Aire acondicionat a 27 graus i aparadors apagats a les deu del vespre: entra en vigor el decret d’estalvi energètic

El comerç veu molt precipitades les mesures i demanen “flexibilitat” a l’hora d’aplicar-les

El decret llei per estalviar energia impulsat pel govern espanyol, i que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l’estiu i a 19 graus a l’hivern entra en vigor aquest dimecres, amb la intenció que serveixi per retallar substancialment la factura energètica i de complir amb els objectius que marca Brussel·les.

Les limitacions no s’aplicaran en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus. Amb tot, el govern espanyol insisteix que la mesura continuarà sent efectiva perquè “no és el mateix 25 que 19 graus”, insistia la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, la setmana passada. Segons els càlculs de la ministra, cada grau de canvi de temperatura suposa un estalvi del 7% del consum.

El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, als comerços, als supermercats, als espais culturals com ara cinemes o teatres i també en estacions de transports. Precisament, aquest darrer és un dels punts en els quals el Govern ha demanat un canvi per evitar que es redueixi l’ús del transport públic. El govern espanyol va reafirmar que les mesures tiraven endavant a la Conferència Sectorial d’Energia d’aquest dimarts, on l’Executiu va demanar una moratòria del decret per acabar d’afinar-lo i les comunitats governades pel PP van exigir-ne la retirada.

Tampoc hauran de regular el termòstat a 27 graus, hospitals, centres educatius i perruqueries i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. A les cases particulars no s’introdueix cap límit de temperatura.

Un altre dels canvis a aplicar a partir d’aquesta nit és l’obligació d’apagar les llums dels aparadors a les 22.00 h. La resolució també s’aplica a l’enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats, però, en canvi, no obliga els monuments com la Sagrada Família a apagar les llums que l’il·luminen. En aquest cas, serà el patronal que la gestiona qui decidirà què fer amb l’enllumenat.

Aquest decret també obliga els edificis públics a millorar la seva eficiència energètica, ja sigui amb obres de rehabilitació, substituint l’enllumenat o instal·lant sistemes d’autoconsum.

Els recintes obligats a mantenir la temperatura a 27 graus com a mínima hauran d’informar amb cartells o pantalles que les mesures contribueixen a l’estalvi energètic abans del 2 de setembre. Fins ara, els locals ja estaven obligats a mostrar la temperatura i la humitat dels espais.

Allargant el pla de xoc fins al novembre del 2023, l’executiu de Pedro Sánchez espera complir amb el compromís europeu de reduir la dependència energètica davant de l’amenaça d’un tall del subministrament de gas rus.

Amb aquestes primeres mesures, el Ministeri de Transició Ecològica estima que s’aconseguirà entre el 4 i el 5% d’estalvi en el consum energètic compromès amb la Unió Europea, que és del 7%.

Els comerciants creuen que s’hauria d’estudiar l’aplicació de les mesures sector per sector

Després de tot, els comerciants demanen “flexibilitat” a l’hora d’aplicar-les. En aquest sentit, es demana que la temperatura mínima de l’aire condicionat sigui de 25 graus, tal com marca el decret llei del 1997, que regula les condicions mínimes de seguretat i salut als llocs de feina perquè es considera que els 25 graus són una bona temperatura de confort per poder treballar.

Manel Canadell, president de l’Associació d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, que regenta una botiga de roba a Platja d’Aro, diu que els 27 graus poden incomodar en els clients, sobretot a les botigues de roba on és necessari emprovar-se peces. Sobre l’obligació d’apagar els aparadors a partir de les 22 h, pensa que la mesura pot fomentar la inseguretat ciutadana. En general, Canadell no entén quins són els beneficis reals de les mesures, però té clar que tindran molts perjudicis.

Tancament automàtic de les portes a partir del 30 de setembre

A més, a finals de setembre també començarà a ser obligatori el tancament automàtic de les portes dels espais climatitzats. Aquesta mesura -que pot consistir en un braç de tancament automàtic de portes perquè no estiguin sempre obertes- s’aplicarà també als edificis que facin servir energia renovable. El president d’Adem, Manel Canadell, també la critica per la gran despesa que suposarà pels empresaris comerciants i les conseqüències negatives que pot comportar la mesura sobre els hàbits de shopping dels clients.

(font: Informatius RPA i ACN)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.