Es presenta el Pla d’Igualtat que serà vigent un any més, fins a l’any 2024

L’activitat s’ha emmarcat dins la programació del 8M, Dia Internacional de les Dones, que s’allarga tot el mes de març

El primer pla municipal sobre la Igualtat es va redactar l’any 2019. Va entrar en vigor l’any 2020 per un període de tres anys, fins a l’any 2023.

Durant el mes de gener passat, la Comissió Tècnica de la Política d’Igualtat de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró va revisar-lo i actualitzar-lo.

A causa de la pandèmia no s’havia pogut fer la presentació pública del document i s’ha programat per aquest dijous en el Centre Cívic Vicenç de Platja d’Aro, dins els actes del 8M.

Durant la pandèmia s’han continuat promovent les diferents línies estratègiques que configuren el pla mitjançant un continu d’accions per al foment de la igualtat com a únic camí per eliminar les violències masclistes. En la reunió del mes de gener es va valorar allargar la vigència un any més arran del context de pandèmia viscut. De manera que, finalment, es desenvoluparà fins a l’any 2024.

Avui, en el marc de les activitats del Dia Internacional de les Dones, s’ha fet la presentació a la ciutadania, en un esdeveniment lúdic, cultural i festiu.

Un pla viu i en evolució constant per adaptar-se a les realitats socials

A banda de ser una eina que serveix com a guia per iniciar el llarg camí cap a la igualtat efectiva, des de la seva entrada en vigor s’ha anat adaptant a les necessitats territorials i socials que ens ha marcat la ciutadania.

Un exemple n’ha estat la incorporació de la mirada LGBTIAQ+ (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, asexuals, queer i plus, que representa totes les persones les orientacions sexuals i identitats de gènere de les quals no corresponen amb la norma dominant) i una visió àmplia del concepte de violència masclista, que ha permès anar a l’arrel de les desigualtats, treballant per desmuntar un sistema cisheteropatriarcal, origen d’aquestes opressions.

Des de l’any 2020, s’han iniciat nombrosos projectes que han anat introduint la igualtat de gènere des d’una perspectiva interseccional (eina que permet entendre que les diferents formes de discriminació o opressió no actuen de manera independent, sinó que estan interrelacionades), tant en l’organització i l’estructura interna de l’Ajuntament com també de cara a la ciutadania, de manera que el Pla d’igualtat ha esdevingut una guia per continuar avançant i millorant en les polítiques públiques.

Un pla per assolir un municipi cada vegada més just i equitatiu

El pla de polítiques d’igualtat és una obligació legal i el marc on s’ordenen les accions encaminades a millorar la igualtat de gènere.

El pla es va redactar, durant l’any 2019, a patir d’una fase de diagnosi amb entrevistes i tallers participatius al voltant de diferents eixos com l’accés a la salut; l’educació i la formació com a espais de discriminació i com a eines de transformació de la desigualtat; l’accés i les discriminacions patides al mercat de treball; els problemes sorgits de la mobilitat, l’urbanisme i la seguretat; les desigualtats en l’assumpció del treball domèstic i de les cures i la conciliació dels diferents temps de vida (laboral, personal, familiar), i la participació en el teixit associatiu i les activitats esportives i de lleure.

Prop de 250 persones de diversos àmbits (tècnic i polític, ciutadania i personal docent) van col·laborar en la fase de diagnòstic participatiu. La fase de diagnòstic va permetre detectar les necessitats i els punts del territori que contribuïen a la desigualtat entre dones i homes.

I va ser el punt de partida per elaborar el pla d’accions i actuacions, en l’àmbit que es desplegarà fins a l’any 2024.

Accions que es van adaptant a la realitat de cada moment i que se centren a promoure la sensibilització i la responsabilització de la ciutadania per fer front a les violències masclistes, prestar atenció a les dones i al col·lectiu LGBTIAQ+ que han patit o pateixen aquesta xacra i possibilitar l’empoderament d’aquests col·lectius, recordant que el foment de la igualtat de gènere no es redueix només a la lluita contra aquesta violència. També passa per promoure altres accions de manera transversal des dels diferents àmbits de la societat i les administracions.

La feina feta i que s’ha de fer

Des de l’any 2020, s’han impulsat una vintena d’accions relacionades amb la igualtat de gènere com la creació de dues noves entitats al municipi per al foment de la igualtat i la diversitat: Associació Empoderats LGBTI i Associació Voluntariat en Acció Social; la creació del projecte Dones il·lustres, Dones il·lustradores; S’ha fet un estudi sobre les zones no il·luminades i percebudes com a no segures juntament amb la coordinació de la Policia Local i el Servei de Mediadors Nocturns; Coordinació i incorporació a la Comissió d’Igualtat de la infermera comunitària de l’Àrea Bàsica de Salut per iniciar un treball conjunt i transversal i incorporar la perspectiva de gènere en la salut i la perspectiva de la salut en les accions d’igualtat; s’ha implementat una acció integral en matèria d’educació afectivosexual, des d’infantil fins a secundària; s’ha implementat el Projecte Espai LGBTIAQ+ amb un tècnic especialitzat per poder abordar i acompanyar les necessitats que sorgeixin en el col·lectiu; o s’han consolidat accions de prevenció en l’oci nocturn, com el Punt Lila, en les festes majors i el Carnaval.

Fins a l’any 2024, s’abordaran nous reptes com:

 • Impulsar el compromís polític per part de l’Ajuntament per promoure les polítiques d’igualtat i incorporar la transversalitat de gènere en totes les àrees, polítiques i actuacions.
 • Incorporar el principi d’igualtat de forma transversal a través d’instruments de treball i de col·laboració entre les diferents àrees i agents socials i les entitats locals.
 • Vetllar per fer efectiva la incorporació de la perspectiva de gènere en el si de les àrees, els serveis, els programes i les polítiques que es dissenyen des del consistori.
 • Vetllar per una política comunicativa per a la igualtat de gènere.
 • Refermar el compromís polític i social en el treball per erradicar les violències masclistes i LGBTIfòbiques.
 • Incidir en la prevenció de les violències masclistes i LGBTIfòbiques, fent sensibilització a la ciutadania sobre les formes més normalitzades de violència de gènere.
 • Vetllar perquè Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró sigui un municipi inclusiu on es fomenti la incorporació de la coeducació i la perspectiva de gènere en totes les esferes socials, educatives i culturals.
 • Promoure accions que fomentin la salut de les persones tenint en compte com afecta la diferent socialització de gènere i treballin per fomentar estils de vida saludables.
 • Fomentar l’esport lliure d’estereotips, que tingui en compte les conseqüències de la socialització desigual i potenciï l’esport femení com a element de promoció de la salut de les nenes, adolescents i dones.
 • Enfocar el model urbanístic de municipi en el benestar de les persones que tingui en compte la perspectiva de gènere en el seu disseny.
 • Fomentar una distribució més equitativa entre els treballs de les cures i l’atenció a les persones.
 • Reduir les desigualtats que afecten les dones i el col·lectiu LGBTIAQ+ en el mercat de treball, millorant-ne l’accés a l’ocupació i les condicions de treball.
 • Reconèixer, visibilitzar i empoderar les dones en diferents àmbits professionals, socials i culturals.

Consulteu el document sencer clicant aquí o la versió reduïda aquí.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.