Gran preocupació per com s’està gestionant el tancament de l’abocador de Solius

Aquest migdia han comparegut davant els mitjans de comunicació els alcaldes de Castell, Platja d’Aro i S’Agaró, Sant Feliu de Guíxols i Calonge i Sant Antoni

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha acollit una compareixença conjunta de l’alcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, Maurici Jiménez; l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; i l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, per explicar la postura dels tres consistoris respecte de la gestió del tancament de l’abocador de Solius.

Abans de la trobada amb els mitjans, s’ha fet una reunió amb els alcaldes i diferents regidors de les corporacions municipals.

Malestar evident entre els batlles, que han anat a l’uníson per criticar que la decisió de clausurar el dipòsit es va fer amb “improvisació total” i que ha derivat en factures “inassumibles” per als ajuntaments. “La Generalitat va decidir tancar l’abocador quan encara quedava recorregut judicial, cosa que hauria permès planificar de manera més correcta els sobrecostos”, ha assegurat Soler.

El focus que els ha portat a carregar contra l’ARC són els costos que suposa haver de traslladar les deixalles fins a Vacarisses. De fet, ara per ara, totes les que surten de Solius -que funciona tan sols com a lloc de pas- han d’anar fins al Vallès, perquè Lloret de Mar es va negar que n’entressin al seu abocador.

Els alcaldes critiquen que els increments per tona d’escombraries “no tenen res a veure” amb la proposta que se’ls va dir inicialment, i que dels 18 euros de sobrecost s’ha passat gairebé a 100. Part dels quals, fins a un 60%, ha precisat l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, són per fer front al tancament del dipòsit clausurat.

Jiménez ha concretat que, a principis d’any, la taxa que pagaven per portar les escombraries a Solius era de 108 euros per tona. Amb el tancament, se’ls va dir que s’incrementaria en 16 euros més (fins als 126), cosa que suposava un increment d’entre 130.000 i 180.000 euros anuals per municipi. “Ho vam acceptar, tot i que aquest sobrecost no es podria repercutir en les taxes municipals, ja que tots els consistoris havíem aprovat les ordenances per al 2023”, ha explicat.

Fins als 900.000 euros

Ara, però, s’han trobat amb què, durant les reunions “informals” que s’han fet entre l’ARC i els regidors, i les quantitats que se’ls han enviat per correu electrònic, el cost per tona de residus que s’envien a rebuig se’ls ha enfilat fins als 208 euros. “És una diferència que ja ens situa en els 800.000 o 900.000 euros anuals”, ha criticat Jiménez. “La considerem inassumibles”, ha afegit Soler.

Els alcaldes diuen que viuen la situació amb un “neguit profund”, perquè no saben com hauran de cobrir aquesta diferència “amb pressupostos ja tensionats”. I sobretot, de cara a propers exercicis, com l’hauran de revertir a les ordenances -cosa que suposarà que la ciutadania pagui més- “sense que això es tradueixi en una millora clara del servei”.

L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, ha assegurat que estan farts dels continus canvis de guió de l’ARC amb Solius. “Vivim la situació amb preocupació i malestar, perquè els fets confirmen que el tancament de l’abocador es va fer de manera totalment improvisada; veiem com les taxes que se’ns van dir s’han multiplicat i no tenen res a veure”, ha afirmat Motas.

Reunió amb la consellera

Jiménez, Motas i Soler han reclamat una reunió “al més alt nivell” tant amb l’ARC com amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per abordar la situació. “Com a pobles que formem part del consorci que gestiona Solius hi hem de ser presents; cal tenir clar com se’ns pot ajudar, perquè aquest és un tema de país, ja que a Solius hi abocaven fins a una quinzena de municipis, entre els quals Girona”, ha subratllat l’alcalde de Calonge.

“Amb el que se’ns va dir durant la reunió que vam mantenir al Consell Comarcal estàvem relativament satisfets”, han dit els alcaldes, en referència a la trobada on l’ARC va explicar als diferents pobles quin escenari s’obria un cop es tanqués l’abocador. “Però ens trobem amb una improvisació rere l’altra”, han afegit.

El manteniment, per a la Generalitat

Més enllà del curt termini, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Calonge també reclamen que l’ARC assumeixi no tan sols els costos de tancament del dipòsit -que ja va dir que faria, i que podrien voltar els 3 MEUR- sinó també les despeses de manteniment durant els propers 30 anys. S’emparen en el conveni que va signar el consorci l’any 2005 amb l’aleshores conseller de Medi Ambient, Salvador Milà.

Els tres alcaldes asseguren que, en aquell document, “va quedar clar” que l’ARC, com a membre del consorci -en té el 50% de la representació- assumiria aquestes despeses. I que deu anys més tard, el 2015, quan es va decidir fer ús del fons de reserva pel tancament de l’abocador per evitar increments de taxes als municipis, aquests diners es van desviar, precisament, “perquè tothom tenia clar que l’Agència pagaria tots els costos”, ha afirmat Maurici Jiménez.

“Per això, reclamem trobar-nos amb la consellera per trobar sortida a aquest atzucac; és necessari mantenir aquesta trobada per arribar a acords formals”, ha subratllat l’alcalde de Castell-Platja d’Aro. En referència a la postura dels altres dos ajuntaments que integren el consorci de Solius -Llagostera i Santa Cristina d’Aro- els tres alcaldes han volgut deixar clar que, aquí, ells fan la petició perquè defensen els interessos dels ciutadans dels tres municipis.

Actualment, els tres ajuntaments envien a rebuig entre el 30 i el 54% dels residus que generen. En el cas de Castell-Platja d’Aro, el percentatge de recollida selectiva que fa el municipi és del 54%; en el de Sant Feliu, d’entre el 46 i el 47%, i en el cas de Calonge, del 70%.


Recordem que l’abocador de Solius es va tancar ara fa un mes i, a finals de febrer, l’Agència de Residus de Catalunya va anunciar que volia executar el pla del tancament definitiu de Solius a principis del 2024.

Des del 13 de febrer, els residus que s’abocaven a Solius es traslladen a la planta de Vacarisses (Vallès Occidental). Els camions dels quinze municipis del Baix Empordà i del Gironès que tiraven les escombraries a Solius hi continuen portant els camions carregats de deixalles. Una vegada a Solius, però, un camió se les emporta a Vacarisses.

En un principi, els residus s’havien de distribuir entre el Vallès i l’abocador de Lloret de Mar. El municipi lloretenc, però, es va negar a acceptar aquestes escombraries

Tancament definitiu l’any 2025

L’Agència de Residus de Catalunya ja han començat a redactar el pla executiu del tancament definitiu de l’abocador de Solius amb l’objectiu de començar a aplicar-lo a principis de l’any que ve. Aquest projecte executiu s’haurà de fer al llarg d’un any i deixar l’abocador tancat de forma definitiva a principis del 2025.

Les màquines també han començat a tirar terra sobre les deixalles que hi ha a l’abocador de Solius. Quan aquesta terra que hi ha estigui més “consolidada” es podrà començar a tirar endavant el pla executiu de tancament definitiu. L’ARC calcula que la clausura de l’abocador costarà uns 3 milions d’euros.

A partir d’aquí, els membres del consorci hauran de definir el manteniment que fan de la planta durant els pròxims 30 anys. El Govern català també ha explicat que treballen en futurs usos d’aquestes instal·lacions. Una d’elles és instal·lar-hi plaques solars.

(font: Informatius RPA i ACN)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.