Els alcaldes de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro, junt amb la consultora d’Activa Prospect, Laia Pellejà, han presentat aquest matí els objectius i línies estratègiques i pla d’acció pels anys 2025-2028.
L’elaboració del pla ha durat vuit mesos i mig i ha comptat amb la participació d’una seixantena de persones de més d’una vintena d’entitats i institucions.

El pla preveu l’impuls de tretze actuacions en economia sostenible i diversificada; cohesió social i inclusiva; de suport a la competitivitat i qualitat de vida; així com la governança i cooperació.
L’alcalde, Maurici Jiménez, ha destacat el treball en xarxa de les diferents regidories i la participació ciutadana i empresarial així com la unió dels tres municipis per aconseguir fites conjuntes que serien més complicades d’assolir cada població de manera individual. L’atracció de talent, la creació d’una marca territorial i la gran feina que queda a fer els pròxims anys per a la implementació de les mesures són altres aspectes que ha subratllat el batlle.
Les tres poblacions també han manifestat la voluntat de continuar treballant plegats en altres àmbits d’interès comú com la mobilitat.
Més informació sobre el pla
Ja s’han començat a formar les primeres taules previstes que hauran d’impulsar totes les accions previstes. Malgrat tot, no es preveuen que hi hagi una execució més palpable fins a partir del 2026.
En els darrers mesos s’han identificat les necessitats que té el territori en l’àmbit econòmic i formatiu per tal d’idear un conjunt de solucions que hauran d’impulsar els tres ajuntaments. El pla estableix que els municipis treballaran per una economia sostenible i diversificada i això passa per captar noves indústries i emprenedors que vulguin establir els seus negocis a la vall d’Aro.
Els ajuntaments incidiran en oferir ocupació a aquells perfils que els costa trobar feina. “Cal generar oportunitats per a aquells col·lectius que els costa mantenir-se en el mercat laboral”, assegura Palejà. Al mateix temps, el pla estratègic preveu “oferir recursos” a les empreses perquè segueixin essent atractives, però també treballar perquè els municipis tinguin “una bona qualitat de vida” amb serveis, facilitat en l’accés a l’habitatge i altres necessitats.
En l’àmbit de la formació, el document detalla que es faran cursos per “professionalitzar ocupacions del món turístic”. La idea és que siguin cursos “molt a mida” de les necessitats que tenen les empreses amb “un perfil molt clar” de treballador. Les formacions tindran una durada molt curta i permetran certificar que aquelles persones tenen el coneixement necessari per ocupar una posició de més qualitat. A més, també hi haurà cursos de formació en idiomes focalitzats en un vocabulari més útil en l’àmbit turístic.
Aquest conjunt d’accions aniran acompanyades d’altres polítiques per millorar la mobilitat o crear una marca unificada dels tres municipis. L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, assegura que aquest pla estratègic certifica una aliança que “anirà més enllà” dels àmbits de formació i ocupació. Motas creu que els tres pobles formen “una àrea metropolitana” interconnectada i per això cal que els tres municipis acordin polítiques i projectes per millorar la qualitat de vida de la població d’aquesta zona.
Totes les accions previstes en el pla estratègic tindran un cost aproximat de 600.000 euros que finançaran els ajuntaments, encara que, a partir d’ara, preveuen que algunes d’elles comptin amb el suport d’altres administracions com ara la Generalitat. De fet, la redacció del pla ha tingut un cost de 28.000 euros, 22.000 dels quals provenen del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Per això confien que comptaran amb el suport del SOC en altres polítiques d’ocupació i formació que preveuen tirar endavant.