Se celebren les Jornades d’Economia de S’Agaró

Us oferim un resum de la Trobada d’Economia a S’Agaró que s’ha celebrat aquest divendres i dissabte.

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, trasllada a De Guindos la voluntat que l’Institut Català de Finances sigui una banca pública

En la inauguració de la XXVII Trobada d’Economia a S’Agaró, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha traslladat al vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, la voluntat del Govern que l’Institut Català de Finances (ICF) obtingui la llicència de banc públic.

Mas ha assegurat que constituir una banca pública catalana permetria que l’executiu disposés de “més i millors eines”. Al març, el Banc d’Espanya va tombar la petició de llicència bancària de l’ICF per motius tècnics, entre ells la falta d’un informe favorable de la Comissió Europea sobre ajuts d’estat que exigeix el Banc Central Europeu. Mas ha assegurat que “cal seguir parlant” amb el BCE per fer-ho viable. “Confio que ho podrem resoldre bé”, va dir la consellera.

La consellera d’Economia també ha parlat sobre el pressupost de la Generalitat per al 2023 i ha assegurat que vol portar el projecte “el més aviat possible” al Parlament perquè són una “peça clau” per impulsar “projectes estratègics”.

El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, adverteix que els pròxims mesos seran “complexos” a la zona euro: “La recessió tècnica és l’escenari central”

De Guindos ha advertit que els pròxims mesos seran “complexos” a la zona euro. “La recessió tècnica és l’escenari central”, ha dit el vicepresident de l’organisme europeu a la XXVII Trobada d’Economia a S’Agaró.

Així mateix, ha alertat que si la inflació continua elevada durant més temps hi ha “major probabilitat” d’efectes de segona ronda, és a dir, que l’encariment dels preus es traslladi als salaris i alimenti encara més l’espiral inflacionista. Sobre les previsions de creixement que ha publicat la Comissió Europea, de Guindos ha avançat que les que farà el BCE al desembre “no seran molt diferents”.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, admet que la probabilitat de recessió ha augmentat, però avisa que “no es pot donar per fet”

De Cos ha admès que la probabilitat d’una recessió tècnica a Europa ha augmentat de la que es preveia al setembre, però ha remarcat que “no es pot donar per fet”. “Dependrà dels riscos que hi ha en l’actualitat”, ha subratllat Hernández de Cos en la Trobada d’Economia de S’Agaró. El governador del Banc d’Espanya també ha criticat que els organismes que estan fent previsions econòmiques “s’estan concentrant excessivament” en la variació dels pròxims trimestres. “Cal no deixar-se portar pel curt termini”, ha avisat Hernández de Cos. Sobre la situació actual del sector bancari, ha assegurat que les entitats financeres ja es troben en una “millor situació” que abans de la pandèmia.

El president de Renfe, Isaías Taboas, parla sobre els problemes a Rodalies: “El primer que cal és invertir allò que no s’ha fet en els últims quinze anys”

Taboas ha assegurat que per solucionar els problemes que arrossega Rodalies “el primer que cal és recuperar el temps perdut i invertir a la xarxa allò que no s’ha fet en els últims quinze anys”. “Si la infraestructura es degrada, no pots prestar el servei”, ha assegurat Taboas durant la XXVII Trobada d’Economia de S’Agaró (Baix Empordà). El president de Renfe admet que cal posar trens amb més capacitat a les vies, però també diu que fabricar un comboi de Rodalies “no és fàcil”, i que passen tres anys fins a poder posar-lo en circulació. Taboas, però també creu que la gent “confia” en el tren, com ho demostra que el 16% de la població activa de Catalunya ja té abonament gratuït, la taxa més alta de tot l’Estat.

La Cambra de Comerç de Barcelona adverteix que el sistema de pensions “només” serà viable “si es fan reformes”

El director del Servei d’Estudis de la Cambra Comerç de Barcelona, Joan Ramón Rovira, ha assegurat estar convençut que el sistema de pensions “només és viable si es fan reformes”. Ho ha dit en la taula sobre ‘Demografia, envelliment i pensions’ de la XVII Trobada d’Economia de S’Agaró (Baix Empordà), que s’està celebrant entre aquests divendres i dissabte al S’Agaró Hotel de la localitat. Els participants al debat han coincidit a dir que, entre d’altres, aquestes reformes impliquen tornar a calcular l’edat de jubilació segons l’esperança de vida actual. A més, Rovira considera que cal establir un sistema contributiu en el qual “s’alineï el que s’aporta i el que es rep”.

Repsol i Enagás avalen els primers mesos del topall al preu del gas: “S’ha demostrat que és una mesura molt sensata”

Dues de les grans empreses energètiques de l’Estat, Repsol i Enagás, han avalat els primers mesos d’aplicació del topall del preu del gas. “S’ha demostrat que és una mesura molt sensata”, ha subratllat el president d’Enagás, Antonio Llardén, en la XXVII Trobada d’Economia de S’Agaró. En la mateixa línia, el director d’Estudis de Repsol, Antonio Merino, ha recordat que l’excepció ibèrica ha permès que el preu del gas a Espanya a l’estiu s’hagi situat a la meitat del que costava en alguns països europeus, sobretot Alemanya. Amb tot, els responsables de les dues energètiques han defensat el caràcter temporal de la mesura i han afirmat que també ha contribuït a fer baixar el preu de l’electricitat.

La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, diu que les inversions Volkswagen i Cisco ratifiquen el “procés de transformació” del model productiu de l’Estat

Calviño ha assegurat que les inversions de Volkswagen i Cisco anunciades durant l’última setmana ratifiquen el “procés de transformació” del model productiu de l’Estat. Així ho ha defensat en la Trobada d’Economia de S’Agaró, on ha intervingut per videotrucada. Calviño també s’ha referit al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la UE, que està tenint un “impacte positiu” a l’Estat i s’està desplegant “amb ambició i rapidesa”. De fet, aquest mateix dissabte el govern espanyol ha sol·licitat formalment el tercer desembossament del mecanisme, per valor de 6.000 MEUR. Aquests fons estan condicionats al compliment de diverses fites i objectius.

(font: Informatius RPA i ACN)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.