Resum d’intervencions en les XXVIII Jornades Econòmiques de S’Agaró

Aquest divendres i dissabte s’han dut a terme les XXVIII Jornades Econòmiques de S’Agaró. A continuació us oferim un resum de diverses intervencions.

La vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, insta servidors públics i empresaris a liderar amb “capacitat de diàleg” en moments “d’elevada incertesa”

Nadia Calviño ha instat els servidors públics i empresaris a liderar amb “capacitat de diàleg” una societat que es troba “en un context geopolític d’elevada incertesa, al qual se suma l’alentiment de l’economia europea per la pujada dels tipus d’interès i els intensos canvis tecnològics”.

També ha dit que “cal evitar la complaença perquè els reptes del futur són enormes”. I ha defensat la “fortalesa” de l’economia estatal que, segons ha assegurat, se sustenta en tres principis bàsics: “responsabilitat fiscal, justícia social i reformes estructurals per modernitzar l’economia”.

Agbar defensa l’aigua regenerada com “la solució per garantir el subministrament” i fer front a la sequera

Agbar defensa l’aigua regenerada com “la solució per garantir el subministrament” i fer front a la sequera.

Ho ha explicat el CEO del grup, Narciso Berberana, al debat sobre ‘Transformació energètica i sostenibilitat’. Berberana ha assegurat que regenerar aigua “costa el doble que el tractament d’aigua tradicional, però menys que dessalinitzar”.

A més, ha dit que també “redueix l’impacte ambiental” i que “no hi ha cap tractament més barat en termes sanitaris” perquè, de rebot, “evita malalties” derivades del seu ús. En la mateixa taula també s’ha parlat de l’ús del petroli en l’aposta cap a la descarbonització.

Salvador Illa veu necessari que Catalunya tingui pressupostos al gener i demana a ERC “coratge per arribar a acords”

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, veu necessari que Catalunya tingui pressupostos el dia 1 de gener o, a tot estirar, la primera quinzena, i demana a ERC “que no tingui por per arribar a acords”.

“S’ha de tenir coratge, i no aquelles postures que puguin ser més còmodes des del punt de vista de defensar el teu projecte”, ha afirmat.

El primer secretari també ha demanat no “alegrar-se” amb les xifres del dèficit fiscal, perquè “no porta a res de bo”. “En faig algun número jo, del deute acumulat de la Generalitat amb els Ajuntaments?”, s’ha demanat, reiterant que el concert econòmic no té encaix per a Catalunya.

Salvador Illa, a més, considera que el primer pas que cal abordar en el nou model de finançament català és “posar-se d’acord” i ha anunciat que vol veure “el plantejament” que en fa l’executiu català després que Aragonès hagi encarregat a la consellera d’Economia la redacció d’una proposta.

Economistes i propietaris critiquen que els governs “traslladin als privats la manca de despesa social en habitatge”

Economistes i propietaris critiquen que tant l’Estat com la Generalitat “traslladin als privats les responsabilitats en habitatge” i els obliguin a assumir les conseqüències del dèficit d’inversió en pisos socials.

El president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, ha carregat contra la llei que obliga els grans tenidors a oferir lloguer social, dient que “en comptes de limitar els beneficis, obliga a perdre i és pitjor que una expropiació”.

Per la seva banda, el catedràtic d’Economia de la UPF José García Montalvo ha assegurat que la limitació dels preus de lloguer ha tingut l’efecte invers, perquè aquells qui es trobaven per sota del topall s’han apujat.

El governador del Banc d’Espanya demana “prudència” a la banca davant l’alentiment de l’economia i no descarta que s’entri “en recessió tècnica”

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha demanat “prudència” a la banca davant l’alentiment de l’economia i no descarta que, fins i tot, l’euro acabi entrant “en recessió tècnica”.

Tant ell com el president de l’Autoritat Bancària Europea, José Manuel Campa, també han alertat que en aquelles economies “on predominen més els crèdits d’interès variable” -com l’espanyola- l’alça dels tipus “tindrà un impacte més gran” en la morositat, cosa que els bancs han de tenir en compte.

Durant la seva intervenció, el governador també ha dit que preferiria que els diners de l’impost a la banca, que Sánchez convertirà en permanent, es quedessin al sector “per acumular reserves”.

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, ha carregat contra el model de jubilació a l’Estat

“Quan una persona no vol jubilar-se, i està en condicions, jubilar-lo és malversar recursos”, ha dit el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet.

Bonet ha reclamat que tenint en compte que l’esperança de vida avança tot això “s’ha de revisar”. El president de la Cambra ha criticat que s’ha “carregat només a les empreses” la revisió de les pensions.

Així mateix, ha enviat un missatge al govern de Sánchez: “Si comencem a fustigar el món empresarial, això se seguirà retraient, si se l’anima, anirà a més. La política del nou govern ha de ser proempresa”.

El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre d’Economia, Luis de Guindos: “No podem cantar victòria amb la inflació”

El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre d’Economia del govern del Partit Popular, Luis de Guindos, ha advertit que no es pot “cantar victòria amb la inflació”.

De Guindos ha dit que hi ha diversos elements “d’incertesa” en l’economia, i que els efectes dels augments de tipus dels últims mesos encara no s’han traslladat del tot en l’economia real. “La política monetària deixa sentir els seus efectes amb un retard d’entre 12 i 18 mesos, i aquí hi ha elements d’incertesa”, ha dit.

De fet, no ha descartat que hi hagi augments puntuals de la inflació. El vicepresident del BCE ha reiterat que els tipus seguiran als nivells actuals el temps necessari.

De Guindos també ha qüestionat l’acord del PSOE i ERC per condonar part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Ha assegurat que “als mercats, normalment, això de la condonació del deute no els sol sonar bé”. Segons De Guindos, que ha remarcat que parlava a títol personal i no com a representant del BCE, hauria estat “molt més intel·ligent” convertir el deute en “perpetu” amb “un tipus d’interès molt reduït”.

Sobre Espanya, ha demanat “més consens i menys confrontació i frontisme” perquè si no “l’únic que prospera és el rancor”.

(font: Informatius RPA i ACN)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.