El nou Hospital de Palamós es construirà a tocar de la C31

El futur centre es construirà en uns terrenys del sector Les Oliveretes, a tocar de la C-31, amb suficient superfície per encabir-hi un equipament sanitari d’aquestes característiques.

El conseller de Salut, Manel Balcells, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, aquest dijous, han presentat el Protocol de col·laboració signat entre el Servei Català de la Salut i l’Ajuntament palamosí per a la construcció del nou Hospital de Palamós.

L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions de la Fundació Hospital de Palamós-Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (FHP-SSIBE), on també els ha acompanyat el gerent de la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras i Massanet, el gerent de la FHP-SSIBE, Xavier Pérez i Berruezo, així com comandaments i professionals del centre. 

El conseller ha destacat que “és un dia important per la decisió que prenen i plasmem en un conveni per un nou hospital a Palamós. Un hospital general bàsic amb tots els equipaments”. Balcells, a més ha fet valdre el model d’atenció integrada que ha desenvolupat el Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), el qual ha dit que “és el que volem per a tot el país”. En aquest sentit, ha afegit que “volem que l’atenció especialitzada tingui una bona comunicació i una bona permeabilitat amb l’atenció primària i el que fins ara en dèiem atenció sociosanitària i que ara en diem atenció intermèdia, i amb la salut mental i la salut comunitària. El conseller ha destacat la feina feta pels professionals de la institució durant tots aquests anys, assegurant que “ara hi ha la necessitat d’un nou hospital, un nou equipament”. 

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig ha manifestat que “és un dia històric per Palamós i la comarca. Amb l’anunci del nou emplaçament i construcció de l’Hospital de Palamós, es consolida la permanència al municipi d’un servei que ens dona capitalitat, que és referent de la nostra vila, i que té una importància transcendent per a tota la societat baix-empordanesa. Com a alcalde i palamosí em sento orgullós de la feina feta, que ha permès arribar al dia d’avui per a poder anunciar que l’hospital es queda a Palamós, i que tenim l’espai on poder projectar el nou edifici que l’acollirà, garantint el seu necessari creixement, per afrontar amb totes les garanties els reptes futurs i cobrir les necessitats sanitàries que requereixin els homes i les dones de la nostra comarca.”

D’acord amb aquest protocol, l’Ajuntament haurà de fer els tràmits urbanístics pertinents per tal de disposar del solar i fer la cessió gratuïta al Servei Català de la Salut, amb un termini màxim establert a mitjans de l’any 2025. L’Ajuntament també s’encarregarà de la urbanització de les vies d’accés i la mobilitat viària del nou hospital. Per la seva banda, el Servei Català de la Salut serà l’encarregat d’elaborar el projecte i de finançar-lo. El conveni també recull la constitució d’una comissió entre l’Ajuntament i el CatSalut per a coordinar les actuacions en matèria urbanística i acordar les fases de desenvolupament i el calendari. 

Els tràmits urbanístics, un cop finalitzats, han de permetre disposar d’uns terrenys que permetin encabir-hi un equipament d’uns 40.000 m2, amb reserva per a futures ampliacions. Tot i això, el dimensionat final de l’hospital dependrà del pla funcional assistencial, on es definirà tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea sanitària, com ara la superfície, els criteris d’ordenació funcional, el disseny dels espais (accessos, circuits, especificacions d’àrees..) i la cartera de serveis. Aquest Pla es treballarà en paral·lel a la resta de tràmits i es basarà en el pla funcional de necessitats ja aprovat pel Servei Català de la Salut. 

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, explica que: “l’increment de la població actual i el previst fan que un nou Hospital sigui del tot necessari. Aquest és l’hospital de referència de la comarca i l’equipament havia quedat obsolet. Amb aquest nou centre es podrà donar una molt millor cobertura sanitària als habitants de la comarca”. 

Les necessitats del nou hospital

El Servei Català de la Salut ha elaborat el Pla funcional de necessitats on es recullen les necessitats sanitàries del territori, tenint en compte aspectes com l’increment de la població previst en els pròxims anys. En aquest primer document es contemplen dos possibles escenaris, de màxim i mínims.En relació amb els llits, es preveu que dels 117 llits actuals es passi a tenir-ne entre 141 i 164 i que s’incorporin entre 6 i 8 llits monitorats. Pel que fa als quiròfans, se’n construirien entre 4 i 5 de convencionals, 3 per a cirurgia major ambulatòria, 1 per urgències i 1 per obstetrícia i, per tant, es passaria de 5 a 10 quiròfans.

En relació amb el Servei d’Urgències, actualment hi ha 20 boxs. El pla funcional preveu passar entre 11 i 13 de nivell 1 i triatge (ara en té 5), entre 23 i 25 de nivell 2 (ara en té 15) i entre 9 i 13 places d’observació (ara en té 7). També es preveu incrementar el nombre de sales de proves diagnòstiques i de cirurgia menor ambulatòria, passant de 3 a un màxim de 23. L’Hospital de Dia també augmentarà, de les 12 places actuals a un ventall que oscil·larà entre 23 i 26 places. Per últim, pel que fa als recursos d’atenció intermèdia (sociosanitari), passaria de 40 llits de convalescència i cures pal·liatives, a 115 i 14 respectivament.

Un hospital construït als anys 80

L’Hospital de Palamós dona cobertura a la comarca del Baix Empordà, amb una població actual de 134.147 habitants. Es va construir annex a l’antic hospital-asil de Palamós i va entrar en funcionament a principis dels anys 80. En el seu moment, es va dimensionar per donar servei a una població d’uns 80.000 habitants. En els darrers 30 anys s’han anat realitzant diferents ampliacions i adequacions d’espais per fer front a la creixent demanda assistencial i a l’augment de la població.

L’actual hospital de Palamós, amb una superfície total de 18.204 m2 (inclòs l’espai que ocupa l’edifici Fleming on se situa el CAP Palamós), amb 117 llits, 10.000 altes anuals no té més capacitat de creixement per la seva ubicació al mig de Palamós i envoltat d’habitatges. Per tot plegat, és imprescindible la construcció d’un nou hospital, en substitució de l’actual, que permeti tant incrementar la capacitat assistencial del centre com modernitzar les instal·lacions i els recursos hospitalaris i facilitar l’accessibilitat i l’aparcament.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.