Creu Roja Sant Feliu – Vall d’Aro recull joguines per a les famílies vulnerables

Les joguines han de ser noves, no bèl·liques i no sexistes

Amb el lema ‘Els seus drets en joc’, Creu Roja Joventut té en marxa la 30a Campanya de Joguines a Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir 69.000 jocs i joguines noves, no sexistes i no bèl·liques que s’entregaran a principis d’any a les famílies de 22.000 infants en situació de vulnerabilitat ateses per la Creu Roja.

Creu Roja reivindica que les joguines noves perquè no creuen que hi hagi infància de primera i de segona i volem que totes tinguin la seva joguina nova. També remarquen que, un cop tret de l’embolcall original, no podem garantir que sigui 100% segura.

El dret al joc dins del pla Creu Roja Reacciona

Tal com informa Creu Roja en la seva web, la crisi actual provoca que moltes llars passin greus dificultats per atendre les seves necessitats bàsiques, especialment pel que fa a habitatge, gas, electricitat, aliments i transport. Aquest increment progressiu pot arribar a convertir-les en inaccessibles per a les llars més vulnerables. En aquest context, el dret al joc passa a un pla secundari per a les famílies que prioritzen els productes de primera necessitat. Les famílies monoparentals femenines i masculines són les més perjudicades per la crisi (54,3%), seguides de les persones que viuen soles (34,6%).

La infància i la joventut són un dels col·lectius més vulnerables davant aquesta situació. Per això, l’organització les prioritza dins del marc d’actuació del pla Creu Roja Reacciona, que vol oferir una resposta directa, immediata i propera davant la crisi que deixa la pandèmia, el canvi climàtic i el conflicte d’Ucraïna.

Amb un pressupost inicial de 826.182 euros a Catalunya (8 milions a tot l’estat), l’organització vol respondre les creixents necessitats de la població, en un context d’increment sostingut dels preus dels béns i serveis bàsics que ja superen el 10,2% a Catalunya només des de començament d’any. En una primera fase, la Creu Roja pretén atendre les necessitats de 10.328 persones (2.582 llars) a Catalunya (100.000 persones  i 25.000 llars a tot l’estat).

Formes de col·laboració

Creu Roja Joventut fa una crida a empreses, comerços i ciutadania perquè col·laborin amb la campanya a través de donació de joguines i aportacions econòmiques. 

A més del lliurament de joguines en els punts de recollida habilitats, com la seu de Creu Roja Vall d’Aro – Sant Feliu de Guíxols, s’hi pot col·laborar fent donacions a la pàgina de stockcrowd Campanya de Joguines, que es destinaran íntegrament  a la compra de joguines per a infants de famílies amb dificultat social.

Quina tipologia de joguines podem donar?

Per a la Creu Roja, el dret al joc és igual per a tots els infants al marge de la situació en què es trobin. Per això, reivindica cada any que tots i totes tinguin els mateixos drets. “No volem destacar només el fet d’entregar una joguina, posem el focus en tota la sensibilització que hi ha darrere de la importància del joc en el procés vital de l’infant com a element transmissor de valors socials”, assenyala Sandra Serra, vicedirectora de Creu Roja Joventut Catalunya. 

“Creiem en la igualtat d’oportunitats per a tots i totes. Malgrat que ja veiem la llum en el tema sanitari, sí que existeix una necessitat per part de nens, nenes i joves que no disposen de la possibilitat de gaudir del joc. És per això que aquesta campanya és de vital importància i no acaba en aquest temps hivernal, està activa tot l’any per garantir els seus drets”. 

Les joguines no solament són font d’oci per a nens, nenes i joves, sinó que ajuden a millorar-ne les habilitats comunicatives i a relacionar-se. Aquí resideix la importància del fet que cada infant tingui una joguina i la família i l’entorn entenguin perquè aquesta tipologia de productes han de ser adequats a cada persona, edat i capacitats.

La campanya demana que les joguines que es lliurin siguin no bèl·liques, no sexistes i educatives per afavorir les actituds de respecte i cooperació, ja que són elements transmissors de valors socials. “A través del joc, els infants adquireixen coneixement i comportaments; si fomentem que la infància utilitzi joguines educatives estarem afavorint valors com la creativitat, la tolerància, la diversitat, el respecte o la igualtat”. I dins del compromís de l’organització amb el medi ambient, no falta la sensibilitat sostenible, incentivant que la donació sigui de joguines fabricades a partir de materials amb menor impacte mediambiental. 

Lliurament de joguines a les famílies

Un cop verificat que els productes compleixen les especificacions requerides, Creu Roja Joventut els classifica segons l’edat a la qual van destinats i les habilitats que potencien (socials, motrius, intel·lectuals…). D’aquesta manera, la Creu Roja genera un “magatzem” amb tots els productes i totes les localitats que apareixen en el mapa de la web de la joguina educativa.

Segons les necessitats que cal cobrir, les persones voluntàries reben les famílies amb infants en situació de vulnerabilitat i se’ls fa una petita entrevista per conèixer els gustos i necessitats individuals de cada menor i així poder entregar el joc o la joguina més adequada. 

El voluntariat de Creu Roja Joventut vetlla pels drets dels infants al descans i a l’oci, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat promovent la importància de l’oci i temps de lleure en la infància. 

Teniu més informació sobre la campanya aquí.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.