Es confirma la jornada escolar contínua per al curs 2022-2023 a Castell-Platja d’Aro

Aquest dimecres s’ha celebrat una reunió entre la Generalitat de Catalunya i la comunitat educativa

Les tres escoles d’Infantil i Primària del municipi -Vall d’Aro a Castell d’Aro; i Els Estanys i Fanals d’Aro a Platja d’Aro-, mantindran l’actual model de jornada continua (9-14 h) el proper curs escolar 2022-2023. Una confirmació rebuda dimecres 26 de gener en el marc de la reunió de treball entre el Departament d’Educació, l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró i la comunitat educativa del municipi. Totes les parts també van manifestar la voluntat de consolidar en un futur proper aquesta opció horària com a estable, després de 10 anys de projecte pilot al municipi i de les seves successives renovacions curs a curs.

En la reunió hi van participar Núria Mora, secretària de Transformació Educativa; Raquel Garcia, directora general d’Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa; i Xavier Vilà i Adam Manyé, sotsdirector i director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació a Girona. També l’alcalde, Maurici Jiménez; el regidor d’Ensenyament, Josep Amat; i l’equip tècnic de l’Ajuntament; les direccions de les escoles, i representants de les seves Associacions de Famílies d’Alumnes. Després d’aquesta dècada, tota la comunitat educativa del municipi considera la jornada contínua com un eix fonamental en l’engranatge estructural del model eductiu al Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, construït a partir del treball en comú de molts agents social i que incorpora un ampli ventall de serveis a les famílies que es complementen i enriqueixen entre ells.

Com a Ciutat Educadora i per tant, en la seva aposta per la millora de la qualitat educativa, per la lluita contra l’abandonament escolar, per la coeducació i per l’èxit educatiu del conjunt de la ciutadania, l’escola juga en el municipi un paper central i el model de jornada contínua dona resposta a la necessitat de conciliar vida laboral i familiar. Així ho mostren també els resultats de les enquestes de valoració de novembre de 2021 als tres centres: de les 779 famílies en van respondre 749 (96’15%) amb un 97’8% a favor de la jornada contínua; entre els 540 alumnes de Primària van retornar-la 508 (94’07%) i el 87’40% n’estan molt satisfets i 9’84% bastant satisfets; i entre els 63 docents, el 100% considera molt alt el grau de satisfacció de la jornada contínua.

Aquest model horari ha ajudat a reduir la problemàtica del gran nombre de desplaçaments del model tradicional, ja que un alt percentatge de la població del municipi resideix en urbanitzacions allunyades del nucli urbà: suposa menys despeses i menys viatges, que alhora coincideixen amb els horaris laborals, possibilitant dinar en família, alhora que es garanteix el servei de menjador escolar i si cal, donant-hi continuïtat amb activitats extraescolars organitzades per les AMPA o l’Ajuntament. Aquest treball en xarxa, connecta educació formal i no formal i permet que els infants es beneficiïn dels continguts escolars als matins i gaudir d’aprenentatges complementaris en contextos lúdics a les tardes. La jornada contínua ha ajudat a establir horaris saludables en activats escolars, àpats, activitats lúdiques i descans. Alhora s’ha mantingut la coordinació amb el Consell Escolar del Baix Empordà per adaptar el servei de menjador i de transport escolar per a l’alumnat de la vila de S’Agaró fins a les escoles de Platja d’Aro.

La jornada contínua també ha suposat una millora en la coordinació i el treball en equips dels docents dels centres, i en l’aplicació de millores pedagògiques, organitzatives i la implementació de nous projectes. També l’Ajuntament ha fet una aposta en recursos econòmics i humans amb iniciatives des de les Unitats d’Ensenyament (Pla d’Excel·lència Educativa, Pla d’Acompanyament i Suport Escolar, Projecte Reciclatext…), d’Infància (Casa Lila, Projecte Escoles, Casals d’Estiu…), Benestar Social (Espais Familiars, Família per Famílies, Grup Multifamiliar…) o d’Esports (Psicomotricitat, Escola Preesportiva i Esportiva, Casal Esportiu, Vela Escolar…); i en la implantació del Protocol per a la prevenció de l’absentisme i del Protocol per a la prevenció de l’assetjament entre iguals i la promoció de la convivència.

El curs 2021-2022, per exemple, la partida d’Ensenyament al Pressupost Municipal era de 314.090 euros (368’21 euros per alumne) i 187.290 euros de subvencions als centres educatius i AMPA (219’56 euros per alumne). En definitiva, el model de Ciutat Educadora, el  treball en xarxa, la voluntat conjunta de famílies, escoles i Ajuntament justifiquen l’excepcionalitat del municipi en l’àmbit educatiu i l’aposta i defensa de la jornada contínua com el model educatiu de Platja d’Aro, Castell d’Aro i S’Agaró.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.