Més de la meitat dels cicloturistes que visiten la demarcació de Girona viatgen amb paquet turístic

Aquest dimarts, 8 d’abril, s’ha presentat l’estudi «Anàlisi de les Vacances Esportives de Cicloturisme a la Costa Brava i el Pirineu de Girona» impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i encarregat al Grup de Recerca ONIT-INSETUR de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.

L’estudi, publicat al febrer de 2025, analitza el fenomen del cicloturisme a la demarcació de Girona des de diversos aspectes: perfil del cicloturista, comportament del consum i la despesa, i percepció de la destinació per part del visitant. El treball s’ha elaborat mitjançant enquestes en sis punts d’una selecció de rutes ciclables a més de 400 participants, en el període comprés entre el 23 de setembre i 29 d’octubre de 2024.

Entre els resultats més destacables del treball hi ha que el cicloturista que visita la Costa Brava i el Pirineu de Girona és majoritàriament home (el 74 %), d’entre 46 i 60 anys (el 44 %), amb estudis superiors (el 64 %) i ingressos mitjans o alts. Viatja amb família o amb amics i s’interessa per la descoberta de la natura i les experiències socials durant la pràctica esportiva. La principal font de coneixement sobre la destinació són les recomanacions de coneguts, seguit per les cerques a internet i a les publicacions i recomanacions a les xarxes socials.

Pel que fa a la procedència, un de cada quatre cicloturistes és de l’Estat espanyol, majoritàriament de Catalunya (el 14 %), mentre que els cicloturistes internacionals més freqüents són el francès (el 19 %), el britànic (el 14 %), el nord-americà (el 12 %), el belga (el 9 %) i el neerlandès (el 7 %), per aquest ordre.

L’estudi presenta dades sobre l’organització del viatge i l’estada. El 52,6 % dels cicloturistes organitzen el viatge mitjançant la intermediació, és a dir, utilitzen agències de viatge genèriques (31,8 %) i operadors turístics especialitzats (21,8 %). Per nacionalitats, els nord-americans i els canadencs són els que més opten per viatjar a la destinació amb paquet turístic, i els que menys ho fan són els catalans. Pel que fa a la despesa mitjana en paquets se situa en 4.298 euros per persona. De manera més segregada, la despesa mitjana del turista internacional és de 4.491 euros –essent la més elevada la del cicloturista nord-americà, de 6.544 euros, i la més baixa, la del turista belga, de 2.321 euros de mitjana–, i la despesa mitjana del cicloturista estatal és de 1.148 euros. 

Pel que fa al cicloturista que s’organitza el viatge i l’estada de manera independent, representa el 45 %. Es calcula que té una despesa mitjana de 1.015 euros per persona i aquest turista utilitza serveis com la restauració, l’allotjament, el transport i, en menor mesura, el lloguer i reparació de bicicletes o la compra d’accessoris. Procedeix majoritàriament de Catalunya, la resta de l’Estat espanyol, França i Bèlgica.

Tanmateix, el 2,6% dels cicloturistes indica haver reservat l’estada amb altres opcions, com ara estades rebudes com a regal.

L’estudi mostra que la majoria dels cicloturistes prefereixen establir un ‘camp base’ des del qual organitzen les seves rutes i activitats, valorant la comoditat i la proximitat als serveis i rutes ciclistes. Així, vuit de cada deu cicloturistes escullen allotjar-se en un sol establiment durant la seva estada a la destinació, i preferentment opten per hotels, seguits per apartaments d’ús turístic. La durada mitjana de nits a la destinació se situa en 4,67 nits, tot i que varia en funció de la nacionalitat. En general, els serveis més utilitzats pels cicloturistes són la restauració, l’allotjament, els transport i el lloguer de bicicletes.

El treball esmenta les rutes ciclables més populars del territori, essent les més destacades Rocacorba i les vies verdes de Girona. En un segon nivell hi ha les rutes i sortides a punts com Els Àngels, el monestir de Sant Pere de Rodes i Lloret de Mar – Tossa de Mar.

En l’àmbit de la percepció de la destinació, l’estudi presenta un elevat grau de satisfacció del cicloturista a la destinació, de 4 sobre 5, pel que fa a la varietat i qualitat de les rutes ciclables. Alhora, es valoren notablement elements de la destinació com ara els atractius  paisatgístics i l’entorn natural, la gastronomia local, el patrimoni cultural i l’allotjament. Els britànics són els que valoren millor l’estada global, seguits pels nord-americans i els canadencs, que també puntuen molt alt en atractius culturals, rutes i hospitalitat.

Jordi Masquef, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona comenta «el cicloturisme és un producte turístic de qualitat, desestacionalitzador i essencialment sostenible, fortament consolidat a la Costa Brava i el Pirineu de Girona i en continu creixement». Masquef afegeix: «aquest estudi és una eina que posem a disposició del nostre sector perquè coneguin millor al client i defineixin actuacions comercials i promocionals més concretes i eficients en els mercats d’interès». Així mateix, el proper dijous, 10 d’abril, el resultat de l’estudi es dona a conèixer entre els professionals del sector turístic mitjançant una presentació a distància en la que s’han inscrit una setantena de professionals.

L’estudi «Anàlisi de les Vacances Esportives de Cicloturisme a la Costa Brava i el Pirineu de Girona» es troba publicat al portal web Trade Costa Brava.

(font: Informatius RPA, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Viasverdes.com)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.