Experiència pionera a Catalunya per a crear un Equip de Resposta Ciutadana en Emergències

El curs estarà dirigit a persones empadronades a la població, es tractaran diferents aspectes d’una emergència i hi participaran diferents estaments oficials

El projecte, pioner a Catalunya, neix de la voluntat de l’Ajuntament, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil i la Policia Local, amb el suport de diversos estaments oficials, per a crear un equip ciutadà que gestioni els riscos d’una emergència i disposin de les habilitats essencials per respondre a les necessitats immediates després d’un desastre, prestant atenció a la ciutadania afectada i recopilant informació sobre la catàstrofe, fins que arriben els equips d’emergència.

L’objectiu del projecte és que, més enllà dels voluntaris de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, la resta de la població, especialment persones implicades en la comunitat i líders socials, també puguin rebre formació general per a preparar-se i respondre a situacions emergència mitjançant una planificació feta prèviament però sense actuar directament en l’emergència.

Una iniciativa pionera en el territori català en formació bàsica en Equip de Resposta Ciutadana en Emergències. La intenció de les tres parts és posar en marxa la formació després de l’estiu amb un format semipresencial.

La primera convocatòria disposarà de vint places per a persones empadronades a la població (places condicionades a la normativa vigent per la contenció de la Covid-19). La formació, 100% teòrica, es dividirà en vint-i-dues hores repartides en diverses sessions: 10 hores de formació través de la plataforma en línia ISPC en XARXA OBERT (classes des de casa amb PC personal) + 12 hores presencials (4 sessions) en el Palau d’Esports i Congressos o un espai alternatiu. La inscripció en el curs es podrà fer en línia al setembre i el curs començarà a l’octubre.

Els continguts inclouran l’adquisició de coneixements en diferents àrees com els primers auxilis, ajuda psicosocial, com actuar en una emergència, gestió de riscs o corresponsabilitat.

  • ISPC (Institut de Seguretat Pública de Catalunya) oferirà continguts en línia relacionats amb la formació de les actuacions en emergència.
  • L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil del municipi tractarà les emergències i gestió del risc.
  • Creu Roja impartirà formació de primers auxilis sanitaris.
  • AXIOS (Psicòloga de la Unitat de Crisis i Emergències) oferirà formació d’ajuda psicosocial.
  • Policia Local tractarà la corresponsabilitat social.

En finalitzar el curs, els participants obtindran un Certificat de Participació del ISPC així com un Certificat de Participació del Curs de Resposta Ciutadana en Emergències i un Kit d’Emergències (amb una guia, pautes i material) que lliurarà l’Ajuntament. També entrarà a formar part de l’Equip de Resposta Ciutadana en Emergències de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró i donarà suport a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la població. A més, participaran, voluntàriament, en les campanyes de sensibilització, en activitats que permetin aplicar les habilitats apreses i s’oferirà la possibilitat de seguir un procés de reciclatge regular, amb sessions pràctiques periòdiques, per mantenir al dia les habilitats necessàries per a proporcionar una resposta eficaç davant d’una emergència.

La presentació del projecte a la Sala d’Actes de la Casa de la Vila ha anat a càrrec de Miquel Granados, president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil; David Puertas, cap de la Policia Local de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró; i l’alcalde, Maurici Jiménez. Amb l’assistència de representants de la resta de cossos i estaments que s’han unit en el projecte i membres de l’AVPC.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

One Reply to “Experiència pionera a Catalunya per a crear un Equip de Resposta Ciutadana en Emergències”

  1. Jo he sigut del ERIE (Equip de Resposta Inmediata i Emergencies) en Castellà i Lleó, de la Creu Roja. Però sóc de Guíxols. Llavors… quedo excluit?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.