Platja d’Aro avui acull una jornada d’intercanvi d’experiències sobre la gestió d’horts comunitaris a les comarques de Girona

La trobada reuneix una quizena de professionals, representants d’entitats i institucions

Fins a les dues del migdia se celebra a l’espai cultural municipal de la Masia Bas de Platja d’Aro, una jornada d’intercanvi d’experiències sobre els models de gestió d’horts urbans ecològics a la demarcació de Girona, una activitat que s’ha estès en els darrers anys a molts municipis gironins i catalans.

Durant la jornada explicaran la seva experiència Càritas Diocesana de Girona, la cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre, Tarpuna, i els consistoris de Figueres, Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d’Aro. També es farà una taula rodona i una visita als horts comunitaris municipals de Castell-Platja d’Aro que es van posar en marxa l’any 2013 i són els més antics del Baix Empordà.

La jornada l’ha impulsada el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament platjarenc.

IMG_3066

Una seixantena d’hortolans i associacions gestionen els horts ecològics de Castell-Platja d’Aro

Els horts urbans de Castell-Platja d’Aro es van posar en marxa el 4 de maig de l’any 2013, en plena crisi econòmica, amb l’objectiu de fomentar, especialment, la integració social, l’ocupabilitat i l’autoconsum. L’espai també s’ha consolidat com un projecte d’integració, cohesió i dinamització social.

La zona conreada, dividida en seixanta parcel.les que van dels 60 als 100 metres quadrats, actualment ocupa una superfície de 5.000 metres quadrats tot i que les dimensions de la parcel.la, situada a la zona de Mas Vinyals de Platja d’Aro (a tocar del Parc dels Estanys) permeten una futura ampliació de fins a 10.000 metres quadrats més. La meitat dels hortolans són persones jubilades i la resta provenen de perfils socials molt diferents. Una tercera part dels usuaris són persones estrangeres com xinesos o marroquins. Gairebé la meitat dels usuaris continuen vinculats als horts des de la seva inauguració i la resta de propietaris ha anat variant. Actualment, hi ha una petita llista d’espera.

L’arrendament i condicionament dels horts va a càrrec de l’Ajuntament i els hortolans (57 persones particulars i 3 entitats del municipi) s’han constituït com a associació. Els productes que obtenen només són pel consum propi i s’han de conrear mitjançant criteris sostenibles i ecològics.

Per accedir a una parcel.la s’ha de ser major d’edat i s’ha d’estar empadronat al municipi amb una antiguitat mínima de 3 anys. Les parcel.les s’adjudiquen per un període de 2 anys més 2 anys prorrogable, malgrat que aquests períodes s’estan revisant. Els adjudicataris han d’assumir una fiança inicial de 50 euros i han de pagar un preu públic anual de 100 euros (el consistori també preveu diferents bonificacions en funció del perfil i la situació de la persona adjudicatària).

L’Ajuntament va invertir uns 60.000 euros per adequar l’espai.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.