El saló de sessions de la Diputació de Girona ha acollit aquest dimarts al matí la presentació de l’Open Internacional Femení Solgironès de la Bisbal d’Empordà i del Torneig Internacional de Tennis Femení Platja d’Aro 365. Es tracta de dues competicions internacionals que es disputaran entre els mesos d’abril i maig i que consoliden la demarcació com un punt de referència de l’especialitat en l’àmbit estatal.
En l’acte, hi han participat el diputat d’Esports, Jordi Masquef; la cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià; el president del Club Esportiu CT la Bisbal, Xavier Ponsatí; el gerent del Club Tennis d’Aro, Xavier Ato; el president de la Federació Catalana de Tennis, Jordi Tamayo, i el secretari general de la Reial Federació Espanyola de Tennis, Joan Querol, així com representants dels ajuntaments dels dos municipis, del Consell Comarcal del Baix Empordà i del patrocinador principal del torneig de la Bisbal, Solgironès.
Dels dos torneigs, el de la Bisbal és el que té la trajectòria més consolidada. En tan sols vuit edicions, s’ha projectat com un dels quatre torneigs més importants de l’Estat. Comparteix la categoria WTA Tour 125 amb València i Lleida (amb una dotació de 115.000 dòlars en premis), i només el supera el WTA Tour 1000 de Madrid.
Enguany, la seva celebració s’ha avançat i es disputarà entre l’1 i el 7 d’abril, fet que li permetrà obrir la temporada de terra batuda a Europa. Amb aquest canvi, l’organització confia rebre més tenistes del Top 100 de la WTA, el principal circuit mundial de tenis femení. De moment, ja hi ha confirmat la seva presència la gironina Marina Bassols, actualment número 107. La vigent campiona és l’holandesa Arantxa Rus (número 48).
El diputat d’Esports, Jordi Masquef, ha destacat: «Som conscients que l’esport femení està creixent moltíssim i té un potencial immens com a espectacle de primer nivell. Aquí, a la nostra demarcació, en tenim exemples com l’Uni Girona en bàsquet o el Maxi Baix Ter en ciclisme. I, més enllà del nivell esportiu que hi podrem veure, els dos torneigs esdevenen també excel·lents plataformes de projecció internacional dels dos municipis, la comarca del Baix Empordà i tota la demarcació».
Per la seva part, la cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià, ha volgut subratllar: «Celebrem poder tornar a presentar aquests dos torneigs de tenis femení internacional a les comarques gironines. Aquesta és la legislatura de l’esport femení, i nosaltres estem encantats de col·laborar en aquest tipus d’esdeveniments».
El president de la Federació Catalana de Tennis, Jordi Tamayo, ha volgut fer valdre que Espanya és el primer país del món en nombre de torneigs internacionals, i que la meitat tenen lloc a Catalunya: «A casa nostra, tenim dos-cents quaranta clubs que fan una gran feina. Sense el lideratge de les persones que estan al capdavant dels clubs, no podríem gaudir de torneigs com aquests».
En aquesta línia s’ha referit també el secretari general de la Federació Espanyola de Tennis, Joan Querol, que ha destacat que és un luxe «poder gaudir del segon torneig més important de l’Estat i un dels seixanta del món, que aviat és dit».
Sense jutges de línia
Com a principal novetat d’enguany, l’Open Internacional Femení Solgironès de la Bisbal d’Empordà no tindrà jutges de línia. En els partits, únicament hi haurà el jutge de cadira. Això serà possible gràcies a la tecnologia de l’empresa Foxtenn, un sistema de càmeres d’alta velocitat (més de quaranta, amb tres mil imatges per segon) que, a través de làsers i escàners d’alta velocitat sincronitzats, unit a un sistema d’intel·ligència artificial, detecta amb una precisió mil·limètrica tot el que succeeix a la pista. Serà el primer torneig oficial en l’àmbit professional sobre terra batuda que farà servir aquesta tecnologia.
En el seu torn de paraula, el president del Club Esportiu CT la Bisbal, Xavier Ponsatí, ha destacat la feina dels voluntaris: «Som dels pocs clubs del món, per no dir l’únic, que organitzem un torneig WTA amb gent del mateix club. Això demostra l’esforç i la dificultat de tirar-lo endavant cada any, però som tossuts».
Xavier Ponsatí també ha subratllat el compromís del torneig amb la sostenibilitat, alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). I, en aquest sentit, s’està en procés d’obtenir el certificat ISO de Bureau Veritas, gràcies a la utilització de les energies renovables (plaques solars i biomassa), la minimització de la petjada hídrica o l’elecció de materials reciclables.
En aquesta línia, l’endemà de les finals, el dilluns 8 d’abril, el Club Esportiu CT la Bisbal acollirà una jornada de tenis inclusiu per a les escoles de la Bisbal d’Empordà i de la resta del Baix Empordà. Es tracta d’una exhibició de tenis amb persones d’ACELL, la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, i d’un clínic de tenis inclusiu amb cadires cedides per MIFAS i la Fundació del Tennis Català.
L’Open Internacional Femení Solgironès de la Bisbal, que inclou les competicions individuals i de dobles, té entrada gratuïta. També hi ha l’accés lliure al Torneig Internacional de Tennis Femení Platja d’Aro 365, que es disputarà un mes més tard (del 6 al 12 de maig) a les instal·lacions del Club Tennis d’Aro.
És la cinquena edició d’una competició sobre terra batuda de la categoria ITF i que manté la mateixa dotació de l’any passat: 25.000 dòlars en premis. De moment, hi ha dues-centes trenta inscrites, de les quals gairebé la meitat (cent vint) integraran el quadre gran.
«Més enllà d’organitzar un torneig, la principal dificultat és mantenir-lo. I nosaltres, gràcies al suport institucional i de patrocinadors, l’estem consolidant com una activitat que ajuda a desestacionalitzar el turisme al municipi, fora de la temporada d’estiu», ha destacat en la seva intervenció el president del Club Tennis d’Aro, Josep Maria Tura.
(font: Informatius RPA i Diputació de Girona)