Aqualia s’adjudica la gestió de l’abastament d’aigua pels pròxims 25 anys

L’empresa preveu invertir 7 milions d’euros en els 6 anys vinents

L’Ajuntament ha adjudicat a Aqualia la gestió dels serveis d’abastament d’aigua al municipi per un termini de 25 anys. Aquest matí s’ha presentat l’acord a la Casa de la Vila amb la firma del conveni entre l’alcalde, Maurici Jiménez, i el director Zona II de l’entitat AIGUA FCC SA, Juan Luis Castillo.

L’oferta d’Aqualia, l’empresa que ha gestionat el servei en l’últim mig segle, ha obtingut la màxima puntuació de les 4 presentades per altres empreses. Ha estat la més valorada en tots els apartats tècnics i de gestió, destacant en els aspectes vinculats al projecte d’organització i gestió del servei, així com en l’avançament del Pla Director i les actuacions vinculades a criteris mediambientals, on ha aconseguit la puntuació màxima.

Per a la valoració, s’ha tingut en compte el compliment de determinats criteris i el compromís de dur a terme un conjunt d’inversions, com els 7 milions d’euros que s’invertiran fins a finals d’aquesta dècada, a més l’aportació d’un Fons de Reposició anual de 100.000 euros, revisable anualment.

El desenvolupament de les actuacions incloses en aquest pla d’inversions es prioritzarà en funció de les necessitats del servei, estimant com a prioritàries les relatives a la suficiència de recursos i a la millora del rendiment hidràulic.

Aqualia durà a terme treballs d’instal·lació de noves conduccions en alta, de sectorització de la xarxa de distribució, renovació de canonades, control de pressions, substitució de comptadors i actualització del telecontrol de les instal·lacions, entre d’altres, per evitar pèrdues d’aigua. A més, incidirà en el control de fraus i durà a terme una campanya de xoc inicial de cerca de fuites.

En els pròxims 2 anys, l’empresa concessionària substituirà el 100% dels comptadors d’aigua per un Sistema de Telelectura fixa, que permetrà detectar fuites pràcticament en temps real i evitar així grans pèrdues d’aigua, alhora que permetrà als veïns del municipi conèixer diàriament el consum del seu habitatge, sense cap sobrecost.

Digitalització i sostenibilitat

El nou contracte també contempla un pla d’innovació i eines de gestió pròpies, basades en les noves tecnologies. Es tracta de la plataforma tecnològica aqualialive, per a la digitalització global del cicle integral de l’aigua, que utilitza les darreres tecnologies per a prestar als ciutadans un servei de qualitat, òptim i adequat. La plataforma aqualialive està formada per eines específiques que intercanvien dades de manera permanent. Aquesta interconnexió global permet comprendre millor el funcionament del servei i aconseguir així una gestió molt més eficient i integrada del cicle de l’aigua a cadascuna de les seves àrees.

Des del punt de vista mediambiental, s’aposta per la millora de l’eficiència energètica i la promoció de l’autoconsum, així com la substitució del reg municipal amb aigua potable per altres fonts de subministrament, com ara pous municipals fora de servei o aigua provinent del tractament terciari de la depuradora de Castell d’Aro, i la reducció de generació de residus, entre altres.

El monitoratge energètic de les instal·lacions, la implantació de plaques fotovoltaiques i d’hidrogeneradors, juntament amb l’adquisició de 5 vehicles elèctrics, permetrà una reducció de 80,63 tones de CO₂ emeses a l’atmosfera en la prestació del servei públic d’aigua.

Nou web del Servei Municipal d’Aigües

Una altra novetat és que Aqualia destinarà un fons de cohesió social de 16.000 euros a l’any per ajudar ciutadans en situació de vulnerabilitat.

Es crearà un web del Servei Municipal d’Aigües on els ciutadans i ciutadanes disposaran d’informació de les actuacions que es realitzen, la qualitat de l’aigua, un apartat d’avisos, etc. A més, inclourà un enllaç directe a l’oficina virtual, a través de la qual es poden fer totes les gestions relacionades amb el contracte de l’aigua. Aquestes gestions també es podran fer des de l’aplicació mòbil gratuïta d’Aqualia disponible a Google Play i App Store, aqualiacontact.

Nou dipòsit d’abastiment d’aigua

L’alcalde, Maurici Jiménez, ha explicat que, en el marc de les millores que arribaran en els pròxims anys, l’Ajuntament també està treballant en la construcció d’un dipòsit d’abastament d’aigua potable a la zona de Vista Alegre. Actualment, l’abastiment d’aigua prové de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta desconnexió del municipi veí permetrà, per exemple, abaratir la factura de l’aigua. El consistori ja té aprovat el projecte urbanístic de construcció del dipòsit i confia adjudicar l’obra a finals d’aquest any. La previsió és que el dipòsit entri en servei cap a l’any 2025, representant una inversió de 7 milions d’euros.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.