La peatonalització de les Av. S’Agaró i Cavall Bernat crispa una part de comerciants i el govern diu que s’ha consensuat

Els comerciants enutjats ja han recollit unes dues-centes firmes i el govern recorda que hi ha hagut un procés participatiu per consensuar el model de tancament

El grup de comerciants descontents amb la mesura asseguren que el flux de visitants i les vendes han baixat molt entre els comerços de les galeries i zones comercials adjacents a les Avinguda de S’Agaró i del Cavall Bernat.

Aquests comerciants volen que les Avingudes de S’Agaró i del Cavall Bernat no es converteixin en zona de vianants de primers de juny a finals de setembre perquè els clients ja no passegen per les zones comercials laterals i es concentren a les avingudes S’Agaró i Cavall Bernat. Els comerciants afectats afirmen que està essent nefast i provocarà la ruïna de molts negocis familiars, petits i mitjans, en un context molt complicat des de fa mesos per la pandèmia.

Recorden que les galeries i les zones comercials laterals absorbeixen molta gent quan a les Avingudes de S’Agaró i del Cavall Bernat es formen aglomeracions. Però amb la implantació del model de vianants, segons ells, ja no es formen tantes aglomeracions i, per tant, els clients circulen molt menys per l’anella comercial que envolta les Avingudes de S’Agaró i del Cavall Bernat.

Aquest col·lectiu de comerciants està recollint firmes entre els empresaris (ja en tenen unes dues-centes) i acusa el govern de falta d’empatia i no sentir-se representats per l’Associació d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró (ADEM).

Les xarxes socials locals, des de fa dies, també bullen amb comentaris a favor i en contra del tancament i del mobiliari urbà que s’ha instal·lat.

El govern municipal, aquest migdia, ha emès un comunicat explicant la seva postura (podeu llegir-lo sencer a continuació):

L’estiu del 2020 vàrem peatonalitzar a temps parcial l’Avinguda de S’Agaró i l’Avinguda del Cavall Bernat de Platja d’Aro. Una experiència, fruit en aquell moment de la resposta a la necessitat de guanyar seguretat en el trànsit de persones als nostres carrers comercials arran de la COVID-19,i que anava acompanyada de l’eliminació d’aparcaments de zona blava, i l’ampliació excepcional de l’ocupació de la via pública per part dels explotadors de bars i de restaurants.

Arribat el setembre de 2020 vàrem realitzar una valoració tècnica per part dels serveis de mobilitat, seguretat ciutadana i urbanisme, i vàrem compartir, en el marc del Consell Local de Desenvolupament Econòmic del 20 d’octubre, la voluntat de realitzar una enquesta a veïns, explotadors i privats. L’objectiu era valorar l’acció feta durant l’estiu alhora que preguntar per la forma en què s’hauria de produir una pacificació d’aquestes vies en un futur, per tal de començar a plantejar quin havia de ser el model d’avinguda després de les obres de sanejament que s’han de portar a terme a partir de l’octubre de 2021.

L’enquesta va estar disponible del 26 d’octubre al 15 de novembre de l’any passat, en format online i en paper, i es varen distribuir 9.500 exemplars a les llars de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. En varen donar resposta 472 persones, de les que un 66% valoraven positivament un projecte de pacificació de les avingudes, amb una primera opció per l’Avinguda S’Agaró com a zona exclusivament per vianants, un descontentament amb els problemes de mobilitat ocasionats pel tancament d’Avinguda Cavall Bernat, i unes reflexions que posaven en valor la seguretat, el confort i el distanciament social.

Uns resultats que van ser transmesos a representants polítics i a tots els membres del Consell Local de Desenvolupament Econòmic, i posats a debat en la reunió posterior, i que alhora varen ser penjats íntegrament al web de l’Ajuntament, compartit en mailings i newsletters, i publicats en premsa escrita d’àmbit provincial.

Des de llavors l’objectiu de treball en aquest àmbit s’ha centrat a fer una proposta de tancament que millorés la de l’estiu anterior. Una proposta tècnica que és resultat de proposar accions en relació amb els resultats de l’enquesta i a les valoracions fetes, i que va ser presentada a consideració de les associacions d’empresaris locals en el marc dels Consells Locals de Desenvolupament Econòmic del 14 d’abril i del 4 de maig. A partir d’aquell moment es contractaren les compres que havien de fer possible el disseny compartit, amb mobiliari, pintura, senyalística i petites actuacions d’obra civil.

El tancament proposat constava d’un carril tancat a la circulació, a la banda de les galeries comercials, on situaríem mobiliari urbà, elements decoratius i pintura mural, i un carril lliure de circulació de sentit nord a sud des de Travessera Cavall Bernat fins a arribar al giratori de Doctor Trueta; un carril que proposàvem de tancament parcial en horari de tardes a partir de les 16 h, sense ampliació extraordinària de terrasses, i que s’obrís a primera hora del matí.

El passat dilluns dia 7 de juny prop d’una quinzena de comerciants de les galeries comercials, en representació d’un centenar de signants, es troben amb alcaldia per traslladar el seu neguit en relació amb diverses situacions d’accessibilitat i visibilitat d’aquests àmbits comercials, i afegeixen que un tancament de l’Avinguda S’Agaró provocaria menys trànsit en aquests entorns. En aquell marc es va argumentar una situació de desinformació, i es va afirmar una mancança de representants que traslladessin la visió d’aquests comerciants als àmbits de debat i consulta. El compromís va ser trobar-nos el dilluns següent per poder proposar solucions, i si calia flexibilitzar mesures per poder trobar més consens.

El mateix dilluns dia 7 de juny s’inicien els treballs previstos d’amabilització de l’Avinguda S’Agaró i Avinguda Cavall Bernat, uns treballs que s’allargarien prop de 10 dies, i que provoquen tancaments parcials de carrers i dificultats temporals en la mobilitat, que entenem que porten a un cert desconcert sobre com havia de consolidar-se el tancament.

Aquest passat dilluns dia 14 de juny vàrem fer una reunió devolutiva, hi havia la presència d’una vintena de comerciants, els tinents d’alcalde Pedro Torres i Montse Rovira, i l’alcalde Maurici Jiménez. Iniciarem la reunió fent propostes en els marcs d’accessibilitat, identificació i campanya de comunicació de les Galeries Comercials, i posem sobre la taula la possibilitat de buscar nous horaris o dies de tancament.

El posicionament general dels presents va ser reclamar la reobertura normalitzada del centre. Des de l’equip de govern vàrem considerar que un canvi tan dràstic en la proposta anul·lava el treball fet en el marc del Consell Local de Desenvolupament Econòmic, i vàrem proposar traslladar la proposta a la consideració de les entitats empresarials membres del Consell. Els presents van delegar la seva representació en l’Associació del Petit Comerç.

Convoquem Consell Local de Desenvolupament Extraordinari per ahir dia 16 de juny, on s’introdueix la motivació de la sessió amb una explicació com la fins ara feta en aquest escrit, i es dóna la paraula a les representants de l’Associació del Petit Comerç, que traslladen les consideracions fetes en el marc de les reunions anteriors amb alcaldia i equip de govern.

A continuació es realitzen intervencions dels diferents representants empresarials, fent valoracions positives sobre el model de tancament a Avinguda Cavall Bernat, i fent una mirada majoritàriament en positiu sobre la proposta de mobilitat a Avinguda S’Agaró amb diferents consideracions que feien referència a l’estètica del tancament, al necessari reforç de senyalística per resoldre els problemes de mobilitat, la necessitat de garantir accessos a guals, càrregues, descàrregues i places hoteleres, o el possible excés de bancs en l’àmbit peatonalitzat.

Des de l’equip de govern es tanca la sessió fent una reflexió sobre les visions intermèdies que ens han d’ajudar a definir una proposta final d’actuació, reflexionant sobre el valor que avui l’entorn i el servei tenen en l’experiència de compra, afirmant la bondat d’espais de treball com el Consell Local de Desenvolupament Econòmic per assolir consensos i empatitzar amb les visions de l’altre, i agafant el compromís de tenir en compte les visions compartides dels assistents per prendre una decisió sobre la definició del tancament.

En reunió de Consell de Govern d’ahir dia 16 de juny debatem sobre la situació i proposta, entenent que no hi ha espai per cap extrem: no és aprovada una peatonalització total, ni tampoc acceptada una tornada a una situació de no amabilització.

Amb aquestes consideracions l’equip de govern aprova els següents aspectes de l’amabilitació de les avingudes S’Agaró i Cavall Bernat:

  1. Mantenir l’amabilització del carril Est a l’Avinguda Cavall Bernat en el seu tram des del giratori Havaneres a giratori del Cor, mantenint un únic sentit de circulació en el seu carril Oest en direcció Sud, i sense cap tancament total.
  2. Mantenir l’amabilització del carril Oest a l’Avinguda S’Agaró en el seu tram des del giratori del Cor al giratori de Doctor Trueta millorant la imatge de l’entorn i racionalitzant bancs i mobiliari. Per un altre costat mantenir un únic sentit de circulació en el seu carril Oest en direcció Sud, i amb tancaments parcials des de les 19 h fins a les 5 h (amb excepció del 19 i 20 de juny on ja estava contractat un espectacle del Festival Xalaro que tindrà lloc en aquest espai de 17 h a 19 h), i garantir senyalística que garanteixi la informació i seguretat en la mobilitat, així com l’accessibilitat a guals, càrregues, descàrregues i places hoteleres.
  3. Garantir un procés consultiu després de la temporada estival que confronti propostes de pla funcional i estudi de mercadotècnia per validar el futur model de mobilitat per l’Avinguda S’Agaró i l’Avinguda Cavall Bernat per construir després de les obres de sanejament.
  4. Desplegar les accions pendents del Pla de Comerç 2018-2023 per tal de, entre d’altres, peatonalitzar Avinguda Doctor Fleming, millorar l’accessibilitat i visibilitat de les galeries comercials, i potenciar comunicativament els valors del petit comerç, alhora que promoure la rehabilitació dels entorns comercials.
  5. Promoure la renovació de l’aparcament de Plaça d’Europa com a porta d’entrada i servei primer del nostre àmbit comercial.

Des de l’Equip de Govern som conscients que la proposta definida es queda en terra de ningú, però també entenem que el fruit del diàleg ha estat buscar reflexions que redefineixin l’actuació tenint en compte totes les aportacions. Restarem amatents a l’evolució de l’estiu i a la funcionalitat de la proposta, desitgem que entre tots puguem seguir treballant per construir plegats iniciatives millors.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

One Reply to “La peatonalització de les Av. S’Agaró i Cavall Bernat crispa una part de comerciants i el govern diu que s’ha consensuat”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.