El Consell Comarcal del Baix Empordà vol que el confinament passi a ser comarcal

L’equip de govern de la institució, que té majoria absoluta, ha presentat una moció per debatre a la pròxima sessió plenària confiant que s’hi sumaran altres formacions polítiques

La moció passarà per comissió informativa el pròxim dilluns, 1 de febrer, i es votarà a la sessió plenària del dilluns, 8 de febrer.

La voluntat de l’equip de govern de l’ens (ERC, TxE i UPM.cat), atesa la importància del tema, és intentar que el màxim de grups polítics puguin donar suport al text. A l’oposició hi ha PSC-CP, JUNTS, CUP-AMUNT, ECG i Cs. El govern té 17 conselleres i consellers (majoria absoluta) mentre que l’oposició en té 16.

A la moció es demana al Govern de la Generalitat que el confinament per Covid-19 en el Baix Empordà deixi de ser municipal i passi a ser comarcal. Entre els diferents arguments hi ha que la majoria dels 36 municipis baix-empordanesos tenen menys de 1.000 habitants i un confinament municipal té greus afectacions socioeconòmiques i del dia a dia perquè “això obliga la ciutadania d’aquests municipis a haver d’estar contínuament justificant-se per satisfer necessitats bàsiques”.

La moció també recorda que són diverses les veus dels diferents territoris que han fet la mateixa petició perquè no es tenen prou en compte les necessitats reals del territori, unes necessitats que es poden atendre sense posar en risc la seguretat sanitària.

La setmana passada, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Calonge-Sant Antoni també van reclamar que se’ls consideri una única unitat territorial i van reclamar ajudes urgents pels sectors afectats per la crisi. Recupereu la notícia aquí.

La moció preveu quatre punts

– Reiterar el compromís del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 i per revertir les conseqüències negatives que, en matèria sanitària, econòmica i social, pateixen els nostres conciutadans, el nostre teixit econòmic i social i els nostres municipis i comarques, tot reiterant l’agraïment a la tasca que està fent el personal dels centres sanitaris i socials, expressant el nostre suport als nostres conciutadans i conciutadanes i als diferents sectors socials i d’activitat econòmica, així com el nostre escalf a les víctimes de la pandèmia.

– Instar els departaments de Salut i Interior del Govern de la Generalitat a aplicar les mesures anti Covid-19 incorporant la visió territorial i la mirada de la diversitat territorial, la qual cosa ha de comportar necessàriament que al Baix Empordà el confinament no sigui municipal sinó comarcal. 

– Per fer efectiva aquesta mirada territorial, incorporar a la taula del PROCICAT un representant de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, un representant de la Federació de Municipis de Catalunya i un representant de l’Associació de Micropobles.  

– Instar els governs de la Generalitat i de l’Estat per tal que les restriccions i les mesures anti Covid-19 vagin acompanyades de mesures de reactivació econòmica. Donat que des del govern de la Generalitat ja s’han engegat diferents mesures d’ajuts als sectors d’activitats econòmiques més afectats per les restriccions dictades per combatre la pandèmia, instar el govern de l’Estat a aplicar línies d’ajut i mesures de reactivació econòmica en el mateix sentit. 

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro creu que “la comarca del Baix Empordà té una situació demogràfica especial, ja que els pobles tenen molta relació i estan relacionats per raons bàsiques, també amb les capitals.” Amb tot ha afegit “esperem que pugui aprovar-se la moció, tot i que respectem les decisions del Departament de Salut que són els responsables en la matèria”.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.