98.000 euros pel manteniment de les franges de prevenció d’incendis

L’Ajuntament invertirà, entre aquest any i el vinent, 98.000 euros (IVA exclòs) en el manteniment de les franges de prevenció d’incendis.

Prop d’una desena d’empreses van presentar-se en el concurs per adjudicar el servei i l’empresa més ben classificada, amb la millor oferta econòmica, va ser Treballs Forestals Presegue SL.

La inversió es divideix en dues anualitats. Aquest 2023, la partida s’eleva a 41.409,00 € (IVA exclòs), i l’any vinent, la partida prevista és de 56.588,00 € (IVA exclòs).

Des de l’any 2007, el consistori porta terme diferents treballs d’obertura i manteniment de les franges de 25 metres de protecció del foc a diverses urbanitzacions i nuclis urbans, d’acord amb el projecte tècnic del terme municipal, elaborat per la Diputació de Girona i aprovat en el Ple municipal de 21 de juny de 2017, alhora dividit en dos grans blocs i anualitats.

S’actua a Mas Nou, Mas Semi, Cim d’Aro, Puig Romaní, les Suredes, Can Manel, Mas Ros, Mont d’Aro-Los Pinos, Politur, Xicu Moner, Dalmau, La Gramoia i Vilar d’Aro; els nuclis urbans de Platja d’Aro, Castell d’Aro i S’Agaró; i les zones verdes municipals. Un any s’actua en una part, i en la resta el següent.

D’acord amb els criteris marcats per la Generalitat de Catalunya en el Decret 123/2005 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, en tots aquests espais s’hi obre o s’hi manté una franja de 25 metres que envolta les urbanitzacions, tallant tot el sotabosc i arbres per evitar la continuïtat vegetal tant horitzontal (entre capçades) com vertical (entre arbustos i arbres). Les restes vegetals més petites es trituren i la fusta amb un diàmetre superior entorn de 10 cm es retira o s’apilona sobre el terreny en cas que el propietari en vulgui fer ús.

Aquesta intervenció forma part del ventall d’accions preventives que porta a terme el municipi, també col·laborant amb l’Agrupació de Defensa Forestal Gavarres Marítimes i l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil Castell-Platja d’Aro i s’Agaró que, en aquest darrer cas, promou campanyes de sensibilització ciutadana. L’Ajuntament també disposa d’una ordenança municipal específica de Neteja, tancament de terrenys i solars, i pavimentació de voreres.

El litoral de la Costa Brava i les Gavarres són les principals preocupacions dels Bombers

L’incendi de Castell d’Aro del mes de juliol de l’any passat és un exemple del que preocupa als Bombers i als Agents Rurals de la regió de Girona aquest pròxim estiu.

El litoral de la Costa Brava és una de les zones sensibles en aquesta campanya forestal. Malgrat les pluges dels darrers mesos, des dels cossos d’emergència avisen que hi ha molts espais boscosos propers al mar que estan secs i poden ser un focus d’incendi.

A més, el cap dels Bombers a la regió, Jordi Martín, recorda que es tracta de zones habitualment habitades i això obliga a destinar més efectius per poder protegir les cases o evacuar persones. “Tenim un litoral que va de Portbou a Blanes on la pluja no ha arribat amb tanta abundància com en altres llocs”, ha alertat.

De totes maneres, Martín reconeix que s’ha fet “molt bona feina” amb relació a les franges d’autoprotecció al voltant de cases per tal de poder dificultar que les flames puguin avançar en cas d’incendi i assenyala que les Gavarres són, com cada any, un dels espais sensibles per la quantitat de massa forestal que s’hi acumula.

Amb tot, Martín celebra que aquesta campanya l’afronten amb més efectius, tant materials com d’increment de personal als parcs. En concret, en els setze parcs professionals que hi ha a la demarcació hi haurà 474 efectius repartits que comptaran amb el suport de 183 bombers voluntaris.

A més, també hi haurà 20 Equips de Protecció Activa Forestal (EPAF) i 73 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF). A banda, cal tenir en compte el reforç aeri que es concreta amb dos helicòpters bombarders, un helicòpter de comandament i coordinació un altre de rescat i dos avions de vigilància i atac, a banda dels drons que permeten “treballar amb més eficàcia i seguretat”, segons Martín.

49 incendis des de principi d’any

Cal tenir en compte que, des que va començar l’any i fins a 1 de juny, s’han produït a les comarques gironines un total de 49 incendis, que han afectat 167,22 hectàrees, de les quals 149,78 de terreny forestal. Al llarg de l’any passat en van ser un total de 122 a la demarcació que van afectar 567,17 ha – 502,28 de terreny forestal -. D’aquests focs, dins la campanya d’incendis forestals es van produir 54 i van afectar 124,81 ha. (95,90 ha. de terreny forestal).

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.