Jaume Subirós, Ramon Folch, Xevi i el matrimoni Baltasar Parera i Adelina Sanglas, guardonats amb un Premi T

Uns premis que atorga la Fundació Jordi Comas, amb seu a Castell-Platja d’Aro, per reconèixer persones o iniciatives que hagin destacat en el sector turístic

El cuiner Jaume Subirós del Motel, el socioecòleg Ramon Folch, l’il·lusionista Xevi i el matrimoni format per Baltasar Parera i Adelina Sanglas, divendres a la nit, van rebre un premi T.

El lliurament dels guardons es va fer coincidint amb la celebració del VIII Memorial Jordi Comas, un acte que, per respectar les restriccions vigents, es va fer amb aforament limitat i que es pot recuperar en el Canal de YouTube de la Fundació Jordi Comas.

La Fundació Jordi Comas Matamala va instaurar l’any 2017 els Premis T de Turisme, amb el propòsit de donar relleu a aquelles persones o iniciatives que hagin destacat i excel·lit en el sector turístic, des de diferents àmbits i de forma transversal.

Aquest any l’entitat ha volgut reconèixer la trajectòria del xef i gerent del Motel, Josep Subirós, a qui el periodista Jordi Bosch i Molinet, patró de la Fundació Jordi Comas, va descriure com “el cuiner més atrevit dels conservadors i que, quan ha calgut, també ha sabut ser el més conservador dels rupturistes, sempre tenint present la identitat del producte amb el territori, el respecte per al comensal i per la cuina estacional”. Josep Subirós va agrair el premi i va admetre que “hem passat un any molt dolent; esperem que no torni a passar i desitjo que tot plegat ens serveixi de lliçó per saber afrontar les coses amb serenitat, per innovar i apostar encara més per l’hospitalitat. Hem de saber cuidar els nostres clients, siguin d’on siguin, perquè quan se’n vagin parlin bé de nosaltres”.

La Fundació Jordi Comas ha concedit també un Premi T a Xavier Sala, Xevi il·lusionista, per la seva trajectòria professional de més de seixanta anys. Durant l’acte el periodista Lluís Falgàs, patró de la Fundació Jordi Comas, el va definir com “un català universal” que, durant tot aquest temps i sense renunciar als seus orígens de Santa Cristina d’Aro, “ha portat el nom de la Costa Brava arreu del món, fent màgia, creant expectació i generant emoció entre el públic”. Falgàs també va destacar el llegat que suposa la Casa Màgica – El Gran Museu de la Màgia, de Santa Cristina d’Aro, que és tot un referent internacional.

L’il·lusionista va rebre el guardó visiblement emocionat. Va explicar que “sempre que he rebut un premi ha estat per mi una satisfacció i motiu d’alegria, però avui, a més, sento una gran emoció perquè aquest reconeixement me’l fa una fundació que porta el nom de qui va ser un entranyable amic meu”.

La Fundació Jordi Comas Matamala va lliurar, també, un Premi T al socioecòleg, Ramon Folch, doctor en biologia, de qui Maria Abellanet, CEO del CETT i patrona de la Fundació Jordi Comas, va destacar que “és un gran coneixedor i divulgador del món que ens envolta fins al punt d’haver-se inventat la paraula socioecòleg per explicar que, del que en realitat s’ocupa és de transferir el seu coneixement de l’ecologia a la societat per trobar-hi una utilitat en la gestió; és a dir, va molt més enllà de la condició de divulgador per convertir-se en educador”. Ramon Folch va agrair aquest reconeixement de la fundació “em sento molt honorat” i va aprofitar l’acte per alertar que “tot aquest trasbals que estem vivint (la pandèmia) està estretament lligat a la insostenibilitat de l’actual model de producció i de consum”. Folch va reclamar a les administracions i al sector turístic “un exercici de responsabilitat i la necessitat de fer servir la imaginació”. En aquest sentit va afegir que “hem viscut massa temps de la fantasia i és hora d’implantar un model sostenible, basat en la imaginació, en la creativitat i la il·lusió per un futur que, per fer-lo possible, ha de ser diferent d’un passat que ja no es pot projectar més cap endavant”.

Durant l’acte, la fundació va lliurar un nou guardó, el Premi T 3 Pioners, que a partir d’ara entregarà anualment i que s’ha concebut com un reconeixement a aquelles persones, empreses o institucions que, des de qualsevol àmbit, hagin estat precursores del fenomen turístic, en el sentit més ampli.

La creació d’aquest premi s’emmarca en el conveni de col·laboració impulsat per les Fundacions Climent Guitart, CETT i Jordi Comas. Amb aquest guardó es pretén realçar la visió comuna d’aquests tres pioners del turisme a Catalunya que van ser Climent Guitart, Gaspar Espuña i Jordi Comas.

En aquesta primera edició, el Premi T 3 Pioners el varen rebre el matrimoni format per Baltasar Parera Coll i Adelina Sanglas Gispert, promotors turístics i impulsors del Golf de Pals, el primer camp que es va crear a la Costa Brava, entre altres.

L’empresari Baltasar Parera Sanglas, fill dels guardonats, va definir als seus pares com “un matrimoni emprenedor, amant de la família i de l’empresa, per aquest ordre, com un mitjà per millorar la societat i l’entorn”. I va afegir que “l’Adelina i en Baltasar han estat pioners, integradors, per emprendre en solitari o, en associar-se amb d’altres, per arribar més lluny”. Va posar com a exemple “l’acord pioner amb Felip Puig, quan era conseller de la Generalitat, a principis del 2000, per fer la gestió privada de l’Espai Natural les Basses d’En Coll. Un exemple de com un privat pot gestionar un espai natural protegit. Qui millor que la propietat tindrà cura de l’entorn si es marquen uns acords”, va sentenciar.

En nom dels dos premiats, Baltasar Parera Coll va agrair el premi “em fa molta il·lusió” i, visiblement emocionat, va recordar que anteriorment ha rebut altres guardons i que aquest “li cedeixo tot a l’Adelina”. Baltasar Parera Coll va recordar l’aventura que va suposar la construcció i posada en funcionament de l’Hotel La Costa de Pals, i la implicació de la seva esposa en aquest projecte, “sobretot quan s’hi va haver de posar al capdavant arran de la mort en accident de la persona que se n’havia de fer càrrec com a director”.

Entre les autoritats presents a l’acte hi havia el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, i la primera tinent d’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Montse Rovira.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.