Fem un repàs a les dades que han donat els representants dels apartaments turístics, càmpings i l’oci nocturn
La pròxima matinada s’acaba l’estiu 2022. A partir de les 03:04 d’aquest divendres, 23 de setembre, ja serem a la tardor. Després de 93 dies i 16 hores d’estiu, us convidem a fer balanç entorn de l’activitat turística, a partir de les dades que s’han donat a conèixer en els darrers dies.
Els apartaments turístics tanquen un estiu “extraordinari” i igualen els nivells d’ocupació prepandèmia
Els apartaments turístics catalans tanquen una temporada d’estiu “extraordinària”. Així ho ha qualificat la patronal Federatur, que ha detallat que l’ocupació mitjana ha estat del 80% al juliol i del 90% a l’agost, de manera que ha igualat els registres del 2019, abans de la pandèmia. De fet, la patronal assegura que en algun cas els nivells d’abans de la covid s’han, fins i tot, superat.
Federatur diu que les estades han estat més llargues, el client de l’Estat s’ha “fidelitzat” i s’ha recuperat el mercat estranger.
Per demarcacions, Barcelona ha tancat el juliol amb un 89% d’ocupació i l’agost amb un 92%; Girona amb un 80 al juliol i un 93% a l’agost; i la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre amb un 73% al juliol i un 84% a l’agost.
Ara bé, la patronal també ha alertat que la recuperació del sector es pot veure “truncada” per l’increment dels costos, impulsats sobretot per l’encariment de l’energia i la manca de subministraments a les empreses.
Els càmpings gironins tanquen l’estiu amb ocupacions de fins al 90% i recuperen els clients estrangers
Els càmpings gironins tanquen l’estiu amb ocupacions de fins al 90%. L’associació de càmpings de la demarcació la qualifica de “bona temporada turística” després de dos anys “difícils” per la pandèmia i constata que s’ha recuperat el client estranger.
“S’ha recuperat la confiança dels clients internacionals. Ens han visitat de nou els alemanys, els belgues, els holandesos, els francesos, només han fallat els anglesos”, explica el seu president, Miquel Gotanegra.
El sector, a més, ha aconseguit “fidelitzar” els turistes d’arreu de Catalunya, que continuen a l’alça.
En xifres globals, les ocupacions han assolit de mitjana percentatges semblants l’any 2018 i 2019, abans de la pandèmia. El mes de juliol s’han situat entre el 70 i el 75% i a l’agost entre el 85 i el 95%.
“La temporada baixa també té un pes molt important per al sector i es preveu que aquest any sigui bona, sempre que la climatologia sigui favorable”, remarca Gotanegra.
L’associació compta amb 73 associats –més del 80% dels càmpings de la demarcació- i ofereix unes 120.000 places d’allotjament.
L’oci nocturn i la restauració facturen un 10% més a l’interior i un 20% més a la costa que l’estiu del 2019
Els locals de restauració com d’oci nocturn tanquen l’estiu amb un increment de facturació respecte del 2019, d’aproximadament d’un 20% en zones de costa i d’un 10% en zones d’interior.
L’ampliació horària i la reactivació del turisme han afavorit la demanda després de dos anys de fortes restriccions, que han portat el sector a tancar globalment “un millor estiu que el del 2019”.
Jordi Díaz, president de l’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Castell, Platja d’Aro i S’agaró (AHREPS) ha explicat que “les previsions eren bones, però els resultats han millorat les expectatives, atès que la gent tenia moltes ganes de gaudir de les seves vacances”.
Malgrat aquest aspecte favorable, Díaz ha remarcat que “molts empresaris s’han queixat de l’augment dels costos especialment del de l’energia, de determinades matèries primeres i del gel, així com de la manca de personal qualificat”.
D’altra banda, Fecasarm ha lamentat que hi ha locals que “han hagut de patir un tercer estiu” sense ampliació d’horari, ja que alguns ajuntaments els han restringit l’horari o no els ha permès obrir.
(font: Informatius RPA i ACN)