Volen evitar que es repeteixin les escenes de confusió que va provocar una flashmob l’any 2016
La nit del 2 d’agost de l’any 2016, un grup de turistes alemanys feien una flashmob en el Passeig Marítim que simulava la persecució d’un famós. Els veïns i turistes que passejaven per la zona van confondre-ho amb un atac territorista i això va desencadenar greus escenes de pànic, desconcert i estampides en el centre comercial que van acabar amb ferits així com danys i perjudicis a diversos establiments.
Per evitar que es repetissin situacions similars, l’Ajuntament va posar en marxa un pla d’acció que ha consistit en la formació de tècnics i regidors en comunicació, gestió de xarxes socials i tasques de portaveu (una formació que ha anat a càrrec del Centre de Formació del Col·legi de Periodistes de Catalunya), la modificació de l’ordenança de Civisme envers el consum i venda d’alcohol o la celebració de festes i activitats lúdiques al carrer o la creació d’una xarxa local de persones i organitzacions amb capacitat d’informar els seus clients, usuaris i població en general d’una manera efectiva, veraç i professional davant de situacions d’emergència.
El sector turístic, una peça clau del projecte
Aquest dijous, representants del món hoteler, comercial i de l’oci i del lleure participen en una sessió informativa i formativa a la Sala d’Actes de l’Ajuntament. Han obert l’acte el regidor de Protecció Civil, Josep Maria Solé, i el cap de la Policia Local, David Puertas. Tot seguit ha començat la xerrada ‘La importància de la comunicació en situacions d’emergència’ a càrrec de l’assessor en comunicació i exdirector de comunicació de la vicepresidència de la Generalitat, Carles Fernández i Escobar, i del coordinador del Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut, Jordi Frau i Carreras.
Els responsables municipals han explicat que en els darrers mesos s’ha fet un gran esforç per actualitzar tots els protocols i es tracta d’un projecte pioner a l’àmbit català i espanyol que s’aplica en altres països de la Unió Europea. En els pròxims mesos es definiran els suports de comunicació que s’utilitzaran, la freqüència comunicativa, es duran a terme nous tallers formatius i també hi haurà un assessorament psicològic.