L’UNI Girona presenta “El Partit de Totes” a Castell-Platja d’Aro

El partit es disputarà aquest diumenge, 6 de març, a les 18 h, al Pavelló de Fontajau de Girona amb el Tenerife

L’Spar Girona ha aprofitat l’exposició Dones Il·lustres, dones il·lustradores que organitza l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró per presentar “El Partit de Totes”.

A l’acte de la presentació hi ha assistit, per part de l’Uni Girona, Lolita Iglesias, secretaria del club i jugadora històrica del bàsquet gironí, Noemi Jordana, vicepresidenta de l’Spar Girona i María Araújo, segona capitana de l’equip. I per part de l’Ajuntament, el regidor d’Esports, Pedro Torres; i l’alcalde, Maurici Jiménez.

La vicepresidenta del club ha agraït a l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró “per deixar-nos fer la presentació de l’acte que organitzem a Girona el diumenge en un lloc tan bonic i tan emblemàtic com és el mirador del Camí de Ronda de S’Agaró”. I és que a part de presentar El Partit de Totes, les representants de l’Uni Girona han pogut gaudir i descobrir les “Dones il·lustres, dones il·lustradores” a Castell d’Aro.

Imatges d’Aniol Resclosa

El partit de totes

“Volem presentar un acte pioner en el món del bàsquet. Aprofitem per reivindicar, malgrat que no puguem fer-ho el dia 8. Hem organitzat una sèrie de petites activitats per donar valor a la lluita per la igualtat, no només en l’esport, sinó que hem volgut reivindicar el paper de les dones en tots els seus àmbits”, ha destacat Noemí Jordana sobre l’esdeveniment del diumenge vinent.

En ser preguntada per aquestes activitats, Noemí Jordana subratlla que “aquestes dones són les que ens han portat el dia d’avui on estem, tot i que encara queda molt per fer. Elles van fer els primers passos. El que podem fer per elles és homenatjar-les posant els seus noms a les samarretes liles de les jugadores com a símbol de la dona”. 12 eleccions que, com ha afirmat Noemí Jornada, “el club no es veia amb cor de triar-les” i va organitzar una votació popular amb l’afició gironina amb llibertat d’aportar més noms per a la selecció.

A part de la samarreta, “abans del partit es llegirà un manifest reivindicatiu. A la mitja part hi haurà un homenatge a les pioneres del bàsquet com a agraïment a tot l’esforç que han fet perquè nosaltres estiguem aquí avui en dia, a part de les intervencions de les autoritats”.

D’altra banda, Lolita Iglesias ha remarcat l’homenatge a aquestes dones. “Serà un reconeixement a aquestes dones que fa molts anys que treballen pel bàsquet. N’hi ha algunes que es van iniciar jugant a pistes de terra i sempre ens tocava entrenar a última hora, unes condicions molt desfavorables. El bàsquet el vam compaginar amb la nostra feina, amb la família, etc. Recordo que vaig tenir molts problemes per crear l’equip de bàsquet de noies. Sempre ha sigut una lluita constant. Potser no vam ser les pioneres, que ja no hi són, però sí que vam ser les primeres a jugar en una lliga amb cara i ulls. Ho vam aconseguir. Hem seguit molts anys lluitant perquè la dona tingui un millor paper en el món esportiu, tot i que encara ens queda molta feina per fer”.

A més, també es faran diferents accions per a l’associació Valentes i acompanyades, una associació que té com a objectiu combatre els matrimonis forçats, greu manifestació de violència contra la dona, contra la seva autonomia, integritat física i emocional i en conseqüència contra el seu projecte de vida com a ésser lliure.

Imatges d’Aniol Resclosa

Dones Il·lustres, dones il·lustradores

L’exposició Dones il·lustres, dones il·lustradores, es podrà veure aquest cap de setmana en el transcurs de la Caminada per la Igualtat que uneix els municipis de la Vall d’Aro, justament en el seu pas per Castell d’Aro. El projecte va guanyar el guardó a la millor iniciativa institucional 2021 dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola, i ara un segon joc de la mostra forma part del catàleg d’exposicions itinerants que ofereix la Diputació de Girona a ajuntaments, associacions i altres entitats sense ànim de lucre. El seu recorregut es va iniciar el passat mes de febrer a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, i la seva ruta continua els pròxims mesos a diversos espais cívics i culturals d’Olot, Maçanet de la Selva, Salt, Campdevànol, La Vall d’en Bas, Tossa de Mar i Vilafant.

El projecte va néixer entorn de la jornada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’any 2020 a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Llavors deu il·lustradores professionals van retratar, seguint el seu propi estil, deu dones referents per les aportacions que han fet en coneixements, reivindicacions o lluites socials i que, malgrat els intents de fer-les invisibles, han estat pioneres en els respectius camps. Posteriorment, el catàleg s’ha ampliat amb quatre noves obres, creades també amb motiu del 8-M els anys 2021 i 2022. Per donar ressò a la iniciativa es va fer una presentació en una taula rodona amb les artistes, un portal web (www.donesillustres.com), instal·lacions visuals a l’espai urbà, l’exposició i l’edició d’un miler de jocs de postals amb les imatges i les biografies de les dones protagonistes.

En el projecte inicial Marta Bellvehí va retratar Marielle Franco; Bruna Valls, Simone de Beauvoir; Cristina Culubret, Virginia Woolf; Anna Grimal, Hedy Lamarr; Roser Matas, Clara Campoamor; Nirvana Jiménez, Kathy Switzer; Marisa Martínez, Mari Pepa Colomer; Joana Santamans, Malala Yousafzai; Olga Capdevila, Judith Butler, i XuxuLanstrum, Mercè Rodoreda. L’any 2021 es va ampliar amb els retrats de Lynn Mrgulis, de la mà de Gemma Quevedo i Mae Jemison, segons Carmela Maracas. Enguany la col·lecció s’amplia amb l’escriptora afganesa instal·lada a Catalunya, Nadia Ghulam, il·lustrada per Amaia Arrazola; i les nord-americanes Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera, considerades dues de les activistes més importants del moviment LGTBI, retratades des de l’òptica d’Arantxa Recio Parra / H A R S A.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.