Natura Sterna reclama canvis en els protocols de neteges forestals sota condicions de risc d’incendis

L’entitat de Castell-Platja d’Aro també alerta sobre el risc del creixement radial de les urbanitzacions de muntanya

En un comunicat emès aquest dimarts, el grup Natura Sterna fa diferents reflexions al voltant de l’incendi de divendres passat que va cremar unes 70 hectàrees de vegetació, segons les dades que van proporcionar els Agents Rurals. Sortosament, no es van lamentar danys personals ni materials.

Us reproduïm el comunicat a continuació:

El Grup de Natura Sterna vol agrair, en primer lloc, la gran tasca feta per Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal i Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, policies locals i ajuntaments de Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro en l’extinció de l’incendi, la magnitud del qual hauria estat molt més gran sense una actuació tan ràpida i ben coordinada. 

Malgrat els devastadors efectes de les flames la vegetació, en gran part autòctona, està avesada a la sequera i al foc, i és d’esperar que la seva regeneració natural sigui una evidència en els pròxims mesos. Malgrat tot, el fet que el foc hagi estat originat durant els treballs forestals d’una franja de protecció contra incendis, amb totes les autoritzacions pertinents, posa sobre la taula la necessitat d’obrir un debat sobre la idoneïtat d’executar aquesta tasca en dies d’extrema sequera amb vent més o menys intens. L’entitat reconeix que l’atorgament d’ajudes i tota la feina prèvia a la realització de les franges de protecció és un procés lent i complicat que sovint s’allarga més del que seria necessari, si bé caldria repensar els calendaris de treball de les empreses forestals encarregades d’aquesta tasca. Al mateix temps, creu que cal fer una reflexió profunda sobre els creixements radials d’urbanitzacions en plena natura o en zones properes a espais naturals, ja que responen uns planejaments urbanístics obsolets i avui en dia totalment insostenibles.

Afectació mínima a la “Ruta de les Fonts” impulsada per l’entitat

Propera a la zona de l’incendi, la “Ruta de les fonts” impulsada i conservada per l’entitat des de l’any 2004 n’ha sortit prou ben parada. Es tracta d’una ruta circular d’uns 7 quilòmetres que ha recuperat cinc de les antigues fonts del municipi (la Font del Ferro, la Font del Poeta Sitjar, la Font de l’Acàcia, la Font del Pum o dels Eucaliptus i la Font de la Boixa), obra de carboners i treballadors de l’època en què el bosc era un mitjà de vida. Només s’han cremat alguns dels ponts de fusta de la part més baixa de la ruta, i en els dies que venen el Grup de Natura Sterna començarà els treballs de recuperació dels trams afectats per les flames gràcies a una partida pressupostària de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ja prevista abans de l’incendi. La intervenció també contempla millores en tot el recorregut, com l’arranjament d’alguns trams del camí i la instal·lació de nova retolació.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.