Més de 1.350 alumnes estrenen el curs 2023-2024

Aquest dimecres a les 9 h ha començat el curs 2023-24 a segon cicle d’infantil, primària i ESO. Un curs, a diferència dels últims anys, sense novetats destacables. Els últims anys han estat marcats per les mesures relacionades amb la pandèmia i l’avançament de l’inici de curs, que partir d’aquest curs sempre serà el quart dia laborable del mes de setembre.

Respecte de l’any passat, quan les classes durant el mes de setembre van acabar-se a les 13 h, enguany, no hi ha canvis en l’horari lectiu i els alumnes plegaran a les 14 h. Aquest curs, a tots els centres catalans d’educació bàsica es fa l’horari complet des del primer dia de classe. L’any passat, les tardes van ser de lleure.

A la nostra població, l’Escola Els Estanys comença el curs amb 400 alumnes inscrits mentre que a l’Escola Fanals d’Aro i l’Escola Vall d’Aro, superen lleugerament els 200 en cada centre.

D’altra banda, avui també han començat els alumnes de l’Educació Secundària Obligatòria a l’Institut Ridaura de Castell d’Aro. El curs comença amb 554 alumnes matriculats a l’ESO.

I dimarts vinent, 12 de setembre, s’iniciarà el curs per a l’alumnat de Batxillerat i Batxibac (124 alumnes). L’etapa postobligatòria començarà de forma generalitzada l’endemà de la Diada Nacional de Catalunya.

A Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró recordem que aquest divendres no hi haurà classe en tractar-se del segon dia de Festa Local de l’any amb motiu de la Festa Major de Castell d’Aro. I dilluns vinent, 11 de setembre, tampoc perquè se celebrarà la Diada arreu del país.

El curs acabarà el 21 de juny a l’educació bàsica, i el 17 de juny a la postobligatòria. Les activitats d’avaluació extraordinària tindran lloc del 18 al 21 de juny; excepte al 2n de batxillerat i de cicles de grau superior que tindran un calendari d’avaluació propi.

Respecte de les vacances, el calendari escolar del curs 2023-24 és el següent:

Del 21 de desembre de 2023 al 7 de gener de 2023: vacances de Nadal.

Del 23 de març a 1 d’abril de 2024: vacances de Setmana Santa.

calendari-pdf

Tornada a l’escola en l’àmbit català

En l’àmbit català, han tornat a les aules 1.052.623 alumnes d’infantil, primària, ESO i FP de grau bàsic, 1.052.623.

Algunes de les novetats enguany són la posada en marxa de la figura del referent de benestar emocional als centres o un protocol unificat per actuar davant les violències.

Aquest és un curs de continuïtat pel que fa a la gratuïtat de l’infantil 2 en centres públics i la reducció de ràtios a infantil 3 i infantil 4.

En global, el Departament d’Educació preveu que 1.605.243 alumnes es matriculin el curs 2023-2024 en algun dels ensenyaments que s’ofereixen en centres públics, concertats o privats. Aquesta dada inclou infantil, primària, secundària, batxillerat, FP o altres estudis com poden ser ensenyaments artístics.

Novetats del curs

Una de les novetats és que enguany es posa en marxa la figura del referent de coeducació, convivència i benestar emocional, amb més de 3.400 al conjunt del sistema. La nova figura l’ocuparan docents que són a les plantilles i a l’octubre es formarà als referents que ja estan identificats i que començaran a treballar aquest curs.

D’altra banda, també s’han fusionat els protocols existents en un únic protocol perquè els docents puguin detectar millor situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia o assetjament, entre altres. A més a més, entrarà en funcionament el nou registre de situacions de violència de l’alumnat.

Una altra de les novetats d’enguany és un augment de 25 milions d’euros per reforçar l’escola inclusiva, amb 355 nous professionals d’atenció educativa i l’ampliació de les hores de monitoratge de suport. Pel que fa al pla contra la segregació escolar, Educació dobla la inversió per a l’escolarització de l’alumnat vulnerable i hi destina 80 milions d’euros. I és que la detecció de l’alumnat amb necessitats educatives derivades de situacions socioeconòmiques augmenta i són un total de 26.978 alumnes, 6.000 més que fa un any.

A més, el curs comença amb la fi de la segregació per gènere finançada amb fons públics a l’ESO i s’inspeccionarà els centres que van dir que s’atendrien als nous criteris per rebre el concert per garantir que l’educació que s’ofereix és mixta.

Sigui com sigui, el curs també començarà amb unes altes temperatures, una circumstància que ja es va donar l’any passat i va afegir més arguments en contra de l’avançament de les classes. Amb tot, en els darrers mesos s’han adequat escoles i repartit ventiladors i Educació vol trobar més solucions per al confort a les aules amb el món local.

El català a les aules

Arran de la judicialització del català a les aules, la consellera Anna Simó va anunciar el juliol passat un decret que remarca el caràcter vehicular del català i reforça la seguretat jurídica als centres. La previsió és que el decret -en exposició pública fins al 15 de setembre- es tramiti aquest curs i permeti desplegar un reglament ampli que precisa, entre altres, com elaborar i revisar els projectes lingüístics de centre. Segons va explicar al juliol Simó, també posa negre sobre blanc pel que fa a la responsabilitat dels projectes, que recau sobre Educació i no sobre les direccions de centre, i matisa que no es poden canviar amb el curs ja començat.

El nou reglament incorpora també els darrers avenços normatius: el decret llei sobre els projectes lingüístics i la llei del català a l’escola, tots dos aprovats fa poc més d’un any com a resposta a la sentència que obligava a impartir un 25% de les classes en castellà. Tot plegat després que fa un any, el juliol del 2022, el TSJC veiés impossible executar la sentència del 25% i presentés al TC una qüestió d’inconstitucionalitat contra la llei sobre el català a l’escola. Una qüestió d’inconstitucionalitat que encara està pendent de resoldre.

El curs comença amb vaga

Després d’un 2022-2023 marcat per diverses vagues i un canvi en la conselleria d’Educació, aquest dimecres el curs no s’escapa de començar amb una nova aturada, en aquest cas convocada per USTEC, el sindicat majoritari, CGT i la Intersindical. Tot i que no esperen una gran participació del sector pel fet de ser el primer dia i venir de l’estiu, els sindicats veuen la convocatòria com un “toc d’alerta” per al Departament.

Els sindicats ja es van concentrar dilluns a les portes d’Educació i sortiran al carrer novament aquest dimecres en una manifestació que recorrerà el trajecte entre la plaça d’Urquinaona i la plaça Sant Jaume. Els sindicats exigeixen el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i un termini de cobrament; l’equiparació salarial per al professorat de l’FP, i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. Des del Departament, però, s’insisteix que abans de concretar una reversió de retallades cal comptar amb un escenari pressupostari de cara el 2024.

(font: Informatius RPA i ACN)

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.