El sector turístic gironí preveu un agost similar al de l’any passat després d’un juliol lleugerament més fluix

El sector turístic gironí confia a igualar les xifres d’ocupació de l’agost de l’any passat, que se situen per sobre del 90%. Aquestes dades contrasten amb les del juliol, que s’ha tancat amb xifres relativament inferiors a les del 2022. Les reserves d’última hora han estat el detonant dels bons resultats, tot i que es queden per sota de la xifra assolida l’any passat. Malgrat tot, els empresaris turístics auguren un agost on fregaran el ple. Tot plegat en un entorn marcat per l’increment de preus que han aplicat allotjaments i restaurants per la inflació. Des de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre asseguren que el mercat està responent positivament i que les terrasses s’omplen amb normalitat.

Els hotels de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre confien a fregar el ple d’ocupació aquest mes d’agost. Els empresaris asseguren que venen d’un mes “més fluix que l’any passat” en què les reserves d’última hora han marcat el mes. Tanmateix, asseguren que arriben “a bon ritme” al mes d’agost i ja estan assolint les mateixes xifres d’ocupació que l’any passat. Això indica que els establiments tindran, de mitjana, nou de cada deu habitacions plenes.

La Unió d’Empresaris d’Hostaleria de la Costa Brava Centre ha celebrat que el mercat respongui positivament, tot i l’augment de preus que els empresaris han aplicat als establiments. L’increment de l’energia i del menjar han portat a apujar els preus, però el mercat sembla que de moment respon positivament. De fet, els empresaris turístics asseguren que els restaurants també estan aconseguint bones xifres d’ocupació.

Sobre la petita davallada registrada durant el juliol, els empresaris ho atribueixen a l’obertura de fronteres i la caiguda de restriccions de la covid-19. Si bé és cert que l’any passat ja hi havia moltes facilitats per viatjar, encara hi havia recances per algunes destinacions internacionals. Ara, a l’estiu del 2023 molta gent ha apostat per recuperar aquells viatges que havien quedat pendents i això ha suposat una pèrdua de quota de mercat per part del turisme de proximitat a la Costa Brava.

Els visitants que opten per venir a la Costa Brava Centre es queden, de mitjana, tres nits. Principalment, hi ha clients nacionals, tot i que la destinació ha recuperat en bona part el turista britànic, que se situa per darrere del francès.

Xifres similars al sector del càmping

El juliol s’ha tancat amb uns nivells similars als prepandèmia, amb una ocupació que, en el millor dels casos, s’ha situat entorn el 70%. El president dels càmpings gironins i de la Federació de Càmpings de Catalunya, Miquel Gotanegra, ho atribueix al canvi climàtic i les altes temperatures que han fet que molts visitants centreeuropeus i nord-europeus hagin preferit “quedar-se a casa”. D’altra banda, diu Gotanegra, cada cop més les vacances es concentren entre finals de juliol i les tres primeres setmanes d’agost.

Per això, la previsió és que durant les tres primeres setmanes d’agost hi hagi plena ocupació als càmpings gironins, però que, en xifres globals, permetria tancar el mes amb ocupacions d’un 85% de mitjana.

La nota positiva, afirma Gotanegra, és que el sector està aconseguint allargar la temporada, paradoxalment, per l’efecte del canvi climàtic. “Al tenir temperatures més altes fa que el sènior europeu que anava més cap al sud d’Espanya, ara passi la pretemporada i la post temporada a casa nostra”, assegura.

“Jo faria un balanç positiu perquè en aquest moment les ocupacions estan molt consolidades i el fet d’allargar la temporada per a nosaltres és molt important perquè ens permet fidelitzar els equips, el gran problema del sector turístic català”, afirma Gotanegra.

El perfil de client és majoritàriament europeu, tot i que el català, des de la pandèmia, ha vingut per quedar-se i ja és s’ha “fidelitzat”.

Pel que fa als efectes de la inflació, diu que és “generalitzada” i que cal acostumar-s’hi. “Crec que el més rellevant en aquest moment és que els productes i les estades siguin de qualitat i que les persones dels equips estiguin formades, preparades i cobrin els sous que pertoquen”, afegeix.

Els apartaments turístics, a bon ritme

Des de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona asseguren que la temporada ha començat bé, tant a la costa com a l’interior i a muntanya. La presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA) Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent, diu que el juliol s’ha tancat amb una ocupació similar a la del 2022: entorn un 80%.

A l’agost, en canvi, les ocupacions seran superiors. El setembre també compta amb un bon ritme de reserves, el que fa augurar una post temporada millor que la de l’any passat. Això, sumat a les bones dades del juny, constaten un “allargament de la temporada turística”.

Torrent també remarca que s’ha consolidat la recuperació del turisme estranger, però diu que caldrà esperar a finals de temporada per fer-ne una valoració més acurada de les xifres.

font: Informatius RPA i ACN

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.