Cal trobar l’equilibri entre les zones de vianants i la mobilitat

Un miler d’empadronats, explotadors comercials i turistes han donat la seva opinió sobre la pacificació de les avingudes

Aquesta tarda hem conegut els resultats del procés de participació ciutadana que va impulsar del 28 d’octubre al 15 de novembre per conèixer l’opinió social sobre el projecte de pacificació de les avingudes. L’anàlisi parteix de les 481 enquestes que ha rebut el consistori de persones empadronades i explotadors d’activitats econòmiques o propietaris no
empadronats així com les 469 enquestes que ha fet la Universitat de Girona entre els visitants.

El 66,09% veu positivament el projecte de l’Ajuntament i l’opció que té més suport és convertir l’Avinguda de S’Agaró de Platja d’Aro (entre el giratori de la Casa de la Vila i el giratori del Dr. Josep Trueta) en una zona exclusiva pels vianants. Empadronats, empresaris i turistes coincideixen a destacar, després de l’experiència d’aquest estiu, que la mesura de tancar aquest tram ha comportat més seguretat, conforts i garanties de distància social.

Pel que fa en el tram de l’Avinguda del Cavall Bernat, l’enquesta posa en relleu que ha generat més dificultats, especialment, pel que fa a la mobilitat.

La valoració dels participants en l’enquesta amb relació al fet que l’Ajuntament vulgui impulsar un projecte de pacificació de les avingudes és positiva majoritàriament (66,09%). De cara al futur es diferencien les actuacions a realitzar en un o altre espai, essent la zona d’ús exclusiu per a vianants la més recolzada per a l’Avinguda de S’Agaró, on també les valoracions de l’estiu han estat més favorables. Alhora, ciutadans i turistes coincideixen a destacar que la mesura ha suposat més seguretat, confort i garanties de distància social. En canvi, al voltant de l’experiència a l’Avinguda del Cavall Bernat es manifesten més dificultats, sobretot pel que fa a la mobilitat.

Un 58,90% també es mostren a favor del trasllat de les places d’aparcament d’aquestes avingudes a altres espais del municipi.

Les opinions desfavorables estan relacionades amb les dificultats de mobilitat, d’accés al centre, els desplaçaments fins als aparcaments de les persones amb mobilitat reduïda o l’increment del soroll per als residents.

Entre les favorables les coincidències principals són la consolidació de l’atractiu del centre comercial a cel obert, el benestar i la qualitat de vida que suposa prioritzar les persones per davant dels vehicles o la millora acústica i mediambiental de la zona.

L’alcalde, Maurici Jiménez, creu que els resultats avalen la voluntat de l’Ajuntament de cercar i consensuar un model de pacificació de les avingudes Cavall Bernat i S’Agaró, però entén que la diversitat d’opinions que hi ha al voltant d’aquesta qüestió obligarà a definir un projecte que trobi l’equilibri entre la mobilitat i l’aposta per les zones de vianants.

De cara a Nadal, el govern municipal descarta repetir l’experiència de l’estiu perquè fins a Nadal continuaran les obres de canalització a l’Avinguda Cavall Bernat i, només es tancarà un tram de l’Avinguda S’Agaró, si s’acaba celebrant la tercera edició de la Fira Platja d’Aro Nadal Shopping de l’Associació d’Empresaris.

Els resultats de l’enquesta, en detall, a l’Avinguda de S’Agaró

La valoració de l’experiència de l’estiu passat dels ciutadans, explotadors i propietaris dels locals de l’avinguda i de la seva zona d’influència és positiva en un 57,41% , en diferents nivells, a partir l’elecció entre vuit afirmacions possibles, especialment entre els que no hi tenen relació directa (61,78%) més que entre els que sí que ni tenen (53,68%). La sensació favorable augment fins al 67,10% entre els turistes i visitants, tot i que el 33% opinava que generava dificultats de circulació o d’aparcament al centre de la ciutat.

Pel que fa a les opcions de futur, un 72,34% creu que cal fer-hi alguna actuació (68,75% si tenen relació amb la zona i 76,64% si no n’hi tenen); i l’opció preferida és convertir-la en una zona d’ús exclusiu per a vianants (45,11%), per sobre de la possibilitat que sigui de prioritat per a vianants amb un carril per a vehicles (13,83%) o de l’ampliació de les voreres fins a l’actual Zona Blava (13,40%).

Sobre la possibilitat de tancaments temporals de l’avinguda un 64,67% n’és favorable per davant el 35,33% que creu que no s’hauria de fer mai. Entre els primers, l’opció més escollida és el tancament permanent (29,55%) per davant de fer-ho tots els caps de setmana i festius de l’any, estiu i setmana santa (23,55%), només els mesos d’estiu (7,92%) o tots els caps de setmana de l’any i també els mesos d’estiu (2,78%).

Els resultats de l’enquesta, en detall, a l’Avinguda del Cavall Bernat

La valoració de l’experiència de l’estiu passat dels ciutadans, explotadors i propietaris dels locals de l’avinguda i de la seva zona d’influència és lleugerament desfavorable en un 48,98%, en diferents nivells, a partir l’elecció entre vuit afirmacions possibles, especialment entre els que hi tenen relació directa (58%), més que entre els que no n’hi tenen (42%) que de fet, majoritàriament en són favorables (58%).

Pel que fa a les opcions de futur, un 62,80% del total creu que cal fer-hi alguna actuació (57,31%) si hi tenen relació amb la zona i 69,35% si no n’hi tenen); i l’opció preferida més enllà de no fer-hi res (37’20%) és convertir-la en una zona d’ús exclusiu per a vianants (26,02%), per sobre de la possibilitat de l’ampliació de les voreres fins a l’actual Zona Blava (20,43%) o que sigui de prioritat per a vianants amb un carril per a vehicles (16,34%).

Sobre la possibilitat de tancaments temporals de l’avinguda, un 53,20% n’és favorable per davant el 46,8% que creu que no s’hauria de fer mai. Entre els primers l’opció més votada és la de tots els caps de setmana i festius de l’any, estiu i setmana santa (21%), per davant de fer-ho sempre (17,20%), només els mesos d’estiu (8%) o tots els caps de setmana de l’any (3,8%).

Podeu consultar el document sencer aquí.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.