La Fundació Ser.Gi va atendre l’any passat 17.992 persones en situació vulnerable a les comarques de Girona. Això suposa un 48% més que el 2021.
En total, l’entitat va tirar endavant 33 projectes socials arreu de la demarcació i va estar present en 51 localitats, d’una manera o l’altra.
En total, la fundació va moure 2,2 MEUR en volum d’activitat, segons detalla a la memòria anual.
Des de la Fundació Ser.Gi adverteixen que des del 2008 hi ha persones constantment en situació vulnerable i assenyalen que es tracta d’una “pobresa estructural” que córrer el risc de normalitzar-se. A més, aquest 2023 la guerra d’Ucraïna ha agreujat aquesta situació.
Tot plegat ha fet que l’entitat hagués de multiplicar els esforços per tirar endavant els seus projectes. La majoria de les prop de 18.000 persones que es van atendre el 2022 va ser en l’àmbit de l’acollida i la inclusió. En concret van ser el 54% dels que van necessitar anar a la fundació. El 31% dels projectes van anar destinats a la sensibilització, el 6% a la gestió alternativa de conflictes, el 5% a la dinamització i la diversitat i el 4% a la lluita contra el racisme.
La fundació dedica bona part als projectes d’acollida i la guerra d’Ucraïna ha fet que s’incrementés aquest aspecte, durant el 2023. En concret, s’ha donat resposta a 2.151 persones refugiades, entre les poblacions de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró així com Lloret de Mar.
En qüestions d’Educació, el gruix de l’activitat de la fundació s’ha dedicat a l’acompanyament de processos en joves que tenen mancances en opcions formatives. Entre elles, molts són persones que no tenen documentació i no poden accedir a la formació professional en l’àmbit que sigui. Aquest acompanyament ha suposat el 85% de la dedicació de la Fundació Ser.gi, mentre que el 15% restant s’ha dedicat al suport en centres.
Finalment, en habitatge l’entitat ha hagut de redoblar esforços per l’increment del preu dels lloguers. En aquest sentit, alerten dels “desnonaments invisibles” perquè són persones que no poden fer front al cost que tenen i han de marxar de casa seva. La Fundació Ser.Gi ha dedicat el 45% de l’activitat en habitatge a l’assessorament de famílies en dificultats per tenir casa, un 15% a la mobilització d’habitatge buit, un 35% a la gestió d’habitatge social i un 5% a donar suport als ajuntaments.
Podeu consultar la memòria aquí.
font: Informatius RPA i ACN