miniclub, com a ludoteca amb monitors al matí (de 3 a 12 anys), Familyclub com a espai de joc i de tallers a la tarda, i com a servei de Babyclub matí i tarda (fins a 3 anys). Es manté l’oferta d’àmbit privat dels darrers anys: quatre guinguetes de restauració, vuit punts de lloguer de gandules i ombrel·les, així com tres propostes d’esports nàutics i creuers marítims.

Informació

En matèria d’informació hi ha col·locats cartells amb temes d’interès general i en els mòduls de socorrisme informació d’interès sobre el servei de salvament, els guardons de qualitat de les platges, la normativa de la Bandera Blava, el compromís de qualitat ambiental o mapes de serveis que els usuaris hi poden trobar (lavabos, punts de socors, passeres adaptades, etc.). La participació de l’usuari i la ciutadania es vehicula mitjançant un telèfon únic i directe del Servei de Platges i amb bústies de suggeriments i enquestes.

Abalisament

L’abalisament és a càrrec de l’empresa Treballs Nàutic Mar per fer la col·locació i el manteniment de les boies de senyalització; i n’hi ha cinc de cortesia a la Cala del Pi, perquè puguin fondejar-hi embarcacions.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.