Espai de Creixement Personal

Excuses

El diccionari català diu: «al·legar a favor (d’algú) motius que atenuen o justifiquen una falta o l’omissió d’una obligació, justificar-l’en».

Després d’haver recordat el significat de la paraula EXCUSA, vull subratllar que en l’àmbit emocional el fem servir sense coherència, amb inconsciència i sobretot sense sentit!

Cada vegada que ens estem justificant per haver deixat de fer alguna cosa, el que estem fent és buscar excuses o, falses raons per treure’ns responsabilitats a causa del fet que no som capaços de dir la veritat del que sentim.

Algunes frases podrien ser: «No li he trucat perquè pensava que estaria dormint», quan tal vegada no tenia ganes de parlar amb ell; «No he anat a comprar perquè plovia; no he passat a veure-la perquè hi havia molt de trànsit; No l’he fet perquè he estat molt atabalat». I un munt de frases que sempre ens amaguen els sentiments.

És tan agradable i satisfactori dir i sentir: «avui no he vingut a la reunió perquè no et volia veure pel que va passar aquell dia! Ho podem arreglar? Ahir no vaig anar al gimnàs perquè em va fer mandra i no em venia de gust! No he anat a veure els avis perquè estic cansat del fet que sempre em diguin el mateix!»

És millor una dura veritat que una mentida.

La veritat: pots triar si acceptar-la i compartir-la o no, és el poder que tenim i pots seguir una conversa per explicar cada punt de vista (segurament quan les persones tenen equilibri emocional i són coherents).

La mentida: (a part de demanar-te que has d’aprendre a tenir al teu costat persones que et menteixen), no deixen fluir un discurs, quan sobretot saps qui és el teu interlocutor, ja saps que t’està mentint doncs, primer no et dóna estímul per seguir, segon acabaríeu enfadats perquè la persona que menteix mai admet la veritat (o és molt inusual que ho faci).

Tenim moltes pors, una d’elles és que no ens agrada que no ens acceptin. Per tant hem de dir el que els altres volen sentir. Això provoca que si no expresso el que sento, perdré el meu equilibri i la meva il·lació. El mateix passa quan faig alguna cosa que no coincideix amb el que vull. Si aquest comportament el corregeixo a temps, el meu cos no ho notarà, però si es transforma en hàbit, a la llarga la meva salut en sortirà perjudicada.

A vegades busquem excuses també vers nosaltres mateixos. Potser quan estem a casa, hi ha neteja a fer o recollir. De cop i volta decidim de no fer-ho perquè volem gaudir d’una estona asseguts a la nostra terrassa, fent un cafè, llegir un llibre o una altra cosa que ens vingui de gust i, quan arriba a casa la família, busquem una justificació per no haver fet la feina. Que no tenim dret de sentir-nos a gust? De poder fruir del nostre relax? Que no podem compartir amb companys, fills o parelles les tasques de la llar? I menys ens hem de justificar amb nosaltres.

Som persones amb tot el dret de sentir, que necessitem temps per a nosaltres, que requerim descans físic i emocional, que hem de satisfer els nostres plaers. SENSE SENTIR-NOS CULPABLES tant fins al punt d’excusar-nos.

Sóc JO, sóc humà, «me amo» i em respecto per tant, no he de donar explicacions o excuses per posar-me sempre en primer pla, quan sigui necessari. Això no vol dir que he de caure en l’egocentrisme, i oblidar-me de la gent que estimo, però sí: «te amo, pero yo me amo más!»
Torno a recordar que: si no estic bé jo, no puc ajudar als altres.

Hi ha moltes raons que expliquen els motius del perquè no volem fer alguna cosa o veure persones, però no calen invencions o enganys. La veritat és la millor de les solucions.

Si fem referència al viatge de la nostra vida, menys encara hem de dissimular la poca responsabilitat que volem agafar o la poques ganes de compromís que tenim. «És que voldria millorar la meva situació, però tot va malament! Voldria deixar de gastar diners però…! Hauria de buscar feina, però no tinc cotxe!»

Sentiu parlar la gent i escolteu-vos a vosaltres mateixos.
Que és el que no podeu fer? I, per què?
Ja us podeu contestar! Hi ha excusa? O hi ha responsabilitat i coherència del que diem i del que fem?
Respirem, traiem pit i sentim-nos mereixedors de tota l’abundància que hi ha a l’Univers.

NAMASTE

🌻 Raig de Sol

Ràdio Platja d’Aro no es fa responsable de les idees i opinions expressades pels seus col·laboradors en els articles.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.