Durant el mes de maig i juny també s’han previst altres activitats relacionades amb el col.lectiu com la primera sortida de famílies LGTBI del Baix Emoordà que es farà a S’Agaró
Sota el lema ’ORGULL DE SER QUI SOM’, Castell-Platja d’Aro i S’Agaró ha commemorat aquest migdia, davant la Casa de la Vila, el Dia contra la LGBTIfòbia.
L’acte ha aplegat autoritats, personal de l’Ajuntament, representants de l’associació EmpoRderats, de la Policia Local i ciutadania en general.
Us reproduïm el manifest que s’ha llegit:
MANIFEST 17-M
En el marc d’avui, 17 de maig, Dia Internacional contra la LGBTIfòbia, us vull llegir alguns titulars d’aquests mesos de març, abril i maig de 2022:
– El ciberacoso provoca el suicidio del influencer trans Paulo Vaz – 17 de març de 2022
– Apallissen i roben un jove després de contactar-hi per l’aplicació Grindr (una aplicació de cites entre homes) – 23 de març de 2022
– Denuncien als Mossos un cas de «bullying» per homofòbia a l’escola La Salle a Girona – 29 de març de 2022
– Dos chicos denuncian una agresión tras besarse en una céntrica plaza de Vigo – 18 d’abril de 2022
– Carles Ponsí suspèn la firma de llibres per Sant Jordi per amenaces de la ultradreta (amenaces que en part tenen un caràcter homòfob) – 20 d’abril de 2022
– Huir del “infierno” para quererse libres: la historia de Amal y Ebtisam, dos saudíes perseguidas por ser lesbianas – 3 de maig de 2022
– Vinculan al presunto asesino de homosexuales con un crimen e investigan su relación con otras tres muertes 6 de maig de 2022
Tenim dades bastant esgarrifoses a Catalunya. Segons una notícia del Punt Avui, Catalunya va registrar el 2021 un total de 284 incidències LGTBI-fòbiques, un 50,3% més respecte a l’any anterior, segons dades de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH).
Els casos de LGTBI-fòbia per internet han caigut un 19,2%, de 47 a 38 incidències registrades. Dels fets produïts de forma presencial, la majoria han tingut lloc a la via pública, amb 108 casos, un 77% més que el 2020; a l’habitatge, amb 39 incidències reportades (+34,5%), i en l’àmbit laboral, amb 18 casos (+100%).
La majoria de les discriminacions han estat agressions verbals (83 casos), d’odi i exaltació (50), agressions físiques (49) i de tracte inadequat (36), seguides per assetjament (34), amenaces (22) i relacionades amb el dret d’admissió (6), entre d’altres.
Com veiem, i al contrari del que poden pensar moltes persones, la LGBTIfòbia continua molt, molt viva. S’agredeix a les persones que no encaixen en el motlle del que s’espera, per qui som i per qui ens agrada. Es tracta d’una violència estructural, que atravessa la nostra societat, en tant que aquesta es va fer obviant que existien les persones LGBTI. Bé, existien, però per considerar-les malaltes i sobmetre-les a violències de tot tipus. No són casos aïllats, i és responsabilitat de totes les persones, entitats, Administracions, posar-hi fre. No és només condemnar les violències, si no transformar la societat per a que sigui un lloc més amable amb totes les persones.
Des del Baix Empordà, aquest any ha estat marcat pel desplegament del Pla per la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere, que precisament té l’objectiu d’incidir en el Baix Empordà per fer- lo un espai acollidor i respectuós. Es tracta d’un esforç conjunt entre les Administracions de la comarca i l’Associació EmpoRderats, l’associació LGBTI comarcal que va començar a caminar l’any passat. De forma gens casual, s’estan prioritzant els eixos d’Esports i Salut, donat que són àmbits on les persones LGBTI poden trobar nombroses dificultats d’accés i discriminacions.
Així, des de les Administracions del Baix Empordà, i més concretament, des de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, treballem i ens posicionem fermament contra la LGBTIfòbia.
Avui, Dia Internacional contra la LGBTIfòbia, recordem que cal seguir treballant i que, lluny de perspectives massa optimistes, encara queda molt per fer.
I SORTIDA DE FAMÍLIES LGTBI AL BAIX EMPORDÀ