Dos caps de setmana per visitar l’exposició de vivències de la pandèmia a Castell-Platja d’Aro

Es tracta d’una exposició fotogràfica, audiovisual i interactiva que s’acompanya de l’edició d’un llibre, un programa especial a Ràdio Platja d’Aro i un web amb diversos continguts

Quan es compleixen dos anys de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró vol fer memòria de les vivències d’aquests 24 mesos al municipi -de març de 2020 a març de 2022- amb el projecte DESPERTS · De l’angoixa a l’esperança, que s’articula a partir de quatre accions: una exposició fotogràfica, audiovisual i interactiva; l’edició d’un llibre; l’emissió d’un programa especial a Ràdio Platja d’Aro i la creació del lloc web www.desperts.com on es recullen aquests continguts.

Aquest divendres al vespre, s’ha fet la inauguració de l’exposició amb la presència d’autoritats locals i comarcals així com les persones que han participat en el projecte des de diversos àmbits.

L’exposició fotogràfica, audiovisual i interactiva es pot visitar a l’Antic Casino de Castell d’Aro aquest cap de setmana (12 i 13 de març) i el següent (19 i 20 de març) de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. L’accés és lliure.

L’exposició

La ciutadania, els treballadors públics i els visitants i turistes en són els protagonistes: un recorregut que s’inicia amb el primer confinament i que es clou amb les noves dinàmiques socials gràcies a la vacunació massiva. Un homenatge a la resiliència col·lectiva, un record per a totes les pèrdues i un crit d’esperança vers el valor humà que ha vist la llum en aquests mesos.

L’exposició s’articula en un recorregut per sis espais que recullen els estats d’ànim dels darrers dos anys: angoixa, resistència, adaptació, transformació, vitalitat o esperança. Per fer-ho, es proposa al visitant submergir-se en aquest viatge a partir de 50 instantànies de gran format; imatges captades per vuit autors, però majoritàriament pels fotògrafs Lluís Català, Jordi Geli, Jordi Mas i Aniol Resclosa.

Però també amb múltiples elements reals d’ambientació que ajuden al visitant a submergir-se en cada moment viscut: mascaretes, mampares, tanques de seguretat, vinils de distància, etc. S’hi podran sentir elements acústics a partir de programes de notícies i d’informatius o de cançons que han marcat aquests temps.

També s’hi projecta un audiovisual amb 250 imatges, o fins i tot es pot interactuar per recordar com eren les habituals videoconferències de treball o amb amics i familiars… I també veure el recull d’un centenar de dibuixos infantils realitzats durant el primer confinament -molts amb el lema Tot anirà bé– i que els vailets del municipi van fer arribar a l’Oficina de Turisme.

També hi ha un espai dedicat al testimoni de 30 persones del municipi que reflexionen sobre la seva experiència: es pot veure el seu retrat -captat per l’Associació Educant la Mirada- i escoltar la seva entrevista completa mitjançant un codi QR. Són entrevistes d’uns 15 minuts cadascuna, fetes pel Col·lectiu Cultural Ràdio Platja d’Aro.

Un programa especial a Ràdio Platja d’Aro

Aquest diumenge, 13 de març, a les 12 h, Ràdio Platja d’Aro emetre un programa especial amb fragments d’aquestes converses. Un espai de 30 minuts amb el testimoniatge de perfils diversos i plurals en edat, professió o interessos: des del Cap de la Policia Local a un estudiant de Primària; des de la directora d’una residència de gent gran a una mare que va tenir la seva filla en ple confinament; des d’un empresari de l’oci nocturn obligat a tancar el seu local a una jove que va haver d’afrontar la selectivitat en ple confinament.

Ja podeu escoltar el programa en línia aquí.

Un llibre

Les imatges de l’exposició i moltes més -un conjunt de 200 de 10 autors- també es recullen en un llibre editat per a l’ocasió pel consistori, on es pot veure l’evolució d’aquests dos anys i que segueix el fil temàtic de l’exposició: carreteres i carrers solitaris, la tasca de la Policia Local durant les restriccions, el lliurament de lots del Banc d’Aliments a domicili, la tasca de les cosidores voluntàries, el treball dels comerços essencials… La transformació de l’espai urbà per adaptar-les a la nova normalitat amb carrers per a vianants, nous aparcaments o platges amb sectors d’aforament… O les circumstàncies per poder organitzar activitats culturals i de lleure: mascaretes, control de temperatura, reserva prèvia obligatòria, concerts amb seient… El volum es podrà adquirir als punts habituals (Oficina de Turisme, Biblioteca Mercè Rodoreda i OAC de Castell d’Aro).

Una web

Simultàniament, tots aquests elements -fotografies, entrevistes, dibuixos- convergeixen en el lloc web temàtic web www.desperts.com que recull les fotografies de l’exposició i del llibre; els retrats i els àudios de les entrevistes i del programa radiofònic; o tots els dibuixos infantils.

Alhora, el conjunt fotogràfic de la mostra i alguns dels seus elements complementaris estan dissenyats perquè es puguin exposar posteriorment a altres equipaments -escoles, centres cívics, a l’institut- tant del municipi, com d’altres poblacions, ja que si bé les imatges són preses a la població, el relat que proposen és compartit per a tothom i arreu.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.