L’alcalde de Llagostera i president del Consorci de Solius, i els batlles de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge i Sant Antoni, aquest matí, han comparegut a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro per a comunicar que a partir del mes de juliol s’aplicarà una revisió de les tarifes de la taxa d’escombraries pel 2024.
Els alcaldes dels cinc ajuntaments consorciats han explicat que es tracta d’una “situació indesitjada” i que s’han vist “abocats” a actualitzar les tarifes.
En els ciutadans dels municipis afectats no se’ls repercutirà l’augment fins l’any 2025, si no hi ha una “solució de país” en els pròxims mesos per evitar-ho. L’increment previst a partir de juliol, i fins al mes de desembre, l’hauran d’assumir els Ajuntaments i Consells Comarcals afectats amb recursos propis.
“Des del Consorci hem hagut de prendre mesures per afrontar els costos afegits i que no teníem previstos, i això ha comportat una apujada de taxes”, ha explicat l’alcalde de Llagostera i president de la mancomunitat, Narcís Llinàs. “No és el moment que voldríem però sí que és una necessitat, perquè la situació ens creava un dèficit mensual molt important i, per aquest motiu, hem hagut de prendre aquesta decisió”, ha concretat Llinàs.
El motiu, segons ha exposat el Consorci, és que arrosseguen un dèficit que gira al voltant dels 200.000 euros mensuals pel sobrecost que ha suposat la clausura de tot el complex de residus de Solius (on hi havia l’abocador i la planta de compostatge) per complir amb les sentències que obligaven a tancar-lo. El paratge s’ha convertit en una planta de transferència des d’on es traslladen els residus provinents d’una vintena de municipis i dos consells comarcals gironins a altres abocadors o complexos.
“Hem de portar les nostres deixalles a molts quilòmetres, a abocadors que estan molt lluny, i això ens crea un cost que no havíem pogut preveure de cap de les maneres”, ha indicat el president del Consorci. Així, la Junta de Govern reunida el 15 de maig va aprovar per unanimitat (els cinc ajuntaments consorciats i l’Agència de Residus de Catalunya) aprovar una apujada de taxes, que es preveu que entrin en vigor el juliol d’aquest any i que contribuiran a eixugar el dèficit acumulat.
Així, el tractament de la fracció resta passa de costar 167,20 euros/tona a 179; el tractament de voluminosos pateix un increment “molt important” passant de 112,73 euros/tona a 165 i la fracció orgànica se situarà ara entre els 189 i els 217 euros/tona. Aquest increment l’hauran d’assumir tant els municipis del consorci com la resta d’administracions que utilitzen el complex. Seguint la mitjana dels darrers quatre anys, al complex de Solius hi arriben unes 35.000 tones anuals. L’import a pagar per cada municipi o consell comarcal serà en funció del nombre de tones de residus que genera.
L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha remarcat que els municipis tindran “el mal de cap” d’haver d’assumir amb recursos propis l’augment del cost per tractar els residus aquest any. Els alcaldes lamenten que, si no hi ha cap “solució de país” més a curt o mitjà termini per a la gestió de les deixalles, l’augment del cost acabarà repercutint en les butxaques dels veïns amb un increment de la taxa de cara al 2025.
El Consorci espera poder alleujar la pressió amb la posada en funcionament de la planta de compostatge del complex, per a la qual s’està tramitant una nova llicència ambiental per reprendre l’activitat.
Mentrestant, la fracció orgànica s’havia traslladat a la planta d’Hostalets de Pierola (Anoia) però, arran d’un incident, l’han hagut de derivar fins a la instal·lació situada a Alguaire (Segrià), cosa que representa més quilòmetres de despesa. En relació als voluminosos, els transferien a la planta de Mataró però aquest maig han comunicat al Consorci que ja no poden rebre més residus i totes les alternatives estudiades “suposen un augment important”. Les deixalles s’envien a l’abocador de Vacarisses.
Aquest és el comunicat que han presentat els cinc ajuntaments convocants de la trobada amb els mitjans de comunicació.
Consorci per al Condicionament i la Gestió del Complex de Tractament de Residus de Solius
El passat dimecres 15 de maig en sessió extraordinària urgent de la Junta de Govern del Consorci per al condicionament i la gestió del complex de tractament de residus de Solius, es va aprovar unànimement per la representació dels ajuntaments consorciats i els representants de l’Agència de Residus de Catalunya una proposta de revisió de les tarifes de la taxa pel 2024.
D’ençà del tancament del dipòsit controlat de residus de Solius, el passat mes de febrer de 2023, el Consorci va haver de buscar una alternativa a la gestió de la fracció resta. Per tant, totes les tones que entren al complex, aproximadament unes trenta-cinc mil anuals seguint la mitjana dels darrers quatre anys, són transferides des de la mateixa instal·lació a altres destinacions finals.
La incertesa provocada per la variabilitat de destins a finals de l’any 2023, moment en què es van aprovar les taxes de cara a l’any 2024, va comportar l’aprovació d’un import que no cobreix el cost del servei i, conseqüentment, aquesta Junta s’ha vist amb l’obligació de proposar noves tarifes per tal d’extingir el dèficit generat pel cost del servei.
Des del mes de febrer de l’any 2023, les tones de voluminosos eren transferides a la UTE TEM-Centre de Tractament de Residus de Mataró, però aquest mes de maig la planta ha comunicat al Consorci que no pot rebre més residus i, de totes les alternatives plantejades, la més econòmica també suposa un important augment del cost.
Tanmateix, el tancament de la planta de compostatge ubicada al mateix complex a principis d’octubre de l’any 2023 obliga, també, a transferir la fracció orgànica a altres plantes de tractament, sent d’un inici el destí l’Ecoparc 4 dels Hostalets de Pierola.
A conseqüència d’un incident en una de les plantes de tractament, titularitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la quantitat de tones que aquesta planta podia gestionar s’ha vist disminuïda i com a alternativa s’està transferint la FORM a Griñó Ecològic, instal·lació situada a Alguaire (Lleida). Aquest servei de transferència i tractament, també genera un important dèficit al Consorci i, per aquest motiu, també s’ha revisat la taxa, comportant un augment molt significatiu.
Aquest augment de les taxes, suportat igual tant pels municipis consorciats com pels usuaris del complex, respon a l’important dèficit generat per les despeses del servei assumides pel consorci, que aquest 2024 es calculen en aproximadament uns dos-cents mil euros mensuals. Des de la Junta d’aquest Consorci, desitgem que en un breu període de temps es pugui recuperar, respectant tots els aspectes mediambientals, la planta de compostatge i puguem aproximar el destí final dels residus per esdevenir més eficients, sostenibles i, així, poder reduir els costs.
El següent gràfic és la comparativa entre la tarifa per tona que s’aplica aquest 2024 fins a la revisió, i l’increment a partir de juliol.
(font: Informatius RPA i ACN)