16è Aplec del Patrocini de Platja d’Aro, aquest diumenge

Aquest diumenge, 12 de novembre, a partir de les dotze del migdia se celebra a l’església de Santa Maria de Fanals de Platja d’Aro, que fou durant quatre segles el temple principal del nucli, el 16è Aplec del Patrocini.

Les activitats s’allargaran fins a l’hora de dinar, amb una missa solemne, cants als goigs i un aperitiu popular per a cloure l’aplec.

Organitzat per la parròquia de Platja d’Aro amb la col·laboració de l’Ajuntament, la celebració té lloc a l’església que fou el temple principal de Platja d’Aro durant quatre-cents anys, fins que es va ser inaugurada l’actual església parroquial l’any 1959. Alhora, però, l’església de Santa Maria de Fanals va substituir en el seu moment (a les darreries del segle XVI) a l’església romànica de Fanals d’Amunt del segle X, que va acollir als primers pobladors de Fanals, fins que aquests abandonaren el lloc i s’establiren al peu de la muntanya.

Les primeres referències de l’església de Santa Maria de Fanals, com documenta l’estudiós local Pere Barreda en la monografia Platja d’Aro dels Quaderns de la Diputació de Girona són de l’any 1585, concretament en un plànol que es guarda a l’Arxiu Capitular de Girona, situant-la en el mateix indret que l’actual. En aquells moments, devia tractar-se d’una ermita de construcció senzilla, amb un absis i dues capelles laterals. No va ser fins al 1764 que l’església va ser ampliada, i si van fer obres en dues fases, que es donaren per acabades el 1774.

La darrera restauració i reobertura data de 1994, i la darrera intervenció va dur-se a terme l’any 2013 amb l’adequació de l’entorn per minimitzar l’impacte del desdoblament de la carretera C-31, reestrenant en el seu exterior la continuïtat geogràfica amb el Mas Nou fruit de les obres de desdoblament de la C-31, pavimentant amb llambordes tota l’amplada de la façana principal, permetent celebrar-hi trobades, aplecs, audicions de sardanes, etc., així com un accés més còmode i instal·lant mobiliari urbà per facilitar el descans i la contemplació de l’església i de les vistes.

El campanar, de gran amplitud, és de planta quadrada amb tres petits finestrals amb grans merlets de caràcter defensiu.

Durant dècades, per les característiques del Fanals antic, la titularitat de la parròquia no tenia massa interès, i els rectors hi feien estades de no més de sis anys. Aquesta situació es va mantenir fins a primers del segle XX, en què la població va començar a tenir un clar desenvolupament. Justament, aquest fenomen va plantejar la necessitat de construcció d’una nova església, l’actual temple parroquial. Es va constituir una Junta d’Obra que a partir d’un terreny de 4.350 m² donat per Pere Bas, va iniciar una campanya de donacions per poder col·locar la primera pedra l’agost de 1952, i la seva inauguració pel bisbe Josep Cartaña el 30 d’agost de 1959.

L’Aplec del Patrocini tanca el cicle anual d’aplecs que celebra el municipi, que també inclou l’Aplec del Remei de Castell d’Aro, celebrat recentment, o l’Aplec de Sant Marc, a la primavera.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.