Castell d’Aro acull l’exposició itinerant ‘L’Art d’un metge de poble’

Fins al diumenge, 17 de març, el Castell de Benedormiens de Castell d’Aro acull la mostra itinerant ‘L’Art d’un metge de poble’ de la Comunitat de Municipis de la Vall d’Aro per a la gestió del Centre del Metge Rural.

L’exposició commemora els 120 anys del naixement del Dr. Martí Casals i pot visitar-se els caps de setmana i festius d’11 a 13 h i de 17 a 20 h.

Una proposta que permet en els visitants descobrir com el voluntarisme dels professionals d’un altre temps compensava problemes, soledat i volum de feina.

L’exposició s’acompanya d’un parell d’activitats. Aquest divendres, 23 de febrer, es presenta el llibre Ensenya’m la llengua del doctor Antoni Beltran. El volum -amb pròleg de Màrius Serra i il·lustracions de Josep M. Pous-Culí- repassa el lèxic del català de la salut i a les malalties, sobretot el vocabulari popular i col·loquial fins fa pocs anys ben viu i ara tocat per l’estandardització i la influència del castellà.

La segona activitat prevista es tracta d’una conferència, que es farà el dissabte 18 de maig,  amb el títol “Condimenda’t”.

El metge rural

En el passat, les condicions laborals en l’àmbit rural eren extremadament dures. La figura del metge de poble o metge rural tenia a càrrec seu un extens territori i havia de ser un especialista en moltes disciplines mèdiques, comptant només amb els pocs recursos sanitaris que existien. Gràcies a la seva disposició i vocació, molt sovint el metge es convertia en molt més que un professional de la salut: era amic i conseller de les famílies, i tenia una gran influència en la societat i el territori on exercia.

Un homenatge al Dr. Martí Casals

Hi ha molts exemples de metges que han deixat empremta en poblacions petites i al món rural. A Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro el record del Dr. Martí Casals Echegaray (1903 -1983) és el d’un metge que, sempre amb la seva motxilla i desplaçant-se amb bicicleta o amb la seva motocicleta Guzzi, recorria els camins del territori en servei dels seus habitants, fos quina fos la situació.

Una exposició per sorprendre’s en veure els mitjans migrats amb què les poblacions com les de la Vall d’Aro atenien els problemes de salut i la feina descomunal, basada en el voluntarisme i amb una pinzellada de soledat, de qui els tocà exercir la medicina.

La mostra vol reconèixer la trajectòria de professionals mèdics i reflexionar sobre l’evolució de la medicina en el món rural. Una exposició de producció pròpia pensada per a poder seguir un recorregut itinerant, dins del programa de la Comunitat de Municipis de la Vall d’Aro per a la gestió del Centre del Metge Rural.

(fotos de Jordi Ribot · Iconna)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.