Des del web del Ciutadà alerten que, algunes espècies com el gavià de pota groga, durant l’etapa de nidificació pot ocasionar puntualment molèsties al veïnatge i poden generar-se diferents problemàtiques com agressions dels gavians adults al voltant dels nius, crits estridents durant el dia i la nit o l’embossament de teulades.
Des de l’Ajuntament fan un conjunt de recomanacions per si es vol evitar la nidificació i la instal·lació de parelles reproductores en terrats, àtics i teulades:
- Revisar periòdicament ( i especialment durant la primavera ) teulades, canalons de drenatge, àtics i espais amagats dels edificis on s’acumulen restes vegetals o deixalles orgàniques, retirar-les i mantenir-los en bon estat. El gavià aprofita petites acumulacions de restes per a ubicar la posta.
- Cal donar un tomb, de tant en tant, a les terrasses i àtics poc freqüentats, ja que així s’alerta als gavians que aquella zona no és tranquil·la i els fa buscar altres llocs.
- El gavià torna a ocupar els mateixos indrets d’un any a l’altre, i també en cerca de nous. Per a evitar-ho, es poden col·locar impediments perquè l’ocell busqui una nova ubicació. En qualsevol cas, no està permesa la instal·lació de fils de pescar.
També recorden que en un ambient costaner mediterrani com el nostre, el gavià forma part de la fauna característica del territori com a part del seu patrimoni natural i esdevé un element inseparable i necessari del paisatge marítim costaner.
El cicle biològic de les gavines es divideix en tres etapes: la hibernació (novembre a febrer), la nidificació (març a juliol) i la muda (juliol a novembre).