Fins al setembre, Castell-Platja d’Aro commemora 40 anys de programació pública d’arts plàstiques

A part de les mostres, fins a finals d’estiu, es projecta a la Masia Bas un muntatge de peces de llum de Tom Carr

Des de fa quatre dècades l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró organitza de manera regular i ininterrompuda, un programa d’exposicions d’arts plàstiques d’artistes contemporanis en els seus equipaments municipals. Durant 30 anys es va concentrar al Castell de Benedormiens de Castell d’Aro com a punt neuràlgic de les propostes; però el circuit es va ampliar fa vuit anys fins al Parc dels Estanys de Platja d’Aro per acollir-hi instal·lacions d’escultures de gran format; i més recentment, l’any 2016 també s’hi va incorporar la Masia Bas de Platja d’Aro per a propostes habitualment col·lectives.

De cadascuna de les exposicions de pintura, escultura, tapís o fotografia, en resta com a testimoni una peça que s’incorpora en el Fons Municipal d’Art, configurat actualment per més de 200 obres. Des de la seva catalogació l’any 2011, una petita selecció del mateix es pot veure a la planta superior del Castell de Benedormiens quan s’hi organitza una mostres temporal.

Aquest estiu, però, per commemorar, justament els primers 40 anys d’aquesta iniciativa, el consistori n’organitza una retrospectiva més àmplia titulada Mirades d’una Col·lecció amb un centenar de peces, amb el comissariat de Conxita Oliver i Juanjo Gallard i que s’estén simultàniament als tres espais.

La mostra es pot visitar, en entrada lliure, al Castell de Benedormiens fins al 7 d’agost i a la Masia Bas fins a l’11 de setembre (dimarts-divendres 18-21 h · caps de setmana i festius 11-13 h i 17-21 h); i al Parc dels Estanys de manera permanent coincidint amb el seu horari d’obertura (7-21 h).

El Castell de Benedormiens de Castell d’Aro, actualment de titularitat municipal, documentat per primer cop l’any 1041 com a origen de Castell d’Aro i baluard de la Vall d’Aro, acull ininterrompudament des de l’any 1983, el cicle d’exposicions d’artistes contemporanis que organitza l’Ajuntament. Es tracta d’una fortalesa de planta rectangular amb estructures defensives d’extramurs, com el fossar excavat a la roca natural, i que com a part del conjunt del nucli antic de la vila va ser declarat l’any 1995 bé cultural d’interès nacional.

La Masia Bas de Platja d’Aro, també declarada bé cultural d’interès nacional, es va estrenar l’estiu de 2016 com a sala expositiva i sovint ho ha fet acollit propostes col·lectives. L’edifici formava part del conjunt d’habitatges que es van anar estenent per la Vall d’Aro, des de l’interior vers el mar, a partir del segle XVI i que incorporen estructures defensives, com una vistosa torre circular. Avui, conjuntament amb la biblioteca, l’Escola de Música, l’Escola d’Art i els estudis de l’emissora municipal configuren el nou punt neuràlgic de la cultura a Platja d’Aro.

Repartits en els dos equipaments, la mostra Mirades d’una Col·lecció ofereix una selecció del Fons Municipal d’Art amb obres de Josep Albertí, Marta Gil Granero, Evarist Vallès, Robert Llimós, Isidre Vilaseca, Manel Anoro, Shigeyoshi Koyama, Ramon Pujolboira, Jaume Malaret, Pere de Ribot, Joaquim Ureña, Natalia Bayo, Antoni Pixot, Pere Gastó, Modest Cuixart, Josep M. Subirachs, Àlvar Suñol, Francesc Artigau, Olga Andrino, Vicente Romero, José Guillén Rojas, Javier Montesol, Nori Ushijima, Pep Camps, Glòria Muñoz, Natalio Bayo, Xavier Carbonell, Quim Domene, Josep Navarro Vives, Josep Niebla, Lourdes Fisa, Manu Vandereycken, Roberto Vanderycken, Xavier Medina Campeny, Rosa Serra, Alberto Gómez Ascaso, Lorenzo Quinn, Francesc Martí Rom, Josep Grau Garriga, Romà Vallès, Will Faber, Benet Rossell, Alberto Reina, Agustí Español Viñas, Joaquín Ferrer Millán, Manel Bea, Assumpció Mateu, Domènec Fita, Antoni Amat, Eduard Arranz-Bravo, Anna Lentsch, Joaquim Chancho, Marzo-Mart, Albert Gonzalo, Pablo Rey-Luís Trullenque, Xano Armenter, Lluís Vilà, José Luís Lasala, Joan Mateu, Bonaventura Ansón, Dimitri Kosiré, Quim Corominas, August Puig, Alberto Fabra, Joan Puig Manera, Sílvia Castell, Marcel Martí, Ramon Vinyes, Vincenzo Carmentati, Manel Álvarez, Emili Armengol i Josep Canals.

Les mostres al Parc dels Estanys de Platja d’Aro es van iniciar l’any 2014 per eixamplar els espais expositius municipals per apropar-los a un públic més ampli, fins a aquest espai urbà de 150.000 m² d’atractiu ciutadà, turístic i naturalista, inaugurat l’octubre de 2012 i ampliat aquesta darrera primavera, on hi són compatibles la visita pedagògica amb una diversitat biològica que recupera els hàbitats i els ambients originals de la zona. De llavors ençà hi ha exposat Emili Armengol, Alberto Gómez Ascaso, Jaume Roser, Medina-Campeny, Bonaventura Ansón, Josep Canals, Pedro Jordán, Clemente Ochoa, Rosa Serra, Manel Àlvarez, José Luís Pascual, Marzo-Mart, Carles Bros, Angel Camino, Martí Rom, Santiago Gimeno i Josep Coll. De cadascun també en resta com a testimoni permanent, una peça instal·lada al mateix parc com a part del Fons Municipal d’Art, esdevenint el complement de les dues mostres temporals que acull anualment.

La inauguració amb la presència dels artistes

La inauguració és aquest dissabte, 9 de juliol, a les set de la tarda, amb la presència de diversos dels artistes protagonistes, moment en què també es presentarà el catàleg commemoratiu editat pel consistori, alhora que es podrà gaudir de les projeccions de peces de llum de Tom Carr a l’exterior de la Masia Bas, que també es podran veure cada vespre i nit fins a finals d’estiu.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.