El Festival de Peralada aixeca el teló amb el Ballet de l’Òpera de Munic

La programació del festival s’allargarà fins al 6 d’agost amb més d’una quinzena de propostes

L’escenari del Parc del Castell torna a alçar el teló, aquesta nit, amb un doble programa de dansa a càrrec de la companyia bavaresa Bayerisches Staatsballett. En el primer cap de setmana del Festival Castell de Peralada els espectadors veuran un doble programa format per dos triple billCamins i horitzons (aquest divendres, 8 de juliol) i Els colors de l’ànima (aquest dissabte, 9 de juliol).

La 36a edició manté l’aposta del Festival per programar espectacles de dansa en la nit inaugural i incloure en el cartell diversos noms representatius del gènere. En aquesta edició es veurà l’espectacle Rodin de la Sergio Bernal Dance Company (20 i 21 de juliol) i On Before del mític ballarí cubà Carlos Acosta, que protagonitzarà la clausura (6 d’agost). El director del Festival, Oriol Aguilà, ha manifestat que “no ens imaginem començar sense que la dansa sigui el cor del Festival Castell de Peralada. Portem anys inaugurant amb aquest gènere i aquesta serà la primera vegada que ho farà el Ballet de l’Òpera de Munic”.

L’espectacle inaugural està format per tres grans coreografies: Capriccio per a piano i orquestra de George Balanchine, With A Chance Of Rain de Liam Scarlett i Bedroom Folk de Sharon Eyal. La primera és la segona part del ballet Jewels de George Balanchine amb música d’Igor Stravinsky i barreja elements de la dansa jazz amb passos propis d’una revista de teatre musical, on els grans salts, amples i clàssics, es combinen amb moviments de peus que recorden al claqué. La segona compta amb un exuberant i expansiu ballet que recrea amb una atmósfera única la relació entre la música i la dansa a través dels Sis preludis de Serguei Rakhmàninov, tots caracteritzats per un llenguatge sonor tardoromàntic, que combina elements dramàtics, lírics, melancòlics i tràgics. I en la darrera coreografia, Eyal utilitza la música electrònica d’Ori Lichtik, que aporta contínuament un batec que forma un centre energètic potent, per parlar de la compulsió de formar part d’una identitat global i de la pèrdua de la individualitat.

Demà, 9 de juliol, la Bayerisches Staatsballett portarà a l’escenari del Festival Castell de Peralada un segon triple bill titulat Els colors de l’ànima, que estarà format per Affair Of t¡The Heart de David Dawson, Pictures At An Exhibition d’Alexei Ratmansky i la repetició de Capriccio per a piano i orquestra de George Balanchine, que ja s’haurà vist l’anterior jornada. Amb aquesta segona nit consecutiva a l’escenari de Peralada, el ballet de l’Òpera de Munic demostrarà un cop més el ric repertori amb què es desenvolupa la companyia.

La primera coreografia de la nit serà la que David Dawson ha creat amb la música del Concert per a violí i orquestra de cordes del compositor canadenc Marjan Mozetich, que representa una connexió molt especial entre la música i la dansa demostrant com un cos pot convertir-se en melodia. Pel que fa a la segona, es tracta d’una alegre i descarada peça que l’aclamat coreògraf Ratmansky va crear per al New York City Ballet el 2014, amb la famosa partitura per a piano de Modest Mussorgski, en la que convida als ballarins a una travessia per diferents parts del món. És una coreografia que tot i estar basada en la tècnica del ballet clàssic, els ballarins estan constantment extrets de la seva zona de confort per oferir girs ràpids, passos innovadors, part de bras contemporani i salts animats en sintonia amb la música. La seqüència coreogràfica, el decorat i el vestuari s’inspiren en el famós quadre de Vassili Kandinsky Estudi de color – Quadres amb cercles concèntrics de 1913.

Coincidint amb la presentació del doble programa, Laurent Hilaire, director del Bayerisches Staatsballett, ha explicat que es tracta de la primera gira que farà el ballet després de la pandèmia. Agraït per la “valentia” expressada pel Festival apostant per aquests projectes, ha descrit el programa com una “vetllada mixta amb universos diferents amb coreografies de repertori, dues d’elles especialment concebudes del Ballet de l’Òpera de Munic”. Per Hilaire aquestes dues vetllades seran “una bona ocasió per poder mostrar diferents peces i presentar la companyia”.

La Bayerisches Staatsballett, que es va fundar durant la temporada 1990-1991 com a departament independent de l’Òpera Estatal de Baviera, cultiva un ric repertori que va des de les produccions de ballet clàssic fins a la dansa moderna, amb obres de Ray Barra, John Cranko, Mats Ek, Jiří Kylián, John Neumeier, Hans van Manen i Peter Wright, com també de David Dawson, Sharon Eyal, Marco Goecke, Andrey Kaydanovskiy, Wayne McGregor, Liam Scarlett, Christian Spuck i Christopher Wheeldon, entre molts d’altres. Compta amb un elenc de ballarins de gran versatilitat, qualitat i tècnica excepcional que es veu reforçada per la seva presència i expressivitat dalt de l’escenari. Recentment, Laurent Hilaire va ser nomenat el passat mes de maig com a nou director artístic de la companyia succeint Igor Zelensky, qui va deixar el conjunt bavarès el mes d’abril.

En paraules d’Hilaire, amb aquesta nova incorporació “dono la meva visió subjectiva, la meva història personal per fer progressar a la companyia. És important saber que els ballarins pertanyen a aquest projecte que tenim en comú i saber canalitzar la voluntat de millora per part de tothom”.

Podeu consultar la programació sencera del festival a www.festivalperalada.com

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.