Generalitat i ajuntaments no es posen d’acord sobre qui ha d’assumir els costos del tancament de l’abocador de Solius

Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro formen part del consorci que gestiona el complex

Després d’anunciar que Solius es clausurarà d’aquí a dos mesos, complint la sentència del TSJC que ordena tancar l’abocador, la Generalitat s’ha reunit avui amb els representants del consorci. La trobada, convocada d’urgència, s’ha celebrat a l’Ajuntament de Llagostera, municipi que ostenta la presidència de la mancomunitat (formada també per Castell-Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge i Sant Antoni).

De la reunió, allò que n’ha quedat clar és que els costos de clausura de l’abocador, als quals s’hi suma la hipoteca de fer-ne el manteniment durant 30 anys, es convertiran en l’autèntic cavall de batalla entre l’ARC i els ajuntaments. El director de l’agència, Isaac Peraire, no amaga que la gestió que ha fet el consorci durant tots aquests anys és “realment preocupant” per tots els litigis judicials que té oberts Solius (en referència també a la planta de compostatge).

“Per responsabilitat, nosaltres complim l’ordre judicial i clausurem l’abocador; però tot això deriva d’una situació de fa massa anys, de la qual no en som responsables, i d’una gestió que no comparteixo en absolut”, subratlla. I aquí, Peraire afirma que és el consorci de Solius qui ha d’assumir els costos de la clausura. “Perquè el titular de l’abocador és ell, i no algú altre”, afegeix.

Ara bé, el director tampoc amaga que l’ARC forma part del consorci. Per això, ja avança que no deixaran “sols” els ajuntaments i que, per fer-los “menys dolorosa” aquesta situació, els ajudaran a buscar finançament. “Contribuirem a buscar la solució”, diu Peraire, sense estar-se de criticar que el consorci no hagi fet “dipòsit de diners” per afrontar la clausura. “Teòricament, hauria d’haver anat fent coixí per assumir-ho”, afirma.

La realitat, però, és que els recursos són minsos. El nou president del consorci, Enric Ramionet, explica que la reserva que hi havia anteriorment es va anar “consumint” per evitar increments de taxes quan part dels municipis que abocaven les deixalles a Solius van passar a fer-ho a Lloret de Mar. I que, en aquests tres últims pressupostos -inclòs el del 2023- les quantitats que s’han consignat sumen 319.000 euros. “Evidentment, quan sents a parlar de xifres milionàries, això és molt poca cosa”, admet.

“Sense marge de maniobra”

Ramionet admet que, pel que fa a Llagostera i a Santa Cristina -termes on hi ha l’abocador- la clausura de Solius es viu amb “una dualitat de sensacions”. Perquè si les afectacions damunt el medi i el veïnat de l’abocador eren “evidents”, la decisió de clausurar-lo s’ha fet “sense marge de maniobra” i quan “en realitat, no existeixen alternatives”.

Pel que fa a qui ha d’assumir els costos, el president admet que el tema és complex. Més encara, si es tenen en compte els convenis signats en els darrers anys. Al 2005, segons explica Ramionet, es va fixar que, quan es tanqués l’abocador, l’ARC assumiria el 100% del cost. Però en convenis posteriors, si bé es recull que l’Agència de Residus hi contribuirà, no se’n fixa en quin percentatge.

El president del consorci de Solius també recorda que l’abocador en cap cas ha estat “un negoci, sinó un servei dolorós” per aportar una solució als residus. “Però evidentment, ningú vol un abocador al costat de casa”, subratlla Ramionet. I aquí, el president recorda que, a més dels cinc municipis que integren la mancomunitat, n’hi ha una quinzena més que també aboquen a Solius. “Entenem que hem donat un servei que ha anat molt més enllà dels pobles del consorci”, diu en referència als costos de la clausura i el tancament.

“Tots aquests anys hem viscut amb una infraestructura incòmoda, que ara es tanca sense tenir clares les alternatives, i a la vegada se’ns diu que el consorci ha de participar als costos de clausura”, resumeix Ramionet. “És cert que el director de l’ARC ens ha dit que no se’ns abandonarà; però el debat hi és, i aquí és on hi haurà la discussió”, conclou.

“Decisió sobtada”

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, també té clar que els cinc municipis de la mancomunitat no han d’assumir els costos del tancament. “L’ARC també forma part del consorci i hi ha més ajuntaments que han anat abocant les deixalles a Solius”, subratlla Motas. Entre aquests, per exemple, Cassà de la Selva, Salt, Celrà, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí.

Motas explica que, de la reunió d’avui, n’han sortit “una mica preocupats”, perquè davant “la decisió sobtada” de clausurar Solius, encara no se’ls ha aportat cap proposta d’on hauran d’anar a abocar les escombraries a curt termini. “Ens han emplaçat a una reunió per al proper 1 de febrer”, ha avançat l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols. De moment, l’ajuntament ganxó està valorant quin sobrecost els suposarà el tancament de Solius amb la gestió dels residus, però Motas sí que ja avança que, durant aquest 2023, ells no tocaran les taxes d’escombraries.

Al Consell Comarcal

Més enllà dels costos de la clausura, també hi ha la incògnita d’on s’abocaran les deixalles un cop la Generalitat decreti el tancament del dipòsit de Solius. Per parlar-ne amb la vintena d’ajuntaments que hi aboquen les escombraries, i fer-los arribar la seva proposta, l’ARC convocarà una reunió el proper 1 de febrer a la tarda al Consell Comarcal del Baix Empordà.

Isaac Peraire explica que l’objectiu és que tots aquests municipis portin les deixalles a plantes de tractament de residus abans de llançar-les a un abocador. “Si en reduïm la quantitat, serà una oportunitat que aprofitarem”, diu el director de l’ARC. Sobre quin serà el destí d’aquells que hagin d’anar a parar a un dipòsit, però, Peraire encara es manté caut.

El director de l’ARC sí que subratlla però, que més enllà de què passa a curt termini, el Baix Empordà “no pot esperar més a planificar què fa amb els seus residus”. “És una decisió que, per un motiu o altre, s’ha defugit durant massa anys”, afirma Peraire.

Per últim, en referència a la planta de tractament que hi ha a Solius -i que la plataforma opositora també reclama que es clausuri- el director de l’ARC s’ha limitat a dir que esperen “novetats judicials”.

20 municipis aporten a l’abocador

El Consorci de Solius és el titular de les instal·lacions del complex, que acullen un dipòsit controlat i una planta de compostatge. El Consorci està constituït per l’Agència de Residus de Catalunya i la Mancomunitat de Municipis del Ridaura, formada pels municipis de Llagostera, Santa Cristina d’Aro, Castell i Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge.

El dipòsit controlat actualment rep la fracció resta dels municipis consorciats i d’altres municipis de les comarques del Gironès i el Baix Empordà: Cassà de la Selva, Celrà, Corçà, Forallac, Garrigoles, Mont-Ras, Palafrugell, Palamós, Salt, Sant Jordi Desvalls, Torroella de Montgrí, Vall-llobrega, Vilablareix, Viladasens i Vilopriu. Les aportacions de tots aquests municipis sumen prop de 40.000 tones anuals de fracció resta.

La Generalitat clausurarà l’abocador de Solius abans de dos mesos en compliment d’una sentència del TSJC

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, divendres passat, 13 de gener, va anunciar, amb la directora dels serveis territorials de Girona del Departament, Elisabet Sánchez i Sala, l’imminent tancament del dipòsit controlat de Solius després de reunir-se amb els membres de la plataforma Salvem Solius.

Peraire va explicar que durant les pròximes setmanes la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, signarà la resolució que formalitzarà el tancament definitiu de Solius, en compliment de la sentència ferma que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El director de l’ARC va contar que, en aquests moments, la prioritat de l’Agència de Residus de Catalunya és acordar una alternativa a la fracció de la resta dels municipis que en són usuaris. La sentència no afecta la planta de compostatge que queda operativa.

Peraire va detallar que la decisió s’haurà de prendre tenint en compte costos, proximitat i impacte. Entre les opcions que hi ha sobre la taula hi ha els abocadors de Lloret de Mar, Pedret i Marzà i Vacarisses.

Tres sentències

L’Agència de Residus de Catalunya donarà compliment a una de les tres sentències que hi ha amb relació a la planta de Solius: “És un tema complex que abordem amb responsabilitat perquè afecten tant l’abocador com la planta de compostatge. De moment, parlem de l’abocador”. Així, va precisar que la decisió és clausurar el dipòsit de deixalles, però continuarà l’activitat a la planta de compostatge. Hi ha una altra sentència que obliga a clausurar-ho tot, però el tribunal encara ha de resoldre incidents d’execució plantejats pel Consorci.

Solius es tanca i se segella. Peraire va recordar que aquest cas no és el mateix que el de l’abocador de Vacamorta, on la justícia va ordenar que calia restituir el paratge: “A Solius no es fa buidatge”. Es calcula que en aquest espai hi ha dipositats uns 2 milions de metres cúbics de residus. L’abocador va començar a funcionar els anys 70 i tenia una vida útil prevista d’entre dos anys i mig i tres anys més.

L’advocat de Salvem Solius, Xavier Soy, va valorar positivament l’anunci, però va reiterar la necessitat de donar compliment també a la sentència que ordena el tancament de tot el complex: “Allò que genera més problemes és la planta de compostatge. Provoca problemes d’olors als veïns i, per això, instem l’Agència de Residus de Catalunya a donar compliment a la sentència de cessament de totes les activitats”.

“L’ARC no fa res d’excepcional, només compleix la sentència i procedeix al segellat i al manteniment del dipòsit de residus”, va afegir Soy. L’advocat va recordar que la batalla judicial va començar fa uns divuit anys i va lamentar que el tancament de l’abocador arriba quan ja li quedava poc temps de vida útil.

Maurici Jiménez, alcalde de Castell-Platja d’Aro i s’Agaró, alerta de les conseqüències

Quan es va conèixer la decisió del tancament, l’alcalde, Maurici Jiménez, va fer les següents reflexions a les xarxes socials:

“Una decisió que s’ha pres sense consultar prèviament als municipis afectats, que repercutirà en els costos de la gestió de residus de milers de ciutadans, sense una solució consensuada, ni raonada, ni prevista. Portem mesos avisant de les conseqüències de la mala gestió històrica d’aquesta infraestructura i per part de l’Agencia Catalana de Residus mai hi ha hagut una solució que anés més enllà del cal aguantar. Pèssima gestió, zero previsió, cap empatia pel territori”.

“L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, i jo mateix des de #CastelldAro, #PlatjadAro i #sAgaro hem coincidit en que l’anunci d’ahir es podria haver fet a la comarca i tot convocant els alcaldes directament afectats, a banda d’alguna consulta o comunicació prèvia. I hem iniciat converses entre els municipis del consorci per reunir-nos dilluns per intentar consensuar una alternativa amb vista a la reunió extraórdinaria del proper dimecres, 18 de gener. Ahir ja vaig alertar que hi haurà costos per a milers de ciutadans després de mesos avisant de les conseqüències de la mala gestió històrica. I en Carles Motas hi afegia que la notícia arriba al gener, amb taxes de residus que acaben d’entrar en vigor per a tot un 2023 en què no hi ha marge per quadrar dèficits”.

(font: Informatius RPA, ACN i Generalitat de Catalunya)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.