El turisme català creix a la Costa Brava i cauen el turisme estatal i l’internacional durant la pandèmia

El 2020 la demarcació de Girona ha rebut 3.346.055 turistes, un 57,7 % menys que l’any 2019

Segons dades de l’Observatori del Departament d’Innovació Turística de la Fundació Eurecat, que publica el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, l’any 2020 la demarcació de Girona ha rebut 3.346.055 turistes, un 57,7 % menys que l’any 2019, que han generat prop de 10.037.448 de pernoctacions, un 61,2 % menys que l’any 2019.

Per marques turístiques, la Costa Brava ha registrat 2.778.358 turistes (–58,9 % respecte del 2019), que han generat 8.835.562 pernoctacions (–62,4 % respecte del 2019). Al Pirineu de Girona s’han comptabilitzat 567.697 turistes (–50,2 % respecte del 2019), que han generat 1.201.886 pernoctacions (–49,4% respecte del 2019).

El 2020 la demarcació de Girona disposava de 265.704 places d’allotjament turístic reglat entre hotels, apartaments, càmpings i turisme rural, que van tenir una ocupació mitjana global del 27 %.

És remarcable i representatiu l’escurçament de la temporada turística, de 275 nits operatives, degut al tancament total dels establiments en el període comprès entre el 16 de març i el 15 de juny de 2020. Així, el nombre de pernoctacions a la Costa Brava s’ha reduït gairebé dos terços, i el mercat estranger va ser el que va tenir una caiguda més important, d’un 82,1 %. Al Pirineu de Girona les pernoctacions es van reduir a la meitat: van caure el 70 %, tant al mercat internacional com al de la resta de l’Estat. Cal destacar que el mes d’agost és el període en què es van registrar més pernoctacions de turistes a la Costa Brava (3.116.752) i també al Pirineu de Girona (286.868).

Pel que fa a la mitjana de nits d’estada, a la Costa Brava se situa en 3,2 nits (3,5 nits el 2019), excepte en els establiments de turisme rural, on puja de 2,5 a 2,8 nits. Al Pirineu de Girona es manté la mitjana estable globalment en tots el tipus d’allotjament, i s’incrementa també en els establiments de turisme rural, on augmenta de 2,5 nits el 2019 a 2,7 nits el 2020.

Per mercats de procedència dels visitants, a la Costa Brava el mercat català (amb 1,6 milions de turistes) va ser el primer mercat per a la destinació. En segona posició se situa el mercat francès (amb 393.820 turistes), en tercera posició, el mercat de la resta de l’Estat (amb 385.015 turistes), i en quarta posició, el neerlandès (amb 105.206 turistes). Al Pirineu de Girona el nombre de turistes per mercats confirma el pes del mercat català (amb 491.179 turistes), seguit pel mercat de la resta de l’Estat (amb 56.451 turistes).

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha manifestat que l’exercici 2020 es pot definir com «la pitjor temporada turística de la història», a conseqüència de la crisi sanitària i econòmica global provocada per la COVID-19, que «tan durament ha castigat l’activitat turística, en ser un sector de sectors en el nostre model de país». Noguer afegeix que «la temporada d’estiu es va poder treballar gràcies, d’una part, a la valentia de les empreses gironines i a la ràpida implementació de mesures sanitàries i de seguretat per garantir el benestar del client i, d’una altra, a la resposta del turisme nacional i de proximitat». Com a dada negativa destacable, hi ha la pràcticament «inexistent temporada d’hivern al Pirineu de Girona», a causa dels rebrots i la segona onada de la pandèmia, que van segar les expectatives de les empreses i les destinacions d’interior, que durant el darrer estiu havien assolit xifres satisfactòries.

El president apunta que durant la primera meitat de 2021 es manté la incertesa pel que fa al moment en què es podrà reprendre l’activitat turística amb certa normalitat. I considera fonamental agilitzar i estendre la vacunació a tota la població per tal de recuperar la salut i l’economia, generar confiança i seguretat en els turistes, i, també, definir un marc normatiu europeu pel que fa a les polítiques turístiques i de mobilitat de les persones a curt termini.

Caiguda dràstica d’usuaris a les infraestructures aeroportuària i de creuers

En el 2020 l’Aeroport Girona-Costa Brava ha registrat 172.213 usuaris, dada que suposa una caiguda del 91,1% respecte del 2019. Alhora, destaca que la infraestructura aeroportuària ha comptabilitzat 1.994 operacions amb 17 companyies aèries, mentre que el 2019 se’n van registrar 11.645 amb 36 companyies.

Als ports de Palamós i Roses ―com a tots els ports de creuers del Mediterrani― l’activitat de creuers també s’ha vist greument afectada per la crisi de la COVID-19, que ha suposat l’anul·lació de totes les escales de creuers programades per a la temporada. A inici de 2020, entre abril i octubre, es preveia que hi hagués una cinquantena d’escales i que arribessin entorn de 55.000 passatgers.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.