Formació ciutadana continuada per estar preparats davant d’una emergència

Fins a l’1 d’abril, tretze persones participen en la 3a edició del curs ERCE on s’ofereix formació impartida per diferents cossos de seguretat i d’emergència

Amb l’objectiu que Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró tingui una ciutadania molt més preparada per a fer front a emergències, perills potencials i desastres, es duu a terme el curs ERCE per a formar equips de resposta ciutadana en emergències.

“Si bé els ciutadans sense preparació poden ser molt efectius per a ajudar a uns altres davant d’una emergència o un desastre, la falta de formació els posa en risc de lesions o mort”, recorden els cossos d’emergències. “Tot i l’augment dels recursos materials, equips d’emergència i protecció civil i els
procediments d’informació i de coordinació, no són suficients per a prevenir, protegir i
preparar a una comunitat per a un desastre, mentre es mantinguin o s’incrementin els
contextos de vulnerabilitat social, ambiental i institucional”, afegeixen en la presentació del curs les institucions i organitzacions convocants.

“La planificació de la preparació basada en la comunitat, ens permet a tots preparar-nos i respondre a situacions d’emergència i perills potencials després d’un desastre. Aquesta planificació ens permetrà augmentar la capacitat de reduir les nostres necessitats d’emergència i administrar els nostres recursos existents fins a l’arribada d’assistència professional”, conclouen en la presentació.

Rebre les eines necessàries per a preparar-se i respondre davant un desastre

El curs s’adreça a persones majors de 18 anys, preferentment empadronades i/o que treballen a la població.

Durant el mes de març s’han programat tres sessions, la pròxima aquest dissabte, 25 de març, de 16 a 19 h. L’última sessió consistirà en una jornada, l’1 d’abril, amb un programa que s’allargarà de les 9 h a les 18 h i el contingut de la qual, en aquesta ocasió, girarà entorn de les Emergències i persones amb necessitats especials. Totes les sessions i la jornada se celebren en el Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro.

A més, el curs es complementa amb 10 hores de formació en línia en la plataforma de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

El curs és una iniciativa de l’Ajuntament, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil local, la Policia Local del municipi, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Creu Roja Vall d’Aro, Axios, Suport Psicològic a l’Administració, Unitat de Crisis i Emergències, amb la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya.

Els objectius del curs són informar sobre els tipus de risc que ens poden afectar, donar a conèixer l’existència dels plans d’emergència de Catalunya i els Plans Municipals, ensenyar i potenciar comportaments adaptatius d’autoprotecció i autocontrol, reforçar i fomentar la responsabilitat de col·laborar i participar en activitats preventives, i motivar per arribar a una actitud de col·laboració i cooperació.

Els i les participants es formen, per exemple, en Primers auxilis sanitaris i DEA o Ajuda Psicosocial. També se’ls presenta el Sistema d’emergències municipal.

En finalitzar el curs, disposen del Certificat de Participació de l’ISPC, del Curs online, i es fa entrega per part de l’Ajuntament del Certificat de Participació del Curs Resposta Ciutadana en Emergències que acredita a cada participant com a membre de l’ERCE de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. També se li lliura la guia ‘Pla d’Emergència Familiar’, Accions bàsiques Erce, una eina de consulta i repàs de l’aprés en el curs, i un Kit d’emergències amb els elements bàsics necessaris en cas d’emergència.

A més a més, seran suport i col·laboradors de l’AVPC de Castell, Platja d’Aro i S’Agaró, quan s’activi
una emergència a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Poden participar voluntàriament en les campanyes de sensibilització i en aquelles activitats que permetin treballar les habilitats apreses, sempre amb la supervisió de l’AVPC. I s’ofereix reciclatge regular per a mantenir les habilitats apreses.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.