La Màgia dels Manuscrits

Carta de la Reina Victòria

En una època com l’actual en què ni els amants s’escriuen cartes i en què la bústia difícilment ens porta la paraula escrita a pròpia mà d’alguna persona del nostre entorn, publicar un llibre dedicat a documents manuscrits de grans personalitats de la història ens convida a fer un viatge en el temps. Els manuscrits tenen una aura màgica que ens fa pensar en un instant d’inspiració dels artistes o en la vida diària de personatges famosos que han destacat en algun camp i que, al capdavall, ens transporten a moments claus de la història de la humanitat i ens connecten d’una manera íntima amb la persona que va escriure aquells mots i amb el seu destinatari, si és que n’hi ha, com és el cas de les cartes.

L’editorial Taschen, coneguda pels seus volums de gran format amb fotografies i il·lustracions d’alta qualitat, ha publicat recentment La magia del manuscrito (Christine Nelson), disponible també en anglès, alemany, francès i italià, que recull la col·lecció de Pedro Corrêa do Lago, comissari i historiador d’art brasiler que, durant gairebé mig segle ha estat col·leccionant documents manuscrits i posseeix una de les col·leccions privades de cartes i documents autògrafs més grans del món. Es autor de més de 20 llibres sobre manuscrits i art brasiler i va ser el president de la Biblioteca Nacional de Brasil de 2003 a 2005. La primera exposició sobre una part de la col·lecció va tenir lloc a la Morgan Library de la ciutat de Nova York el 2018, i és allà on la va descobrir qui subscriu aquestes línies, una troballa inoblidable per a una amant del gènere epistolar com jo que guarda cartes i postals des de fa trenta anys; una nostàlgica, vaja.

La Morgan Library & Museum va començar sent la biblioteca privada del banquer John Pierpont Morgan (1837-1913), un dels col·leccionistes i mecenes culturals més destacats de la història dels Estats Units. Actualment, és museu, biblioteca d’investigació, escenari de concerts, monument arquitectònic i edifici catalogat que conté una de les col·leccions més importants del món de manuscrits medievals, renaixentistes, literaris, històrics i musicals, a més de llibres impresos i enquadernacions singulars, dibuixos i obres d’art antigues. Un dels seus tresors, són els tres exemplars de la Bíblia de Gutenberg.

Dins del catàleg de l’exposició, que ara ha publicat Taschen en format llibre, s’hi veu des d’un pergamí rubricat per quatre papes fins a l’empremta dactilar de Stepehen Hawking, passant per documents de Van Gogh, Miquel Àngel, el manuscrit d’una obra de Lope de Vega, la portada manuscrita que Bach va fer per a una cantata, una carta de la reina Victòria escrita amb set anys i una cal·ligrafia perfecta, la factura que Goya va fer per a un dels seus quadres del 1798 “sobre bruixes”, la carta que el 1962 Maria Callas va escriure a Edward Conrad dos dies després de la mort de la seva mare amb el paper de l’hotel Ritz de París, una carta d’Einstein en què expressa les seves reserves sobre les teories de Freud -de qui també hi trobem una factura signada- i molts altres documents d’un valor innegable. L’obra està dividida en seccions corresponents a les diferents activitats humanes: art, historia, literatura, ciència, música, filosofia, exploradors i conquestes, entreteniment, a més d’un capítol dedicat especialment a la història del segle XX. És a dir, un volum fantàstic per tenir a casa o per a regalar a qualsevol persona interessada en documents històrics i en grafologia, perquè pàgina rere pàgina trobem una manera particular d’escriure, de col·locar les idees i el missatge sobre el paper, o les notes a una partitura o un dibuix; la qual cosa ens recorda que cadascú té una lletra específicament pròpia, unes semblen gargots i d’altres posseeixen una elegància i pulcritud extraordinàries, però totes obren una finestra a la personalitat de qui les escriu. Aquesta recopilació ens mostra un ventall tan ampli de cal·ligrafies com els camps en què van destacar aquestes personalitats i ens recorden el que hem perdut en el món dels whatsapps i correus electrònics. El llibre inclou una imatge del document en qüestió i la traducció al castellà (o a la llengua de l’edició corresponent) juntament amb una explicació del context en què va ser escrita.

En el següent vídeo, Pedro Corrêa en persona ens explica l’origen de la col·lecció, amb algunes anècdotes impressionants, com el fet que aconseguís una carta de Gandhi per 1 dòlar quan tenia 19 anys! i el significat de l’exposició. (Vídeo en anglès amb subtítols també en anglès, però amb un munt d’imatges que valen molt la pena dels documents en qüestió). Potser aquestes imatges us animin a escriure a mà alguna cosa més que la llista de la compra!

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.