Nit de Focs a la Platja Gran, festa i tradicions

Aquest diumenge, 23 de juny, és la revetlla de Sant Joan i, un any més, el cel de Platja d’Aro s’il·luminarà amb un castell de focs d’artifici a partir de les 23.30 h al nord de la Platja Gran, a l’àmbit de Cavall Bernat.

Una proposta pirotècnica que ja és un clàssic per donar la benvinguda a l’estiu, en un acte organitzat per l’Ajuntament i que marca l’inici del calendari d’activitats dels pròxims 90 dies.

A Castell d’Aro, la revetlla se celebra amb un sopar popular i música en viu a l’aparcament del Casino Castellarenc. El concert és obert a tothom, començarà a les 23 h i va a càrrec de la formació Popurris Band.

Les ‘noves’ coques de Sant Joan també triomfen entre la clientela

Els pastissers afronten la revetlla de Sant Joan amb bones previsions, fet que també ajuda el calendari amb un cap de setmana llarg. Això fa que els clients comprin les coques per celebrar aquesta festa popular i també per commemorar la diada de Sant Joan.

L’expectativa d’augmentar les vendes ve marcada pel canvi d’hàbits de la ciutadania, segons expliquen els pastissers, perquè “fa 30 anys es comprava la coca molt grossa de brioix o de llardons” i en l’actualitat “a la gent li agrada provar noves creacions de coques com de lemon pie, té matxa o farcides de trufa, melmelada de gerds o nata”. Per aquest motiu, la clientela se n’emporta de diferents tipus, i en comptes d’un quilo són “de mig quilo o tres quarts”, encara que l’estrella de la taula continua sent la de brioix amb fruita confitada, seguida de la de llardons i la de crema.

Enguany, des del gremi de pastisseria preveuen que les vendes pugin un 5%, fregant els dos milions de coques artesanes. El preu mitjà de les coques oscil·larà entre els 18 i 22 euros.

Malgrat congelar preus, els guanys sortiran, d’una banda, de les previsions de pujada de vendes i, de l’altra, de la contenció del valor d’algunes primeres matèries o fins i tot d’algunes que s’han reduït.

El sector de la pirotècnia preveu vendre un 5% més de petards aquest Sant Joan

La coincidència de la revetlla de Sant Joan sembla que afavorirà un major consum de petards i aquest fet pot comportar un increment de vendes respecte al 2023 en un 5%, podent arribar a una facturació de 22 o 23 milions d’euros a tot Catalunya, explica el president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vilardell.

El sector confirma la tendència dels últims anys, amb un increment de vendes de productes de llum. Això comporta que hi hagi un ampli ventall de fonts i bateries.

L’increment de vendes d’aquest tipus de producte ha anat acompanyat de campanyes que des del sector s’han fet any rere any per minimitzar les molèsties que provoquen els petards de tro, amb els animals de companyia, els nadons i la gent gran com a principals afectats. Això pot comportar, diuen des del sector, que hi hagi la sensació que cada cop es llancen menys petards, cosa que no és així.

“Significa que estem fent bé la feina, que hi ha més tirada pel color i la baixa sonoritat”, apunta Josep Maria Vilardell. No obstant això, reconeix que “a qui li agrada la pirotècnia li agrada el soroll”, motiu pel qual els trons, les piules, les traques o les grans bateries continuen venent-se.

Els productes que també tenen un públic fidel són els adreçats al públic infantil, per la seva baixa intensitat i la varietat que presenten. “Hi ha un porquet que fa caca, un altre que l’encens i fa llum, o un bòlid, són coses inofensives que cada cop es venen més i entren dintre de la pirotècnia d’interior”.

(font: Informatius RPA i ACN)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.