Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Aquest dissabte, 15 de juny, es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró han programat activitats d’adhesió a la commemoració.

Aquest divendres, 14 de juny, al voltant de 170 persones han participat a Sant Feliu de Guíxols en una Caminada pels Drets Humans de les Persones Grans. El mateix divendres, a Platja d’Aro, s’ha fet la lectura del manifest 2024 elaborat pel Consell de la Gent Gran de Catalunya.

Tancarà la commemoració Santa Cristina d’Aro, el pròxim dimarts, 18 de juny, on també caminaran pels drets de les persones grans. Sortiran a les 9:30 h de l’Oficina de Turisme i caminaran per un tram del carril bici.

A continuació podeu llegir el manifest que ha redactat el Consell de la Gent Gran de Catalunya:

Manifest amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les persones grans, 15 de juny

En aquest Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, des del Consell de la Gent Gran de Catalunya, reafirmem el nostre compromís per continuar lluitant i per conscienciar i sensibilitzar la societat en la protecció i el respecte dels drets de les persones grans.

La vida transcorre per diverses etapes: infància, joventut, edat adulta i vellesa. Tothom que completi el cicle vital serà gran algun dia. Una societat justa i cohesionada ha de ser solidària i garantir a tothom el suport necessari per superar els moments de vulnerabilitat en qualsevol etapa de la vida, també en la vellesa.

El maltractament a la gent gran és una violació dels drets humans que sovint passa desapercebuda i se silencia. Per aquesta raó, fem una crida a la societat i a les institucions perquè actuïn i posin fi a aquesta xacra.

El maltractament a les persones grans es manifesta de maneres diferents, des de la violència física i emocional fins a la negligència i l’explotació financera. Les dones grans són les que més reben aquest tipus de maltractament pel fet de ser dones i de ser grans.

El maltractament no només roba la dignitat i l’autonomia a qui el pateix, sinó que també erosiona els fonaments de la nostra societat. Cap maltractament no és justificable ni tolerable.

Nosaltres, com a persones grans, ens alcem contra aquesta injustícia i reconeixem que el maltractament a la gent gran és un problema global que requereix una resposta col·lectiva urgent.

Cal treballar en la defensa dels drets i la dignitat de les persones grans.

Cal educar la societat perquè detecti els signes de maltractament i promoure polítiques i pràctiques que garanteixin la protecció i el respecte dels drets de les persones en totes les etapes de la vida.

Les persones grans hem de poder viure amb dignitat i seguretat, lliures de qualsevol explotació econòmica i maltractament físic o psíquic, i rebre un tractament digne sense discriminació per raó d’edat, gènere, ètnia, discapacitat, situació econòmica o altra condició.

Per això exigim:

a. Dignitat i respecte: tothom, independentment de l’edat, té dret a viure amb dignitat i respecte. No tolerarem cap forma de maltractament físic, psicològic, econòmic o institucional a les persones grans.

b. Reconeixement i sensibilització: instem les administracions públiques a reconèixer el maltractament a les persones grans com un problema de drets humans i a augmentar la sensibilització sobre aquesta qüestió. Només amb la consciència pública i el reconeixement del problema podrem abordar-lo adequadament.

c. Prevenció: demanem més programes de prevenció per erradicar el maltractament a la gent gran a tots els nivells, incloent-hi la identificació precoç, l’establiment de protocols d’actuació i la promoció dels drets i el benestar de les persones grans.

d. Intervenció, suport i recursos: reclamem una intervenció efectiva de les administracions públiques davant les situacions d’abús o de maltractament a la gent gran. Exigim l’accés als suports i recursos adequats per a les persones grans que han estat maltractades, incloent-hi el suport emocional, l’assessorament legal, els serveis de salut i les alternatives d’allotjament segur. Ningú ha de viure cap situació de maltractament.

e. Responsabilitat i justícia: instem les administracions públiques a assumir la seva responsabilitat en la protecció de la gent gran i a prendre mesures per prevenir, investigar i sancionar els casos de maltractament. La impunitat no ha de tenir cabuda en la lluita contra aquesta injustícia.

En aquest Dia Mundial, alcem la nostra veu en defensa dels drets de la gent gran.

Volem un món en què tothom, independentment de l’edat, pugui viure amb dignitat, respecte i seguretat.

Junts podem posar fi al maltractament de les persones grans i construir un futur més just i solidari per a tothom.

(Imatges extretes de XXSS de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i Policia Local de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.