MUNICIPALS 2023: JORNADA DE VOTACIÓ

A les 9 del matí han obert els 3 col·legis electorals de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró amb 13 meses de votació distribuïdes entre els 3 nuclis.

Fins que es coneguin els resultats, Ràdio Platja d’Aro farà un seguiment de la participació al llarg de la jornada, i l’escrutini a partir de les 20 h.


🗳️ El nombre de votants i de candidatures que aspiren a l’alcaldia són de rècord

Estan cridats a votar 7.493 ciutadans i ciutadanes. Són 604 votants més respecte de les Municipals 2019. 181 joves poden votar per primera vegada en unes eleccions (si ho comparem amb els joves que van votar en les darreres eleccions, que van ser les del Parlament de Catalunya, l’any 2021).

Es presenten 10 candidatures, 2 més que a les Municipals 2019. A les eleccions Municipals dels anys 2007 i 2011 es van presentar 7 candidatures mentre que a les eleccions Municipals de l’any 2015 van ser 6. L’any 2019 van presentar-se 8 formacions.

🗳️ Aspirants i formacions en les Municipals 2023

Maurici Jiménez – Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés
Pedro Torres – La Vall d’Aro en Comú-Confluència
Montse Rovira – Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal
Sandra Moya – Vox
Sebastián Mateo – Partit Popular
Imma Gelabert – Junts per Castell, Platja d’Aro i s’Agaró-Compromís Municipal
Joan Giraut – Bloc Nacionalista Català
Adrià Tauler – SOM Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró-Tots Empordà
Christian Prat – Ara Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró-Ara Pacte Local
Aitor Tendero – Partit Autònoms


🗳️ La convocatòria amb més meses de votació

En el Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro s’han habilitat 9 meses, 2 més que a l’última convocatòria electoral de l’any 2021.

A la Sala Polivalent de Castell d’Aro i en Local Social de s’Agaró es manté el mateix nombre de meses, 2 meses a cada col·legi electoral.


🗳️ Els candidats i candidates voten en els seus col·legis electorals

Ràdio Platja d’Aro ha convidat en els candidats i candidates a què facin arribar-nos una imatge del seu moment de votació.

A mesura que arribin a la redacció, anirem incorporar-les en aquest espai.

Maurici Jiménez a Castell d’Aro entorn les 10:30 h.

Montse Rovira a Castell d’Aro entorn 11 h.

Adrià Tauler, votant amb la seva parella Maria, a Platja d’Aro a les 11 h.

Imma Gelabert a s’Agaró a les 13:15 h.

Les Municipals 2019 i les Municipals 2023: coincidències, diferències i més

En les eleccions Municipals 2019 la força més votada va ser JxCAT-JUNTS amb Joan Giraut com a candidat.

Aquest 2023, JxCAT-JUNTS concorre a les eleccions amb una nova candidata, Imma Gelabert, que fins a l’any 2019 havia estat regidora en diferents governs presidits per Joan Giraut.

Aquest 2023, Joan Giraut es presenta amb una nova formació política: Bloc Nacionalista Català.

Malgrat que JxCAT-JUNTS va guanyar les Municipals 2019, en la fase de pactes, no va aconseguir formar govern i ha estat liderant l’oposició en aquest mandat.

L’any 2019, JxCAT-JUNTS i PSC-CP, amb Maurici Jiménez com a candidat, van empatar en nombre de regidors i regidores. Recordem que JxCAT-JUNTS i PSC-CAP havien estat socis de govern durant el mandat 2015-2019.

L’any 2019, no es va repetir la mateixa fórmula de govern i el PSC-CP va arribar a l’alcaldia fent aliança amb ERC-AM de Montse Rovira i la VAeC-ECG de Pedro Torres. Era la primera vegada que ERC-AM tenia responsabilitats de govern a la població. Pedro Torres ja havia format part del govern de Dolors Padilla entre 2009 i 2011.

El mandat va començar amb JxCAT-JUNTS, SOM-TE i Cs a l’oposició. Però el mandat s’ha acabat amb
Christian Prat i Joan Giraut fora de JxCAT-JUNTS, per diferents motius, i dins el bloc de regidors no adscrits.

Christian Prat, en les Municipals 2023, es presenta liderant el nou projecte polític, Ara Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró-Ara Pacte Local, vinculat en el partit Centrem.

Aitor Tendero, que en les Municipals 2019, anava dins la llista de JxCAT-JUNTS, en les Municipals 2023 es presenta liderant un nou projecte, Partit Autònoms, vinculat en el Partido Autónomos.

Adrià Tauler, que l’any 2019 es va presentar per primera vegada com a candidat, sota les sigles SOM-TE, repeteix en aquesta responsabilitat.

El Partit Popular va perdre la seva representació dins la corporació municipal l’any 2019 després de mantenir un regidor a diverses conteses electorals consecutives. Sebastián Mateo, que es presenta com a candidat del PP per segona vegada consecutiva en el municipi, té com a prioritat recuperar la representativitat del partit dins la corporació municipal.

Finalment, Vox es presenta per primera vegada en unes Municipals a Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró amb Sandra Moya com a candidata.

En total, la suma de membres de les 10 llistes, s’enfila fins a les 214 persones. Veïns i veïnes que han decidit treballar i donar suport públicament a un projecte polític determinat. Algunes d’aquestes persones debuten com a membres d’una llista, i altres ja havien format part d’una llista en anteriors conteses.

Els candidats i candidates d’aquest 28M han situat en els primers llocs de les seves llistes, i per tant aspiren a ser regidors i regidores en el pròxim mandat, persones que representen la continuïtat però també la renovació.

Respecte de l’any 2019, aquesta vegada no es presenten ni Cs ni Podemos. El regidor de Ciutadans (Cs), Jose Luis Villa, que ho ha estat durant dos mandats consecutius, aquest 2023 s’ha incorporat a les files de SOM-TE.

I uns apunts més. L’any 2019, JxCAT-JUNTS va ser la força més votada a Platja d’Aro i s’Agaró, mentre que el PSC-CP va guanyar a Castell d’Aro.

I l’any 2019, la participació va ser més alta respecte de l’any 2015. La participació l’any 2019 va ser del 57,6% (7 punts per sobre respecte de l’any 2015).

L’any 2019, en la mateixa jornada de votació van coincidir les eleccions Municipals i les eleccions al Parlament Europeu. Un fet que va alentir l’escrutini i l’anunci dels resultats de les Municipals fins abans de la mitjanit. Avui, com que només es vota en clau local, confiem que el procés serà més àgil i els resultats es coneixeran més d’hora.

Aquest 28M, els veïns i veïnes de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, amb dret a vot, decidiran quins són els seus i les seves 17 representants a la Casa de la Vila pel mandat 2023-2027.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.