L’Autisme centre les 2es Jornades de Sensibilització de Turisme Inclusiu

La programació inclou ponències i taules rodones entorn del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)

Fins aquest dimecres, la Sala d’Actes de l’Ajuntament acull les 2es Jornades de Sensibilització de Turisme Inlusiu. Aquesta edició se centra en el Trastorn de l’Espectre Autista.

Les jornades han començat aquest dilluns i s’han programat activitats durant tres dies consecutius, de 9:30 a 14 h. Murmuracions s’emmarca dins l’aposta del municipi d’afavorir el turisme per a tothom.

La participació és gratuïta i l’aforament limitat. També existeix el servei de traducció en llengua de signes catalana amb reserva prèvia a (accessibilitat@platjadaro.com).

La iniciativa és municipal i té el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona, l’Associació Viu Autisme i ARASAAC-Centro Aragonés para la Comunicación Aumentativa y Alternativa de Aragón.

En la primera jornada, aquest dilluns, 14 de novembre, s’ha fet l’obertura de les jornades amb la regidora de Turisme i els continguts s’han centrat en la temàtica Què és el Trastorn de l’Espectre Autista? Primer amb la conferència de Mario Montero, director de la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona i la presentació de l’Associació Viu Autisme a càrrec de la seva presidenta, Aida Garcia i d’Ariadna Montoya, pedagoga. També hi ha hagut les intervencions de Montse Nualart, tècnica de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà i d’Isabel Godoy, responsable de Turisme Inclusiu-Sènior del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb la participació de Carola Madrid i Montse Valero de l’agència de viatges inclusiva VIVE4ALL i del blogguer Albert Cogul.

El programa d’aquest dimarts

La sessió d’aquest dimarts, 15 de novembre, porta per títol Accessibilitat per a persones amb TEA. Pictogrames i tecnologia, amb diverses intervencions moderades per Mario Montero, director de la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona. La primera, de David Romero, assessor d’ARASAAC-Centro Aragonés para la Comunicación Aumentativa y Alternativa de Aragón (9.45-11.30 h); tot seguit d’Alba Alier, mestra d’educació especial, logopeda i assessora en tecnologia de suport de l’empresa QINERA (12-13 h); i de Juan Ignacio Cicare, terapeuta ocupacional especialitzat en TEA (13-14 h).

Programa de la tercera i última jornada

La tercera jornada, demà 16 de novembre, s’anomena Tinc TEA. Soc autista. Experiències reals, que comptarà també amb diverses intervencions dinamitzades per David Encinas, psicòleg de l’Associació Viu Autisme. La primera, la presentació de les línies de treball de l’Àrea Municipal d’Atenció a les Persones, a càrrec dels tècnics de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró: Irene Ros, de la Unitat Infància, i de Gerard Llandrich, de la Unitat de Joventut (9.30-10.30 h). La segona, xerrada-col·loqui amb Sara Codina, blogger de Mujer y Autista i d’Irene Farrero, orientadora personal, escriptora i dinamitzadora d’un grup de noies i dones amb autisme a la Fundació Estany de Banyoles (10.30-11.30 h). Darrerament, abans de la cloenda, conclusions i valoració de les Jornades, encara hi haurà una xerrada-col·loqui entre les famílies de persones amb TEA de l’Associació Viu Autisme per compartir i exposar les experiències en primera persona (12-13.30 h).

Com a activitats complementàries de les jornades hi ha programades diverses propostes. El pròxis dissabte, 19 de novembre (11 h), la Biblioteca Mercè Rodoreda de Platja d’Aro acull una sessió especial de L’Hora de Conte amb Quin gust té la lluna?, una adaptació a través de signes i pictogrames del conte A què fa gust la lluna?, de Michael Grejniec, a càrrec de Roser Puig, membre de l’associació Viu Autisme.

Els dies 28 i 30 de novembre, es fa el Curs de formació en web accessible per a entitats i empresaris del municipi organitzat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, dins el marc del Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà (inscripció gratuïta).

Finalment, el 2 de desembre, tindrà lloc la jornada de formació i divulgació de l’aplicació gratuïta (per a iOS i Android) i lloc web Park4dis que localitza, ubica i guia als usuaris amb Targeta Europea d’Estacionament fins a les places d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda disponibles al municipi; una solució tecnològica creada amb el suport de la Fundació ONCE i ACCIÓ.

Ampliació de la xarxa de pictogrames

També, pròximament, s’iniciarà una nova fase d’instal·lació a equipaments públics i a serveis i comerços diversos de plaques amb pictogrames que ajuden a adaptar l’entorn ciutadà i incrementar l’autonomia de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), que sovint no han desenvolupat el llenguatge oral i es comuniquen a través de sistemes alternatius com les imatges.

Una iniciativa pionera a Catalunya iniciada ara tres anys de la mà de l’Associació Viu Autisme amb el finançament de CaixaBank i l’Ajuntament i la col·laboració de l’Associació d’Empresaris ADEM, que vetlla perquè aquesta senyalització s’estengui més enllà dels equipaments públics.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.