El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural parla dels reptes de la sequera i els usos de l’aigua a Platja d’Aro

La Fundació Jordi Comas Matamala va celebrar, divendres a la nit, una nova Tribuna. En aquesta ocasió va ser protagonitzada pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, amb el títol Els reptes de la sequera i els usos de l’aigua, una de les qüestions globals que més preocupen al sector turístic. 

El conseller va assegurar que ens trobem en una transformació més accelerada de la prevista, i amb una situació que ja és estructural. Per Mascort, l’escalfament global ha arribat per quedar-se i hem de saber adaptar-nos a una nova situació que ja no té marxa enrere. En aquest sentit, va precisar que més que lluitar contra el canvi climàtic, ens hem de centrar en com podem mitigar els seus efectes, de forma activa, per part de tothom.

Algunes dades facilitades pel titular d’Acció Climàtica van corroborar la situació d’emergència que estem vivint: la temperatura del mar ha arribat aquest estiu passat als 31 graus, en algun punt de la Costa Brava; es porten ja 36 mesos seguits de sequera pluviomètrica i els embassaments han arribat al seu mínim històric des que se n’enregistren les dades. Segons el conseller, si aquesta situació continua així, els embassaments tenen vida per 10 mesos.

Segons Mascort, aquesta situació obligarà a posar en marxa més restriccions, i ben aviat, tots plegats haurem d’acostumar-nos a fer el mateix, però reduint el  consum d’aigua, que és un bé finit. El model del creixement infinit s’ha acabat, en tots els àmbits, va asseverar el conseller.

Una part de la ponència del conseller va servir per detallar el Pla de l’Energia i el Canvi Climàtic de Catalunya, que contempla mesures i inversions per planificar el futur i per optimitzar els recursos hídrics, amb regeneració i reaprofitament de l’aigua i amb actuacions ambientals i de sanejament. És una prioritat modernitzar el reg del nostre país -va posar en relleu- i també va destacar que, en condicions normals, no hauríem de patir per l’obtenció dels recursos hídrics, però hem de ser molt més eficients en la utilització d’aquests recursos. També va reconèixer que s’han de millorar les xarxes municipals i que s’ha d’ajudar els ajuntaments a aconseguir-ho.

Finalment, va informar que el seu Departament desplegarà aviat una nova campanya per conscienciar la societat de la situació d’emergència climàtica que estem vivint i com hem de fer-hi front.

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i màster en Direcció i Administració d’Empreses per la Universitat de Girona, David Mascort és un bon coneixedor de la realitat de les comarques de Girona. Va ser vicepresident del Consell Comarcal del Gironès (2003 a 2007) i alcalde de Vilablareix des del 2011.

(fotos: Lluís Català)

(font: Informatius RPA i Fundació Jordi Comas)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.