El sector turístic i empresarial gironí indignat i contra el decret Llei dels HUT

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), la Taula Gironina de Turisme, el Col·legi API de Girona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Girona, el Gremi de Promotors i Constructors d’edificis de Girona, la FOEG, PIMEC Girona, la Cambra de Comerç de Girona, la Cambra de Comerç de Palamós, i la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, han decidit unir-se per posicionar-se totalment en contra i manifestar la seva gran indignació pel decret llei 3/2023, de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d’ús turístic, anunciat dimarts pel Govern i que suposarà l’eliminació del 40% de l’oferta d’HUT reglat de les comarques gironines (17.326).

El sector turístic i empresarial titllen la mesura d’irresponsable i afirmen que tindrà un gran impacte en l’economia dels municipis que viuen del turisme posant en risc el seu futur.

La demarcació de Girona és la més afectada per la nova i dràstica regulació del Govern amb 66 municipis i 41.431 HUT. Hi ha municipis on desapareixeran més de 2.000 HUT, i en algun cas són poblacions on pràcticament no hi ha cap altre allotjament turístic que no siguin apartaments. “Aquests HUT que desapareixeran no resoldran el problema de l’habitatge perquè la majoria són segones residències i continuaran essent-ho quan s’apliqui la nova normativa; així que prohibint-los l’activitat l’únic que s’aconseguirà és deixar d’obtenir ingressos que tampoc aportaran a l’Agència Tributària i, en conseqüència, el municipi tampoc ingressarà la corresponent taxa turística. Tot plegat repercutirà en els comptes de resultats de restaurants, supermercats i empreses d’activitats” afirmen. A les comarques de Girona el 74,5 % dels HUT gestionats són segones residències.

Avui han comparegut en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Girona Antoni Garcia, vicepresident primer de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona; Lluís Torrent, membre de la junta de la Taula Gironina de Turisme; i Joan Company, president del Col·legi API de Girona i del Consell Català de les API de Catalunya. A més, hi ha assistit Francesc X. Quintana, president del Col·legi d’Administradors de Finques de Girona; Josep Carreras, vicepresident del Gremi de Promotors i Constructors d’edificis de Girona; i Pol Fages, president de la Cambra de Comerç de Palamós.

Les entitats rebutgen de ple el decret del Govern que no només regularà molt negativament els HUT sinó que suposarà una gran afectació en el teixit empresarial de les comarques gironines i la pèrdua de competitivitat del sector turístic. Consideren que és una mesura precipitada, contrària a dret i de nul·la efectivitat, que s’ha aprovat sense fer prèviament una anàlisi rigorosa de la situació i sense tenir en compte l’opinió dels sectors afectats. “No s’han aportat estudis, ni dades ni informes sobre l’impacte de l’activitat dels habitatges turístics a les comarques gironines”, afirmen. “Únicament respon a l’objectiu de fer veure l’opinió pública que s’estan prenent mesures per resoldre el problema de l’accés a l’habitatge, que en cap cas es pot atribuir als HUT, ja que suposen un reduït percentatge respecte del total del parc d’habitatges gironí”, segons afirmen.

Es posa en risc els ingressos de 35.200 petits propietaris d’HUT

Les entitats adverteixen que la mesura posa en risc els ingressos de 35.200 petits propietaris d’HUT a les comarques gironines i la viabilitat de moltes petites i mitjanes empreses. La nova regulació pot suposar l’eliminació del 40% de l’oferta total d’allotjament reglat gironí en un període de 5 anys. També es perdrien 5.000 llocs de treball.

A tot Catalunya l’impacte econòmic del decret seria de 3.000 milions d’euros, que és l’impacte econòmic directe del sector. “Això sense tenir en compte l’impacte indirecte de l’activitat en comerços i restauració”, afirmen.

(font: Informatius RPA i comunicat de les entitats convocants)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.