El Pla Local de Joventut (PLJ) 2025-2028 de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró servirà per donar resposta, a través de polítiques integrals i d’una correcta planificació, a les necessitats reals dels i les joves del municipi.
Els tallers que s’han dut a terme en els darrers mesos amb diferents col·lectius de joves i la feina dels tècnics, ha permès fer una radiografia de la situació actual i detectar quines necessitats, mancances i demandes tenen les persones joves; i promoure unes polítiques de joventut basades en la inclusió, la transformació i la millora de la societat.
L’Ajuntament i els mateixos joves consideren que les polítiques de joventut han de ser ambicioses i no solament plantejar i actuar sobre la persona jove, sinó també sobre el seu context tenint en compte la transversalitat i globalitat de tot allò que es duu a terme.
A Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró fa temps que s’aposta per les polítiques de joventut municipals. El darrer Pla local 2020/2024 contemplava una ferma aposta per generar un espai propi per donar servei a les persones joves del municipi.
Els canvis constants de la societat en general i de la joventut en específic, així com la irrupció de l’era digital i les diverses crisis viscudes els darrers anys, fa que les polítiques municipals tinguin en el col·lectiu jove un focus principal d’intervenció a causa, principalment, de la mateixa vulnerabilitat del col·lectiu.
El Pla local de Joventut s’ha impulsat tenint en compte tot el treball fet en els darrers anys pel que fa a polítiques de Joventut i també tenint en compte el treball del Pacte de Valor Humà que situa la persona al centre de la intervenció de tota política pública del municipi.
Així mateix, s’ha aprofitat el mateix procés d’elaboració del Pla com un procés participatiu per incorporar la mirada i la veu de moltes de les persones joves del municipi així com d’altres professionals, per tal de conjugar el coneixent i construir aquest full de ruta que ha d’orientar les accions en matèria de Joventut durant els pròxims anys.
El PLJ, a més, s’emmarca tenint en compte l’aprovació del Pla Nacional de Joventut 2020/2030, el qual marca uns reptes i uns principis rectors que serveixen de base pel present document. El PNJCat 2030 estableix uns principis transversals que han d’inspirar el disseny, la implementació, el seguiment i l’avaluació de les diverses polítiques i programes adreçats a les persones joves. Aquests principis estableixen una línia de continuïtat amb els plans nacionals anteriors, així com amb la Llei de polítiques de joventut, i es defineixen des de noves perspectives a partir dels aprenentatges adquirits i amb la voluntat de continuar desenvolupant les trajectòries que s’han definit en les darreres dècades de desplegament de les polítiques de joventut. A continuació, es presenta una imatge que resumeix el PNJ 2020/30.
![](https://news.rpa.cat/wp-content/uploads/2024/12/DSCF6614FESTA-PLA-GENERAL-JUVENTUT-PDA-2024-ALTAWEB-1024x683.jpg)
![](https://news.rpa.cat/wp-content/uploads/2024/12/DSCF6614FESTA-PLA-GENERAL-JUVENTUT-PDA-2024-ALTAWEB-1024x683.jpg)
Objectius estratègics
Un cop tancada la diagnosi i elaborades les conclusions, aquestes han estat utilitzades per fonamentar el treball de propostes i establir cinc grans blocs que orientaran el treball de disseny, la concreció dels programes i les polítiques de joventut del municipi en conjunt.
Eix estratègic 1.– Emancipació: Promoció de l’emancipació juvenil. Totes les persones joves han de poder realitzar el seu projecte vital, una trajectòria educativa i laboral completa i tenir garantit l’accés a l’habitatge.
Eix estratègic 2.– Referencialitat: Consolidació de la Unitat de Joventut i l’equipament juvenil com a espai de referència per a joves de 12 a 34 anys.
Eix estratègic 3.– Salut i benestar emocional. Suport i acompanyament emocional individual i col·lectiu per millorar qualitat de vida, foment vida saludable.
Eix estratègic 4.– Transformació social: Generació d’espais de trobada i socialització per a les persones joves que esdevinguin també espais d’aprenentatge per a la participació ciutadana: els i les adolescents i joves de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró han de ser agents del municipi, amb plena llibertat per fer sentir la seva veu i per participar.
Eix estratègic 5.– Comunicació: Definició d’una estratègia clara i adaptada a la realitat del col·lectiu jove per millorar els canals de difusió d’activitats i serveis i de comunicació per al treball conjunt.
Aquests cinc eixos es diversifiquen en diversos àmbits de treball i es concreten en uns objectius que hauran de permetre avaluar la consecució dels diferents reptes plantejats.
![](https://news.rpa.cat/wp-content/uploads/2024/12/DSCF6024FESTA-PLA-GENERAL-JUVENTUT-PDA-2024-ALTA-1024x683.jpg)
![](https://news.rpa.cat/wp-content/uploads/2024/12/DSCF6024FESTA-PLA-GENERAL-JUVENTUT-PDA-2024-ALTA-1024x683.jpg)
Cada eix estratègic acull un o més àmbits de referència. Aquests àmbits es concreten, per una banda, amb uns objectius i per l’altra amb unes propostes d’intervenció que definiran la línia de treball d’aquest pla local. Les propostes hauran de ser desenvolupades i executades pels agents més adequats i capacitats per dur-les a terme.
Eix estratègic 1.- Emancipació
Àmbit: 1.1 Formació
· Garantir un acompanyament de qualitat i una bona orientació en tots els processos formatius de les persones joves, fent especial èmfasi al col·lectiu 15-16 anys.
· Crear uns processos de derivació que no despengin al/la jove del procés d’orientació acadèmica.
· Promoure la formació contínua per millorar la trajectòria educativa de la població jove.
Àmbit: 1.2 Ocupació
· Promoure la formació i la capacitació professional de les persones joves.
· Millorar l’acompanyament al món laboral de la població jove i els processos de derivació als diferents serveis.
· Fomentar l’ocupació i la contractació juvenil mitjançant pràctiques laborals i espais de primeres oportunitats.
· Promoure l’emprenedoria com a eina d’inserció i entrada al món laboral.
Àmbit: 1.3 Habitatge
· Facilitar recursos i eines de suport a la població jove en l’accés a l’habitatge.
· Informar sobre nous models de tinença d’habitatge (cooperatives d’habitatge, habitatge compartit, compra parcial, masoveria urbana…).
Eix estratègic 2.- Referencialitat
Àmbit: 2.1 Espai Jove, Escoles Velles i Espai públic
· Millorar el vincle entre el col·lectiu jove i l’equipament juvenil.
· Mantenir i consolidar aliances amb altres agents/entitats del municipi per potenciar les intervencions que es fan a l’equipament juvenil.
· Promoure la participació i implicació de les persones joves en la programació de l’Espai Jove.
· Potenciar el servei d’informació i acompanyament d’Escoles Velles.
Àmbit: 2.2 Equilibri territorial
· Facilitar l’accés als recursos i serveis del municipi a totes les zones de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró; diversificar espais.
· Generar activitats a l’espai públic i a altres zones; diversificar espais.
Eix estratègic 3.- Salut i benestar emocional
Àmbit: 3.1 Salut i benestar emocional
· Oferir acompanyament individual i/grupal per donar resposta als malestars emocionals, promovent el benestar.
· Consolidar la coordinació amb altres serveis per garantir un treball comunitari en l’abordatge de la salut i el benestar emocional.
Àmbit 3.2 Salut i vida saludable
· Facilitar l’accés als recursos i serveis esportius.
· Promoure activitats esportives.
Eix estratègic 4.- Transformació social
Àmbit: 4.1 Participació
· Implementar estratègies i mecanismes que millorin la detecció dels interessos de les joves i l’acompanyament en els processos participatius.
· Promoure noves formes de col·laboració, cooperació i intercanvi entre iguals.
· Vincular el teixit associatiu amb el col·lectiu jove no associat creant sinergies per tal d’obrir les entitats locals a les persones joves. Carnaval, festa major…
Àmbit: 4.2 Foment de la cultura i l’oci juvenil
· Potenciar una programació d’oci juvenil, divers i adaptat a les necessitats i interessos del jovent.
· Oferir espais de cocreació cultural per tal de promoure la cultura entre el col·lectiu jove.
Àmbit: 4.3 Responsabilitat juvenil
· Oferir espais (o equipaments) on el col·lectiu jove realitzi projectes i o activitats pròpies.
Eix estratègic 5.- Comunicació
Àmbit: 5.1 Pla de comunicació
· Potenciar els mecanismes de difusió de les programacions que es fan i adaptar-les als interessos de les persones joves.
· Promoure eines de difusió i aproximació dels serveis i recursos per a les persones joves.
· Generar i/o consolidar canals de comunicació existents entre les joves, les entitats i els i les professionals de joventut.
La presentació de finals de novembre a Castell d’Aro va comptar amb l’assistència de la directora general de Joventut, Clara Quirante, i el coordinador territorial de Joventut, Amadeu Breva. L’obertura de l’acte va anar a càrrec del regidor de Joventut, Joan Amat. En l’acte també hi van assistir autoritats locals, tècnics, entitats municipals i joves del municipi. El berenar de la presentació el va elaborar el PFI-PTT Guíxols-Vall d’Aro.
(imatges de Lluís Català)