És la segona vegada a la història de la prestigiosa prova que el raid se celebra fora de França
Aquest matí s’ha presentat l’esdeveniment en el Centre d’Equitació Cavall de Mar de Llagostera que gestionen entre Marta Planella, Marina Sala i Jordi Bona (la Marina i en Jordi són de Castell-Platja d’Aro).
L’estret vincle de l’equip organitzador amb Castell-Platja d’Aro, ha fet que una part de la prova es disputi, per primera vegada, en el municipi. La competició, que se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de febrer, sortirà de Llagostera i en el tram de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, els participants passaran per algun indret emblemàtic. També passarà, a la Vall d’Aro, per Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro. Però el recorregut no es desvetllarà fins tres hores abans de l’inici del raid.
Le Centaure és una competició d’Orientació i Regularitat (POR), establerta a França el 1976, a la qual competeixen els millors guies eqüestres del món.
Aquesta serà la segona vegada a la història de la prova que no se celebra a la seva terra natal. L’any 2015 també es va celebrar a les comarques de Girona, amb sortida des de Llagostera i un recorregut de 100 quilòmetres pels boscos de les Gavarres i l’Ardenya-Cadiretes.
En aquesta edició 2019, ja hi ha una cinquantena d’equips inscrits. Els equips poden ser individuals o per parelles. També hi ha l’opció d’apuntar-se en grup però sense opció al premi de les sivelles (el premi del raid).
Després de la primera experiència, els organitzadors han remarcat que Le Centaure és una competició un ambient de gran germanor, a banda del caràcter competitiu d’aquesta. Le Centaure també mou molta gent i dinamitza econòmicament el territori.
A més, busquen voluntaris que disposin de vehicles 4×4 per participar en les tasques de coordinació i suport. Tots els voluntaris que van participar en la primera edició repeteixen en aquesta perquè l’experiència vas ser molt bona.
Un raid molt exigent que ha esdevingut un referent mundial a l’orientació a cavall
El primer dia, tres hores abans que surti el primer competidor (divendres a la mitjanit), els genets descobreixen el recorregut i reben els mapes per orientar-se. També es fa el sorteig per establir l’ordre de sortida en ambdues etapes.
Cada genet s’equipa com vol i porta el material que considera necessari pe al bon funcionament de l’esdeveniment. Els GPS i telèfons intel·ligents estan estrictament prohibits (només es permet portar un telèfon segellat per seguretat en un sobre tancat a la sortida).
La ruta es desenvolupa durant tres dies, nit i dia, en dues etapes, en unes condicions extremes amb la dificultat afegida d’escollir les nits sense lluna del mes més fred de l’any. Durant el recorregut hi ha diferents punts de control.
La primera etapa consta d’uns seixanta quilòmetres i finalitza a partir del migdia del dissabte. La segona etapa comença la mitjanit del dissabte amb una quarantena de quilòmetres més.
Els tres primers de cada categoria guanyen la sivella de Le Centaure (or, plata, bronze), els altres una placa. En total s’atorguen 9 sivelles (3 en individual, 6 d’equip).