“L’Indépendant Costa Brava” i Platja d’Aro, del periodista Carlus Gay i Puigbert, guanya el 12è Premi de Recerca Local Jordi Comas

La Sala d’Actes de l’Ajuntament ha acollit aquest vespre l’acte de lliurament del 12è Premi de Recerca Local Jordi Comas, amb una sala plena i l’expectació de les grans ocasions.

El projecte d’investigació “L’Indépendant Costa Brava” i Platja d’Aro, del periodista Carlus Gay i Puigbert ha estat guardonat amb el 12è Premi Jordi de Recerca Local Jordi Comas 2023, que està impulsat per l’Ajuntament, de la mà de la Biblioteca Mercè Rodoreda i amb la col·laboració de la Fundació Jordi Comas Matamala, i el suport de la Diputació de Girona, i guardona cada any un projecte inèdit d’investigació per esdevenir, un cop desenvolupat, en un treball més extens sobre el municipi en qualsevol àmbit.

L’estudi premiat documentarà una experiència periodística sense precedents -i sense continuïtat posterior- al país. Durant 12 anys, de 1966 a 1977, el rotatiu de Perpinyà va publicar una edició especial amb xifres de fins a 16.000 exemplars, d’entre 4 i 14 pàgines dedicades a la Costa Brava. Adreçat als turistes francesos i francòfons que cada cop, de manera més nombrosa, escollien casa nostra com a destí de vacances. L’autor, Carlus Gay, ha recordat que Platja d’Aro hi va tenir un paper destacadíssim en els continguts, la fotografia i la publicitat, fins al punt que va arribar a tenir unes pàgines especials pròpies dins el suplement, i també una redacció permanent al municipi.

El premi està dotat amb 4.500 euros i la publicació de l’estudi en format de llibre un cop desenvolupat completament.

En el mateix acte, s’havia de donar a conèixer el nom del guanyador o guanyadora de la 1a edició juvenil del Premi de Recerca Local Jordi Comas al millor Treball de Recerca de Batxillerat, dedicat a un tema vinculat al municipi, obert a qualsevol estudiant, presentat en els cursos 2021-2022 o 2022-2023 i dotat amb 500 euros en material tecnològic i la publicació amb facsímil.

La regidora de Cultura, Tradicions i Educació, Maria Blanco, ha explicat que en aquesta crida inicial cap de les propostes rebudes no complia amb exactitud les bases de la convocatòria. Però, igualment, el jurat ha volgut fer una menció especial a un dels treballs presentats i dotar-lo amb un xec regal de 250 euros per a productes culturals. Es tracta del treball El massís de l’Ardenya. Quina importància té per a la biodiversitat del seu entorn?, de Sònia Valdepeñas.

El premi vol esdevenir amb pas successiu dels anys un estímul acadèmic, de reconeixement a l’esforç, i llavor potenciadora del talent creixent.

Ambdós guardons adopten el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en homenatge a l’empresari de l’hoteleria i la restauració, també vinculat a múltiples entitats turístiques i econòmiques, i amb l’administració pública.

La proposta premiada aquest divendres pren el relleu a El naixement de Platja d’Aro. El mar s’empassa al castell, de l’historiador i geògraf Albert López i Tauler, Premi de Recerca Local 2022.

Anteriorment -excepte el 2016 declarat desert- havien estat guardonats Casinos i societats d’ajuda al vell Platja d’Aro, del Centre l’Avenir Fanalenc (2021); La fauna de la Vall del Ridaura, del Grup Natura Sterna (2020); Entitats i clubs esportius, i esportistes destacats de Castell-Platja d’Aro, d’Alfons Tauler (2019); El comerç… de la sorra de Carles Torrent sobre l’evolució del sector al municipi; i El Carnaval de Platja d’Aro: origen, història i evolució de J. Víctor Gay Frías i Carlus Gay i Puigbert (2018 ex aequo); Radio Mi Amigo, de Joan Perich i Romero (2017); Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d’Aro abans de l’arribada del turisme de masses de Jaume Badia i Matas (2015); S’Agaró i l’arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d’Aro, de José Javier Guidi Sánchez i Sílvia Gómez Bermejo (2014); La comunitat rural de la Vall d’Aro al segle XV, de Xavier Marcó i Guerra i revolució a Castell-Platja d’Aro 1936-1937, de Jordi Bohigas (2013 ex aequo); i Nit d’Aro. 60 anys de discoteques i sales de festa a Platja d’Aro, de Xavier Castillón (2012).

Justament, en l’acte d’aquest vespre, també ha intervingut Xavier Castillón amb motiu de la tercera reedició del seu volum. I Carlos Alvarez-Cros del Grup Natura Sterna ha presentat l’estudi La fauna de la Vall del Ridaura, el volum que ha estat publicat enguany.

Tots els volums que han estat publicats des de la primera edició del premi es poden aconseguir a l’Oficina de Turisme de Platja d’Aro, a la Biblioteca Mercè Rodoreda de Platja d’Aro i en el Centre Cívic Escoles Velles de Castell d’Aro, a un preu de cinc euros.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.