El Consorci de la Costa Brava ha aprovat el nou contracte del servei que gestiona l’explotació, la conservació, el manteniment i les millores dels sistemes
El Consorci de la Costa Brava ha aprovat el nou contracte del servei que gestiona el transport fins a les estacions depuradores d’aigües residuals, depuració i abocament al medi o reutilització.
L’adjudicació, que és per als propers tres anys i estableix la possibilitat de disposar d’una pròrroga de dos anys addicionals, s’ha repartit en dos lots, en funció de les zones d’explotació i de la ubicació geogràfica.
El primer lot ha recaigut en la unió temporal d’empreses formada per l’empresa Constructora de Calaf, SAU, amb una participació del 50 %, i l’empresa Sociedad de Fomento Agrícola Castellonense, SA (FACSA), amb una participació també del 50 %. El contracte de tres anys és per un import de 18.554.831,99 € (sense IVA). S’encarregarà de la gestió de les zones nord i centre 1.
- Zona nord. Inclou els sistemes de sanejament de Portbou, Colera, Llançà, la Valleta (dins el terme municipal de Llançà), el Port de la Selva (addicionalment, inclou el subsistema de la Selva de Mar), Cadaqués, Roses, Palau-saverdera i Castelló d’Empúries.
- Zona centre 1. Inclou els sistemes de sanejament de l’Escala (addicionalment, inclou els subsistemes d’Albons, Bellcaire, Sant Pere Pescador i l’Armentera), Torroella de Montgrí (addicionalment, inclou el subsistema d’Ullà), Pals (addicionalment, inclou els subsistemes de Regencós, Torrent i Palau-sator) i Begur.
El segon lot s’ha adjudicat a l’empresa Sociedad Regional de Abastecimiento de Agua, SAU (SOREA), per un import total de 24.717.065 € (sense IVA) per a tres anys. En el seu cas, gestionarà les zones centre 2 i sud.
- Zona centre 2. Inclou els sistemes de sanejament de Palamós (addicionalment, inclou els subsistemes de Palafrugell, Mont-ras, Vall-llobrega i Calonge) i Castell-Platja d’Aro (addicionalment, inclou els subsistemes de Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro).
- Zona sud. Inclou els sistemes de sanejament de Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes.
El Consorci de la Costa Brava és un ens públic integrat per la Diputació de Girona i quaranta-set municipis del litoral i el prelitoral gironí, després de l’aprovació definitiva de l’adhesió de vint nous membres durant el mes de setembre i que es formalitzarà el proper 1 de gener. Presta servei per mitjà de divuit estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) i de les infraestructures complementàries (138 estacions de bombament, 200 quilòmetres de canonades i 15 emissaris submarins). Aquests sistemes de sanejament permeten tractar fins al 99 % de les aigües residuals que es generen a la Costa Brava, amb uns rendiments de depuració superiors al 90 %.
Les estacions depuradores d’aigües residuals inclouen línies de tractament d’aigües (desbast, tractament biològic i decantació), línies de tractament de fangs (en el cas de Blanes, amb una planta de compostatge) i, en aquelles que en disposin, línies de tractament terciari o de regeneració de les aigües residuals depurades.
Anualment, es tracten trenta milions de metres cúbics d’aigua, dels quals s’extreuen 4.500 tones de fang (matèria seca), amb un consum energètic d’onze milions de kWh (aquesta energia és de procedència 100 % renovable). A més, s’obtenen tres milions de metres cúbics d’aigua regenerada, principalment per a usos de reg i ambientals.
El nou contracte de sanejament d’aigua en alta permetrà millorar la qualitat de l’efluent, amb límits de depuració superiors als de la normativa d’aigües; tenir més control analític de la qualitat de l’aigua, tant depurada com regenerada, i de l’execució del pla de manteniment preventiu, correctiu i predictiu; ser més efectius en la resolució d’avaries i aplicar actuacions de reposició i millora en totes les instal·lacions que en requereixin.